ápr 222008
 

Vannak ételek, amelyek a véletlennek köszönhetik létüket. Olyan ételek is vannak, amelyek, bár végtelenül egyszerűek, mégis kerek egészet alkotnak.
Friss tonhalat akartunk enni, egy kissé bonyolult receptet szerettem volna vacsorára újjáéleszteni. A halasfiú viszont a csodaszép tonhalat mégis túl vékony szeletekre vágta (legközelebb vonalzóval megyek halat vásárolni), ezért hazaérve módosítanom kellett a menüt.
A centi vastagságú halszelet ugyanis kiválóan alkalmasnak mutatkozott arra, hogy gyengéden kisütve, szinte még nyersen egy friss salátával együtt kerüljön asztalra. Legnagyobb erénye a gyorsasága és az egyszerűsége maga: friss, üde, zamatos.

De hogy ne legyen a dolog ennyire unalmas, megcsavartam egy újabb ízzel: a mézecettel készült salátára ültetett tonhalcsíkok mellé pici tálkában 25 éves, sűrű, sziruposan folyó balzsamecetet adtam, ebbe tunkoltuk a halcsíkokat. 25 éves a legöregebb balzsamecetem, de még korosabbat is elbírt volna:-), ha lett volna.
A balzsamecetes dipet még hosszan lehetne variálni, de akkor már nem lenne egy egyszerű vacsora.
Tonhal steak balzsamecettel és salátával
Tonhalsteak balzsamecettel és vegyes salátával
(Tonno arrosto con aceto balsamico e insalata mista)

1 ek olívaolaj
2 szelet friss vörös tonhalfilé
só, bors
kb. 2 tk balzsamecet (ABT, 25 éves)
A salátához
100 g vegyes saláta (római saláta, radicchio)
4 ek olívaolaj
2 ek mézbalzsam
1 mk méz
½ mk só
bors, frissen őrölve

A salátákat leveleire szedem, megmosom, kézzel darabokra tépem és kicentrifugázom. Összekeverem a dressinget és elvegyítem a salátával.
Egy serpenyőben forróra hevítem az olajat, beleteszem a tonhalszeleteket és az oldalukat egyenként vastagságuktól függően legfeljebb másfél percig sütöm. (A hal barázdáit egy késsel óvatosan széthúzva látjuk, mennyire sült át. Csak a külső burkát süssük, a belseje maradjon nyers.) Gyengén sózom, borsot tekerek rá és néhány perc pihentetés után szeletekre vágom.
A salátát tányérokra halmozom, ráteszem a tonhalcsíkokat és gyűszűnyi tálkában melléteszem a balzsamecetet.
2 személyre /

  2 hozzászólás to “Tonhalsteak balzsamecettel és vegyes salátával”

  1. Szóval a szójaszósz helyett öreg balzsamecetbe tunkoltátok ;) Nagyon tetszik az ötlet! Kicsit emlékeztet a sűrű mézédes szójaszószra, amiben pl. a csirkehusit vagy az angolnát szokták meghempergetni a sushiknál többek között a nigirikhez … nem is beszélve arról, hogy egy kicsit olcsóbb mulatság egy édes szójaszósz-szirup ;)

  2. Lehet, hogy tudat alatt a szójaszósz mintájára jött az ihlet, mikor ránéztem az üvegre:-) nagyon jó volt hozzá, csak épp bele kell a hegyét mártani.
    De tényleg csak a sűrű, szirupos, öreg balsamico jó hozzá, különben elcsépelt (és savanyú:-) utánzat lesz belőle:-)

    Aztán lehet még a balsamicot egyébb dolgokkal tovább “rontani”, de minek, azért biztos kipróbálom.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.