ápr 092008
 

Engem (még) nem kapott el a medvehagymaőrület, bár kétség kívül kedvelem a medvehagymát. Lehet, hogy jövőre szorítok a magoknak egy kevés helyet és három hétig medvehagymával is medvehagymát eszünk, de egyelőre beérem azzal, hogy néha veszek egy csokorral és valami finomsággá alakítom át. Tavaly a medvehagymás olívaolajam által egészen őszig élveztük a zamatát, és bár frissen az igazi, azért az sem megvetendő. Jófajta olívaolajból idén is készítek egy nagyobb adagot (a medvehagyma ízéhez tényleg a hidegen préselt, nyers, fűízű toszkán olajak illenek a legjobban!)

A medvehagymáról szinte mindent leírtak a blogtársak, ehhez nem tudnék új és izgalmas dolgot hozzáfűzni. A gyűjtőoldalon érdemes azonban nézelődni. A medvehagymás-rucolás pesto olyan izgalmasan hangzik, hogy abból biztos készítek és néhány üvegcse erejéig kihúzhatjuk a medvehagyma nélküli időszakot is, a medvehagymás vajat pedig fagyasztani is lehet és korongokra vágva elővenni.

Ez a panna cotta akár a VKF! legújabb fordulóján is részt vehetne, de addigra vége lesz a szezonnak, kár lenne addig talonban tartanom.
Nem úgy készül, mint az ősrégi előd, valójában nem is “panna cotta”, hisz nem csak tejszínből készült. Mivel előételként kiborítva, salátával körülvéve szerettem volna tálalni, ezért elengedhetetlen volt a zselatin. Csak annyit tettem bele, amennyi feltétlen szükséges hozzá, megállt a talpán, de krémes maradt. Ha kenhető krémnek készítjük, érdemes két lapot beletenni, akkor óriás kagylótésztát, zöld színű paprikahengereket vagy bármi egyebet is tölthetünk vele, de pirított kenyérszeletre kenve és átpirítva kíváló crostini is lehet belőle.
Medvehagymás panna cotta

Medvehagymás panna cotta
(Panna cotta con piselli e foglie di aglio orsino)

1 ek vaj
1 db salotta
100 g zöldborsó (fagyasztott is lehet)
200 ml tejszín (30%)
½ mk só
bors, frissen tekerve
3-4 lap zselatin
12-15 levél medvehagyma
80 ml joghurt (3-10%)
100 g krémsajt (mascarpone, vagy még tejszín felverve)

Egy lábasban felhevítem a vajat, megpárolom benne az apróra vágott salottát és ráteszem a zöldborsót. Néhány percig pirítom, majd hozzáöntöm a tejszínt és 10 perc lassú hőn párolom. A végén sózom, borsozom.
A zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe teszem, kicsavarom és a krém alá keverem. (3 lappal krémesebb, 4 lappal szilárdabb lesz.)
A medvehagymát megmosom, és éles késsel apróra vágom. A joghurttal és a krémsajttal együtt szintén a panna cottába keverem. (A krémsajt lehet felvert tejszín is, de szinte bármilyen hozzáillő, 180 ml mennyiségű sűrűbb tejterméket vagy ezeknek a keverékét használhatjuk.)
Most lehet még ízesíteni. (Még több medvehagyma, bors, esetleg kevés nagyon jó mustár, 1 kanál házi majonéz, stb.)
Négy (150 ml-es) szufléformát vizzel kiöblítek és belekanalazom a panna cottát. Legalább 4 órára hidegre teszem, hogy megdermedjen.
Tálaláshoz egy vékony pengéjű, lehetőleg hajlítható késsel óvatosan körben a talpáig fellazítom és tányérra borítom. Előkészített salátát halmozok köré és koktélparadicsommal, esetleg fürjtojással díszítem.
4 szufléforma / Medvehagymás panna cottaA Bärlauch & Rucola című könyv receptjét módosítottam

  14 hozzászólás to “Medvehagymás panna cotta”

