Már 312008
 

A konyhámban elfekvő banánkészlet épp keresztezte Ízbolygó szintén túlérett példányait, innen jött az ötlet erre a krémre. Valóban nagyon jó hasznosítás, hisz a banán húsa pőrén már nem élvezetes, kissé csípős ízű, de épp jó arra, hogy egy viszonylag semleges krémsajtban jó szolgálatot tegyen.
Ízbolygó több tojássárgáját tett bele és zselatinnal is stabilizálta, én viszont a tiramisú krémjéhez hasonlóan a felvert tojásfehérjéket is egyenlő számban beletettem. Ettől rendkívül légies, könnyű kis desszert lett belőle, amiből – a zöld panna cottával ellentétben – nyugodtan ehetünk akár egy hatalmas pohárral is, meg sem érezzük majd!

A krémsajtos banánkrém eléggé semleges, mondhatni kimondottan unalmas ízű. Valamit tenni kellett vele, mert az egész adagot így nemigen tudtam volna odaadni a családnak. De van nekem ugye egy titkos fegyverem, és ez nem más, mint az ecetbalzsamjaim népes kis hada! A múltkori banán- és narancsfagylaltba is mangóbalzsamot löttyintettem, most is ez volt az adu ász. Az enyhén, de tényleg csak nagyon enyhén savanykás íz (aki ismeri, már tudja, miről beszélek!:-) épp kiegészíti, sőt még fel is dobja ezt a sima kis krémet. Még egy kortynyi banánlikőrt is dobtam mellé, amikor meg kissé megdermedt és csokoládés cantucciniket tunkolgattunk bele.
(Zsírszegény túróval is készíthetjük, nem lesz ugyan olyan krémes, mint mascarponeval, de botmixerrel elég jól lehet pürésíteni. Így elkészítve rengeteg kalóriát megspórolhatunk! Persze ebben az esetben ne csokoládés, mandulás kekszet adjunk hozzá, hanem például házi készítésű babapiskótát.)

Mascarponehab banánnal (Spuma di mascarpone alla banana)

Mascarponehab banánnal és mangóbalzsammal
(Spuma di mascarpone alla banana)

300 g banán (2 nagy, vagy 3 kicsi érett banán)
250 g mascarpone (vagy ricotta, esetleg szemcsés túró)
3 ek tej (1,5%)
4 ek barnacukor (vagy kristálycukor)
3 db tojás (L méretű)
1 db citrom reszelt héja (esetleg narancs héja)
1 ek citromlé, frissen facsarva
1 ek banánlikőr (Pl. Pisang Ambon)
2 ek mangóbalzsam
1 csipet só

Egy nagy tálba teszem a mascarponet és karikára belevágom a banánt. Hozzáadok egy kevés tejet, a cukrot és az ízesítőket, majd egy botmixerrel pürésítem. (A mangóbalzsamból először csak keveset tegyünk bele, a végén érdemes kikerekíteni.) Egy magasfalú edényben a tojásokat egy csipet sóval az elektromos habverővel legalább 5 percig verem, amíg kifehéredik és a térfogata a háromszorosa nem lesz. (A habot hagyományos módon is fel lehet verni külön, a sárgáját pedig a mascarponeval elkeverni.) Akkor beleforgatom a krémbe, ha szükséges, adok még hozzá cukrot, citromhéjat, mangóbalzsamot, hogy telt, kerek íze legyen. Poharakba töltöm és legalább 3-4 órára, de inkább egy éjszakára behűtöm. Én csokoládés cantuccinit adtam hozzá, de akár a tiramisú-nál, itt is tehetünk közé is babapiskótát vagy egyéb kekszet.
6 nagy pohár / összesen:
mascarponeval:             1.659 kcal / 117,5 g zsír / LF30 63,7%
zsírszegény ricottával:      994 kcal /   39,7 g zsír / LF30 35,9%
10%-os túróval:              909 kcal /   35 g    zsír / LF30 24,6%

Mascarponehab banánnal és mangóbalzsammal (Spuma di mascarpone alla banana)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.