máj 042008
 

Az olasz pasták leggyakoribb kísérője minden bizonnyal a paradicsom. Azt pedig már a pizzaimádó kiskamaszok is tudják, hogy egy valamirevaló talján pizza tetejét először is egy vékony paradicsomszósszal kenik meg.
Ha pedig paradicsommártás, miért kell annak mindig melegnek lennie? Szerintem egyáltalán nem szükséges, főleg akkor nem, ha részt szeretnénk venni a VKF! XV., Beatbull által kiírt fordulóján, borzasztóan szeretjük a paradicsom minden formáját, a pastát amúgyabban és még kreatívkodni is támad kedvünk!

Ebből sikeredett egy egyszerű, medvehagymás orecchiette, amihez fűszeres paradicsomfagylaltot tálaltam. 
A tészta bármi lehet, én most rucolával készült orecchiettet vettem, de pürésített medvehagymából magunk is készíthetünk házilag tésztát. Ezt már csak medvehagymás olajban kevertem el, ízesítettem, és kész is volt a pasta.
A fagylalt akár jégkása is lehet, az egésznek pedig csak a fantázia szab határt, hisz olyan sokrétűen el lehet készíteni. A fagylaltalapokban különben is az a klassz, hogy már kóstolás közben is alakítgathatunk rajta, íze a kész gombócokban már nemigen fog változni. Én is többször kísérleteztem, és mikor hogy sikerült, épp úgy volt jó. Volt, hogy paradicsomlevet használtam, volt, hogy olasz sűrített paradicsommal mélyítettem az ízét (ez a fajta sűrített paradicsom nem savas). A tejtermékek terén pedig szabadon játszhatunk, lehet joghurtot, tejfölt, vagy semleges ricottát is beletenni, a végén pedig kerekítsük ki az ízét.

Mivel a fagylaltoknál mindig valamilyen édes-savanyú egyensúlyt kell teremtenünk (ezt én leggyakrabban gyümölcslikőrökkel és gyümölcsös ecetbalzsamokkal szoktam elérni), különben elég unalmas lesz az íze, ebben az esetben én fügés balzsamecetet használtam. Jó még a sherryecet, paradicsomos balzsamecet, vagy a citromlé, zöldcitromlé is.

Ha elhagyjuk a tejtermékeket, sorbet-t is készíthetünk. Ezt felönthetjük pezsgővel, rozéborral, de akkor ne tegyünk bele balsamicot. Ekkor lesz belőle granita, amit azonban fagylaltgépbe is tehetünk, ekkor már finomszemcséjű sorbet-t, sorbettot kapunk.

Ana paradicsom fagylaltja is hasonlóan készült, ő tejfölt használt a savas íz eléréséhez, zöldfűszerként pedig bazsalikomot.

paradicsomjegkasa_orecchiette1

Medvehagymás orecchiette jeges paradicsomkásával

A paradicsomfagylalthoz
200 ml paradicsomlé
200 ml dobozos paradicsom, darabos (Polpa di pomodoro, pl.
MUTTI)
200 ml crème fraîche vagy mascarpone
100 ml tejszín (30%)
kevés tej (1,5%)
1 mk só
feketebors, őrölve
1 tk porcukor
1 ek citromlé
1-2 ek fügebalzsam (vagy hagyományos, kissé sűrű balzsamecet)
1 maroknyi metélőhagyma, apróra vágva
2 ek petrezselyem, apróra vágva
A medvehagymás pastához
200-250 g rövid pasta
2 ek medvehagymás olívaolaj
1 db salotta

feketebors, frissen tekerve
2-3 ek parmezán, frissen reszelve vagy forgácsolva

A fagylalthoz
A zöldfűszerek kivételével egy keverőtálban mindent alaposan összekeverek. (Habverővel vagy kézi robotgéppel, hogy teljesen egynemű legyen). Annyi tejet teszek hozzá, hogy sűrűn folyó masszát kapjak. Itt aztán bátran lehet ízesíteni, a megadott hozzávalók csak irányadóak. Hozzáteszem az egészen apróra vágott zöldfűszereket, lehűtöm és a megszokott módon elkészítem a fagylaltot.
Sorbet-t úgy készíthetünk, hogy elhagyjuk a tejtermékeket és száraz pezsgővel felöntjük. A masszát beletesszük egy lapos edénybe, betesszük a fagyasztóba és 2-3 órán belül kétszer-háromszor villával fellazítjuk, elkeverjük, hogy a massza darabos-kásás maradjon.
750 ml fagylalt / 10 személyre / 70 kcal / 5 g zsír / LF30 64%

A tésztát fogkeményre főzöm. Amíg a víz forr, egy serpenyőben felforrósítom a medvehagymás olajat, üvegesre pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a kifőtt tésztát. Ha bármilyen medvehagymánk van (akár medvehagymás vaj, vagy sóban eltett medvehagyma), azt is közzé keverhetünk. Ha szükséges, sózom, borsozom, tálalásnál pedig megszórom a parmezánnal. Egy kis tálkában melléteszem a paradicsomkását.
2 személyre /

  2 hozzászólás to “Medvehagymás orecchiette jeges paradicsomkásával”

  1. nagyon tetszik! ;) Hol lehet rukolás résztához jutni? Eddig csak spenóttal vagy bazsalikommal színezetthez jutottam hozzá.

  2. Örülök, ha eltaláltam:-))
    Van még egy rejtett forrásom, amúgy tényleg ritka, én sem láttam még soha.
    De kézzel (főleg tésztagép segítségével) bármilyen zöldfűszerből lehet tésztát készíteni. Főleg metéltet egyszerű, és sokkal finomabb, mint az előrecsomagolt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.