ápr 302008
 

Tisztában vagyok az évszakok hazánkbéli alakulásával és tudom, hogy nem jött még el a csereszenye- és a meggyszezon. De ezt a receptet már vagy egy éve tologatom magam előtt, és épp most jött el az ideje, amikor a mi fánkon is érnek a gyümölcsök és néhány röpke hét múlva a fülünkre is aggathatjuk a csinos kis cseresznyefürtöket.

Hogy akkor miért most írok erről? Mert vannak gyümölcsös ételek, amiket nem csak idényben lehet elkészíteni. Persze akkor a legjobb, de ha a gyümölcsöt felfőzzük, sütjük, pároljuk, vagyis hőkezeljük, akkor fagyasztottat is használhatunk. Természetesen ez nem hozza ugyanazt azt eredményt, de nem szeretném magam 11 hónapon keresztül megvonni eme élvezetektől, ezért inkább a fagyasztóba nyúlok. Sőt, nyúltam én már a szuperpiac üveges polcára is, ahonnan egy magozott meggyet emeltem le. És igazán nem volt lelkiismeret furdalásom!

Egy ugyanis egy eszméletlen finom nyalánkság és mindegyikből el lehet készíteni. Nem is tudom, minek nevezzem, mihez hasonlítható. Talán egy kicsit a rumtopfra, bár igen messze áll tőle és ez frissen készül. Az olasz konyha szereti az egyszerűséget, és ezt bizonyos jellemző alapanyagok felhasználásával alá is támasztja. Ennél a desszertnél a cseresznyét – de meggyet is vehetünk – egy kevés vörösborral és esetleg balzsamecettel felfőzik (szemben a balzsamecetes eperrel, amelynél a balsamicot egyszerűen ráöntik), ennek hatására pedig a gyümölcs alatt egy rendkívül zamatos, karamellizált szirup keletkezik. Önmagában is remek, de a sűrítéstől függően adható fagylalt vagy sütemények mellé is kísérőnek, de hosszabb, nem túl édes lével akár húsokhoz is. (Bátran próbálkozzunk különböző fűszerekkel, a vanílián kívül mehet mellé kardamom, fahéj, tonkabab, de akár zöld fűszer is (egy ág rozmaring), esetleg egy kevés magas kakaótartalmú csokoládé is – fantasztikus lesz!)

A dolog roppant egyszerű, most azonban kipróbáltam még egy kis tuningot is. Nem győzöm azonban hangsúlyozni, hogy minden alapanyag minősége, külön-külön is nagyon, de nagyon fontos!

A friss cseresznyét vagy meggyet kimagozom, vagy fagyasztottat vásárolok. (Vagy üvegeset, de tényleg ez legyen a legutolsó megoldás, akkor a levét leszűröm, nem lesz rá szükség. E két utóbbiban viszont szinte csak meggy létezik.) beleteszem egy akkora tűzálló tálba, amelyben laposan elfér, tehát a meggyszemek ne heverjenek egymáson. Bort teszek hozzá, nagyon jó, testes, zamatos, savszegény vörösbort. Épp olyat, amilyet meg is innánk mellé. Akár egy deci bor is belemehet, akkor több ideig kell sütni, redukálni. Ha ez megvan, és magunk is kortyoltunk egy nagyot a borból, akkor némi cukorral megszórjuk (barna nádcukor, kókuszvirágcukor is mehet), beleteszünk egy fél, felhasított vaníliarudat és betoljuk a forró sütőbe. Amikor már kezdenek a szemek töppedni (főleg a meggy töpped szépen) és fantasztikus illat lengi be a konyhánkat, akkor hozzáöntünk még egy kevés, de annál kiválóbb balzsamecetet. (Nem, ne azt, amit a szuperpiacon vettünk, mert az bóvli. Igazából ne is vegyünk ilyet soha ott, hanem csak szaküzletben.) Minél sűrűbb a balzsamecetünk, annál jobb, de annál kevesebb ideig sütögessük. Mivel a sűrű balzsamecetnek már elég magas a cukortartalma, egy finom karamelles bevonatot képez, de vigyázzunk, mert gyorsan oda is kap.
Innen már ízlés kérdése, mennyi folyadékot hagyunk alatta, mihez szeretnénk felhasználni.

Mindezt pedig azért írtam le, mert a clafoutis-t, a franciák híres cseresznyés lepényét is hasonlóan készítettem. Sült, vörösboros-balzsamecetes meggyből vagy cseresznyéből, mikor mihez jutok hozzá. Ezzel a módszerrel a clafoutis ugyan nem autentikus, de talán még sikerült is javítanom rajta!
Ez következik legközelebb!

