jún 152008
 

Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, felírtam egy lapra azokat a recepteket, amiket feltétlen meg szerettem volna osztani a külvilággal. (Reméltem, hogy összejön majd egy blogra való:-) Jó párat fel is írtam, a lap megtelt, de még mindig egy maroknyi várat magára. 
Akárcsak a fokhagymavajas baguette, ez a saláta is oszlopos tagja lett a konyhámnak. Nem is emlékszem, hogy zárt szobában ettük-e volna, mindig szabadban, zöldben, vagy a grillsütő mellől, esetleg a magunkkal vitt műanyag dobozból vettük elő. 

                    Majonézes tésztasaláta paprikával és kukoricával

Tudom, tudom, a majonéz… És azt is tudom, hogy nem sikk manapság ilyen salátákat tálalni…  Eljárt fölöttük az idő, nehéz, kalóriadús, a tojás pedig veszélyes a melegben. Pedig higgye el nekem mindenki, ez a tésztasaláta csakis így a jó! Jól behűtve igazán üdítő (másnap még jobb!), és ha nem is fogyókúrás (mert nem az), kevesebb is elég belőle. Garantáltan, többszázszor kipróbálva. Ipari rokonokkal, az üveges majonézzel például nem is érdemes próbálkozni. Ha hűtőtáskában szállítjuk az ételeket (márpedig abban:-), akkor nincs mitől tartani. De aki mégis viszolyog a melegben a tojásos majonéztől, annak még mindig ott van a tojásmentes verzió(Bár azzal még nem próbáltam.) Régebben egy kisebb narancsot vagy mandarint is belegerezdeltem, de a családdal nem tudtam megszerettetni, pedig nekem nagyon ízlett.

Hogy mitől olyan különösen finom ez a saláta, nem tudom, de biztos a majonéz is teszi (a házi majonéz verhetetlen!), illetve a hozzávalók összetétele. Mindig durumlisztből készült, olasz pastát használok hozzá, jófajta félkemény sajt, húsos paprika és kukorica van benne, ha van, egy csomó piros retket is bele szoktam vágni, feltéve, ha zsenge. Ez az összhatás adja ezt a különleges ízt, ami tényleg semmi különös…. de nagyon finom!!
Épp ezért került bele a piknikkosárba.

Majonézes tésztasaláta paprikával és kukoricával

Majonézes tésztasaláta paprikával és kukoricával

150-200 g pasta (középméretű, testes, mint a penne, fusilli, orecchiette)
1 fej hagyma (nagyméretű)
1 db húsos paprika
100 g félkemény sajt
150-200 g kukoricaszem (legjobb a grillezett, vagy fagyasztott, esetleg 1 kis konzerv kukorica)
1 csomó piros retek (ha van)
A majonézhez
2 db tojássárgája
1 ek mustár (Old English, esetleg Dijoni)
1 tk cukor
3 gerezd fokhagyma
1 mk só
bors, őrölve
150-200 ml növényi olaj
1 tk citromlé, frissen facsarva
2-3 ek tejföl (24%)

Először két tojássárgájából egy nagyobb tálban majonézt keverek. A hagymát apróra vágom és félórára besózom, hogy megpuhuljon. Pici falatnyi darabokra vágom a sajtot és a paprikát. Ha kész, a majonézbe keverek 2 kanálnyi sűrű tejfölt (nem többet!), majd hozzákeverem a többi hozzávalót is. (Konzerv kukorica esetén az egész doboz sok, vagy 2 kanálnyit hagyjunk el. Ebben az esetben a kukorica levéből 1-2 kanálnyit a majonézbe is lehet keverni.) 
Al dente kifőzöm a tésztát és a majonézzel rétegenként egy tálba teszem és óvatosan összeforgatom.
Úgy jó, ha hagyunk neki pár órát, hogy az ízek összeérjenek.
6-8 személyre /

Majonézes tésztasaláta

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.