máj 242008
 

A hazánkban sajnos még nem túl ismert rebarbarából is tengernyi finomságot lehet készíteni. Én még gyerekkoromban ismertem meg, és kompótnak, túrókrém tetejére, de savanykás, pikáns íze miatt húsok mellé is tálalták. Leggyakrabban azonban süteményen láttam viszont, és azóta is rendkívül szeretem ebben a formában, mert üdítőbb, frissebb süteményt, ami akár reggelire is megfelel, el sem tudnék képzelni.
Kifinomultabban is szoktam sütni (egyéb gyümölccsel elkeverve, esetleg tojáshabbal a tetején, vagy pirított mandulával megszórva, vagy …) most azonban a legegyszerűbb formában szerepel. A tésztát kedvünk szerint variálhatjuk, akár kelttésztából, akár omlósból is megsüthető az alja. Most az omlóshoz mandulát is kevertem, de a legegyszerűbb változat is nagyon jó lesz. Morzsát szórtam a tetejére, ami nem tudom, mennyire ismert ebben a formában, mivel több mint tíz éve magam kísérleteztem ki. Addig a morzsa hozzávalóit összegyúrták, akár csak magát a tésztát és egy reszelőn lereszelték. Hát, ez nekem igen fáradtságosnak tűnt, ezért csak lazán összekevertem az anyagokat. Ebből lett ez a “morzsolt morzsa”, amiről nyugodtan állíthatom, hogy mindig sikerül!
Ha azonban a morzsa helyett összegyúrnánk a tésztát és kis hurkákat sodornánk belőle és rátennénk a gyümölcs tetejére, akkor már crostata lenne belőle.

rebarbaras_morzsas_lepeny2

Rebarbarás morzsás sütemény

Az omlós tésztához
125 g liszt (BL 80)
125 g mandula, őrölt
140 g vaj, hidegen
1 csipet só
80 g cukor
A rebarbarához
800 g rebarbara, tisztítva mérve
3-4 ek cukor, ízlés szerint
1 csipet só
A morzsához
170 g liszt
200 g cukor
100 g vaj
1 csipet só
2 csipet fahéj és szerecsendió

A hozzávalókból omlós tésztát gyúrok, majd legalább fél órára a hűtőbe teszem.
Közben megtisztítom a rebarbarát. Meghámozom és lehúzom a szálait is, majd apró darabokra vágom. Egy tálban összekeverem a cukorral. (Ha finomítani szeretnénk, tehetünk hozzá vaníliakivonatot és egy pici fahéjat is.)
A sütőt 180 °C-ra (160 °C légkeverésen) előmelegítem.
Kivajazok egy kapcsos torta-, vagy egy cakkos szélű lepényformát, és belesimítom a tésztát úgy, hogy egy kis pereme is legyen és elegyengetem rajta a rebarbarát.
A morzsához egy tálba teszem a lisztet, a cukrot és a fűszereket, majd beleöntöm a folyósra felolvasztott (ez fontos!) vajat. Két villa segítségével lazán morzsává alakítom, majd kézzel, a hüvelyk- és a mutatóujjam segítségével egyenletesen rámorzsolom a gyümölcsre.
Betolom a sütőbe és 35-40 perc alatt megsütöm.
1 kerek lepény /

rebarbaras_morzsas_lepeny3

  3 hozzászólás to “Rebarbarás morzsás sütemény”

  1. Hmm, jól néz ki :)

  2. Úgy látszik a morzsás-rebarbarás sütemény ragadós :-)
    http://kalinka.blogol.hu/?perm=1690999

  3. :-)) Ó, igen, Orsi, ragadós:-) és nagyon finom:-))
    A postod utolsó bekezdéséhez pedig itt is hatalmas gratula, kívánok Nektek minden jót!!:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.