Szintén elkészítették, az ő változatukat is érdemes megnézni!
Vörösborban sült meggy (Gesztenye receptjei)
Vörösborban sült meggyes, marcipános, csokikrémes bonbon (Gesztenye receptjei)
Vörösborban sült meggyes fagylalt (B&B)
Vörösborban sült eredei gyümölcsök (Max konyhája)
Vörösborban sült rumos-meggyes bonbon (Kulináris ízbombák)
Trüffeltorta vörösborban sült rumos meggyel (Praliné paradicsom)
Vörösborban sült meggy (Tortafüggő Marisz)
Csokis-gesztenyés vörösborban sült meggyes bonbon (Csokoládé kreatívan)
Vörösborban sült meggy (Marka boszikonyhája)
Vaníliás-kardamomos vörösborban sült meggy (Gabojsza)
Vörösborban sült meggy rummal tartósítva (Két cica konyhája)
Vörösborban sült meggy (Eszterlánc főz)
Vörösborban sült meggy (Boldog kukta)

meggy_vorosborban_sult_800cr

Vörösborban sült balzsamecetes meggy (cseresznye)
(Ciliege al aceto balsamico e vino rosso)

500 g cseresznye vagy meggy (esetleg fagyasztott / esetleg 1 nagy üveg magozott meggy)
100 ml vörösbor (testes, nagyon jó minőségű!)
1-2,5 ek cukor / barna nádcukor / édesítő-eritrit (ízlés szerint)
½ rúd vanília
3 ek folyékonyabb, 1-2 ek sűrűbb, nagyon jó balzsamecet

1. A sütőt alsó-felső állásban 180 °C-ra előmelegítem.
2. A magozott meggyet beleteszem egy tűzálló tálba, úgy, hogy laposan szét lehessen teríteni, és ne fedjék egymást. Meglocsolom a vörösborral, teszek rá egy kevés cukrot, ami egyrészt ízlés, másrészt a felhasznált meggy és bor függvénye. Fedetlenül betolom a sütőbe és innen már csak az ösztöneinkre hallgassunk!
3. Ha kevésbé jó balzsamecetünk van, akkor kell hozzá még némi cukor (de azért óvatosan!), és ezt már az elején tegyük bele. Ha aromásabb, akkor jóval később, ha pedig sűrű balzsamecetünk van, akkor kevesebbet, a végén.
Érezzünk rá, mikor vegyük ki a sütőből, mikor nyilvánítsuk késznek. Leginkább akkor, amikor majdnem az összes folyadék elfőtt alóla, ez úgy fél óra.

  10 hozzászólás to “Vörösborban sült balzsamecetes meggy”

 1. Kár, hogy nem sok meggyel találkozni erre, és az otthonról hozott befőttkészlet is kifogyott :(
  Pedig ez itt tényleg jól hangzik

 2. Mamma, kár, hogy eddig vártál vele…Nagyon jól hangzik:-)

 3. Kisvirág, szerintem egy-két hét múlva már nálatok is lesz!:-)
  Tényleg jó:-)), a clafoutis-hoz dupla mennyiséget kell csinálnom, mert míg a tésztára ér, elpárolog:-)))

 4. ahm, szóval ez (is) készült a Heimann versenyre? ;)

  Kitüntetésben részesítelek! ;)
  ld. http://kiserletikonyha.blogspot.com/2008/05/kitntets.html

 5. Nahát, igazán jólesik, hogy gondoltál rám:-)), köszönöm a címet!

  Miből gondolod, hogy ez (is) készült a Heimann-ra? Csak azt írtam, hogy ha tennék, mit tennék:-)))

 6. nehéz lesz kibírni, amíg beérik a cseresznye az ablakom alatt! épp reggel néztem, még csak kis zöldborsószemnyiek!

 7. Ó, Chilii, még nálunk is:-)
  Ezért szoktam a clafoutis-t meggyből, mert azt árulják fagyasztva is, de ebben az évben megfogadtam, hogy magam is fagysztok, amennyit csak bírok!

 8. Ilyet fogok csinálni a hétvégén tuti, még van tavalyi meggy a fagyasztóban, kezdtem nézegetni mostanság, hogy kezdeni kéne vele valamit. Remélem addig felkerül a clafoutis receptje is. Nem mintha sürgetni akarnálak ;)

 9. Tudom, Zsu, hogy nem sürgetsz:-)) A clafoutis jött volna, csak közbejött a vékáef, mert egyszerűen elnéztem a naptárat, és azt hittem, van még rá egy hetem…

  Pont az ilyen meggy jó hozzá, ami a sütőben átlényegül. Kiváncsi vagyok, nektek hogy ízlik!

 10. […] A vörösborban sült meggyet már Bonbon Mániánál is olvastam (itt). Eredetileg Dalla Cucina receptje (itt) […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.