  1. Rögtön mikor megláttam, már említeni is akartam, hogy pont ilyesmire gondoltam a forduló kiírásakor, de aztán láttam, hogy írtad is ;) Nagyon ötletes, azt hiszem Ditémnek is tetszeni fog ;)

  2. :-) igen, azért is írtam be.
    Szívesen vártam volna vele, de hát a medvehagymának megparancsolni nem lehet…, hogy várjon, míg jön a VKF-kifejlet:-))
    Szerencsére van még egyéb ötletem is, de lehet, hogy ezt szorgalmi feladatként elébiggyesztem!:-))

    Tényleg nagyon jó, talán egy pici extrém ízt még tennék hozzá, de épp csak annyit, hogy még ne nyomja el a klassz medvehagymaízt, talán épp a medvehagymás olajból lehetne egy kanálkával beletenni, de a dressingbe mindenképp.

  3. Mamma, ez nagyon jól néz ki, gratulla, tényleg jó lenne VKF-re is ;)!
    Forza Medvehagyma!

  4. Hát, Lorien, ti teljesen megőrjítetek a medvehagymával!:-)) Mondjuk a zsályát nem tudja letaszítani a pódiumról, de erősen küzd a harmadik hely környékén:-)))
    A lepényed meg Ízbolygó rétese is erős várományos a héten, lehet, hogy fagyasztok is belőle, mármint a mh-ból, akkor későbbre is jut.
    Nnna, most eszembe jutott egy medvehagymás pizza is:-)))

  5. Ez istenien néz ki! Örülök, hogy fertőzőek vagyunk. Neked is ajánlom: mirelit.com (fagyasztott medvehagyma kapható náluk egész évben)

  6. Ízbolygó, ez a fertőződés nem túl nehéz:-)), most csak próbáljam magam visszatartani!
    A mirelit.com-ban csak nagyobb kiszerelés kapható, de érdemes lenne kipróbálni!

  7. Alakul ez :)

    Közben a hűtő aljában reggel megláttam, hogy maradt egy maréknyi medvehagyma. Érdekes módon még mindig elég friss, így ez fog belemenni az Ízbolygó-féle rétesbe :) Már nagyon várom :)

  8. Tegnap vettem egy karton bort. Lorien, várnod kell addig a válasszal, amíg meg nem iszom őket:-DD
    Nyugi, nem tart sokáig!:-)

  9. Akkor tessék belehúzni! :)))) Kérdés, mekkora is az a karton?

  10. Sziasztok!

    Én felhívtam a mirelit.com-os telefonszámot a fagyasztott medvehagyma ügyében.( udvariasak voltak). 2kg-os a legkisebb kiszerelés a fagyasztott medvehagymalevélből. Én 4 kilót vettem egész évre elég lesz.
    Legalább most bármikor csinálhatok főzeléket belőle, meg levest, meg bármit bármikor.

    Üdv!

  11. Kedves Kr., szívesen vennénk, ha kipróbálás után beszámolnál a tapasztalataidról, pozitív visszajelzés esetén szerintem más is venne belőle! (Pl. én)
    A nagy tételt pedig meg is lehet osztani másokkal.
    Bár engem inkább a sózott fajta érdekelne, abból több dolgot lehet készíteni.

  12. Kedves Mamma!

    Tapasztalatom a következő:

    2kg-os egységben van, átlátszó zacskóban (tehát látod is mit veszel). Hihetetlen, hogy 2 kg milyen sok. Főzeléket csináltunk belőle. Iszonyú finom!!!!!!!!! Mivel megbontottunk az egységcsomagot, elég erős hagymaillat terjengett..-nem bántam mert imádom.—–A zacskót egy másik zacskóba raktuk és lezártuk. A fagyasztóban várja a további sorsát, ami szerintem leves, vagy pogácsába való besütése lesz.

    Remélem kedves Mamma segítettem.

    Sziasztok!

  13. Köszönöm, kedves Kr., fel is vettem velük a kapcsolatot, így nem lesz akadálya, hogy magam is kipróbáljam!
    Szép nagy tételem lesz:-), majd én is beszámolok a tapasztalataimról.

Leave a Reply to Endlicher Kr: Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.