ápr 242008
 

A krémleves jó. A krémleves egyszerű. Szeretjük a krémleveseket. Van azonban nekik egy piciny kis bajuk: túl unalmassá vál(hat)nak. Nem, nem azért, mert a konyhai maradékok felhasználása céljából naponta ilyennel etetem a családom. Nem, az unalom jószerivel már a tányéron kezdődik, mert minden egyes falat egyforma. Ezt csak valami izgalmas levesbetéttel lehet feldobni.
Barátaim is szóvá tették ezt már, nem tudnék-e olyan finomasat készíteni, ami túlmegy a pirított zsemlekocka horizontján.

Megpróbáltam. És próbálkozom továbbra is, sőt Lorien is csak bátorított, főzzek több levest.
Bár levesben nem szenvedünk hiányt, mindig sok kerül az asztalra, de a krémleves…. amióta a férjem bébipapinak nevezte az egyik remekbe menő művemet, azóta komoly távolságtartás alakult ki köztem és a krémlevesek között. Szegények, pedig nem ők tehetnek róla.
Ezekből a levesekből nem lehet nagyot alkotni, ahányat ettem eddig, nem volt valami túl ütős. De egy többfogásos menü részeként, kisebb, csészényi adagban jó szolgálatot tehet, finoman megnyitja a gyomrot a további élvezetek felé, anélkül, hogy elnyomná vagy túlharsogná azokat.

Ezt a próbálkozásomat azonban siker koronázta. Egyszerű, de ízletes, jó sűrű is, és én bár az egészbe belenyomtam a botmixert, érdemes néhány kanálnyit villával összetörni, és darabosan visszatenni a levesbe.
És mitől lesz egy krémleves venetoi? Attól, hogy édesköményes szalámi, finocchiona fő benne. Ezt a fajta szalámit Toscanaban készítik, a sertéshúsból és szalonnából készült, durvára darált szalámit édeskömény magokkal, feketeborssal és egy jó nagy mennyiségű, testes Chiantival ízesítik. De ahogy én ismerem, a levesbe belefőzve inkább Venetoban terjedt el, ott már ettem is hasonlót. De bármilyet vehetünk, isteni finom levesünk lesz, és végre lesz is rajta mit harapni.

Karfiolkrémleves édesköményes szalámival

Venetoi karfiolkrémleves édesköményes szalámival
(Zuppa di cavolfiore con finocchiona)

1 ek olívaolaj
1 tk vaj
1 fej hagyma (közepes)
1 szál póréhagyma
1 db burgonya (közepes)
400 g karfiol (1 nagy fej fele)
1-1,2 l zöldségalaplé
     fehérbor (kb. 50 ml)    
     tejszín (kb. 50 ml)
A tálaláshoz
100 g édesköményes olasz szalámi (finocchiona)
1 maroknyi petrezselyem
1 ek olívaolaj
só, bors

Először megtisztítom a karfiolt, a torzsáról körben levágom a rózsákat és 10 percre sós hideg vízbe teszem.
Egy lábasban felhevítem az olajat és a vajat, beleteszem a felvágott hagymát, pórét, burgonyát és a kisebb rózsákra szedett karfiolt. Hozzáöntöm az alaplevet (a teljes mennyiséget csak a végén tegyük hozzá) és addig párolom, amíg puha nem lesz. (Esetleg egy fél pohárnyi fehérbort hozzá lehet adni.) Ha kész, részletekben botmixerrel pürésítem és visszaöntöm a lábasba. Ha túl sűrű lenne, hozzá lehet önteni egy kevés alaplevet, de ennek a levesnek (mint szinte minden olasz krémlevesnek) olyan sűrűnek kell lennie, hogy nehezen folyjon le a kanálról. A végén egy kevés tejszínt teszek bele, de ez is elmaradhat.
A szalámiról lehántom a héját (legjobb forró víz alá tartva megdörzsölni, törlőpapírral megszárítani és a héját késsel lehúzni.) és pálcikaformára vágom. A levesben főzöm még vagy 5 percet, hogy kioldódjanak az ízei, ekkor már lehet sózni, borsozni.
Tányérokba szedve mindegyikre vágott petrezselymet teszek, meglocsolom egy kanál olívaolajjal és borsot őrlök rá.
4 személyre /

Karfiolkrémleves édesköményes szalámival

  9 hozzászólás to “Karfiolkrémleves édesköményes szalámival”

  1. Nem is rossz egy kis kolbászt adni betétnek! Esetleg még valami apróbb ravioli-félével is fel lehetne dobni. Sőt, ha nagyon gonoszra akarod, akkor 3-fajta töltelékkel, hadd vadásszanak a júzerek :)

  2. hehe:-), gondoltam, hogy nálad táptalajra talál:-))
    Azért a raviolit ennél nem vetném be, a leves túl sűrű, zöldséges, de pirított paprikás kolbásszal is mennyei lehet!!:-))
    Most az autenticitás megtartása végett tettem bele ezt az olasz szalámit, de “fúziósan” talán még jobb lehet!!

  3. Hmmm, nagyon jól néz ki! Ha ide jövök, annak előbb-utóbb kolbászevés a vége.:)) Lásd vörösboros chorizo…

  4. Vú, akkor még több kolbászos dolgot kell csinálnom!:-))

  5. Csodás a kép!

  6. Tényleg! Kolbász!
    Nagyon jól hangzik, és ez nekem nem jutott eszembe:-)

  7. Köszi, Cserke!

    Ugye emlékszel, Eszter, amikor írtam erről? Azért más is van még a tarsolyomban:-))

  8. És a leves fogyókúrás? Mert nekem sürgősen fogynom kellene! :( ilyen levesek kanalazását azonban simán el tudnám képzelni!

  9. Ha a szalámit elhagyod, akkor mindenképpen. De annak nem sok értelme van, Chilii:-)))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.