jún 242008
 

Lehet, hogy ezzel a salátával várnom kellene a VKF! következő fordulójáig, de mégsem teszem. Míg megtelik Dolce vita Saláta-bárja, addig nem egy, nem két salátát dobok még össze, bőven jut majd a fordulóra is.
Ez amúgy megint csak egy “benyúlok-a-hűtőbe-és-szétnézek-odabent” alapú vacsora része volt, és igazán jól sikerült. Untam a szokványos salátadressinget, a majonézt, de volt sűrű, görögszerű joghurt és cottage cheese is, ez az amerikai, nedves, nagyszemű túró, ami sokkal lágyabb és egyáltalán nem savas, mint a mienk. Úgy mondanám, hogy az olasz ricotta pendant-ja, úgyanolyan sokrétűen felhasználható, mint amaz. Megfogadtam, hogy nem csak uzsonnakenyérre kenem zöldfűszerrel, nem csak grillezett zöldséget töltök meg vele, hanem izgalmasabb fogásokhoz is bevetem majd.

Cottage cheese már itthon is sok helyen kapható, de ahogyan a ricottát, vagy a mascarponet, ezt is elő lehet állítani házi körülmények között is. Ezt az angol nyelvű receptet még nem próbáltam, de amint átesik a tűzkeresztségen, írok róla!

A salátaöntet inkább egy sűrű túrós massza lett, a savat pedig most nem ecet, hanem egyszerűen zöldcitrom leve és mustár adta. A zöldcitrom amúgy nagyon jó ízesítő is, sózáshoz is helyettesíteni lehet, mivel jóval gyengébbek a savai, mint a citromnak. Egy egész zöldcitrom levével kiválthatunk akár egy hatalmas csipet sót is, de nem lesz savanyúbb, mint pár csepp citromlétől.
A saláta tetejére most pekándiót szórtam (csak a kép miatt ilyen keveset, hogy jobban látszódjon, később több is került rá), de dióval nyugodtan lehet helyettesíteni.

Sárgarépa-saláta joghurttal, juhsajttal és pekándióval

Sárgarépasaláta joghurttal, juhsajttal és pekándióval

6 ek joghurt (lehetőleg sűrű, görög joghurt, 6%-os)
1 ek olívaolaj
3-4 ek cottage cheese (amerikai szemcsés túró, 20%-os)
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár (Old English, Dijoni)
1 ek zöldcitromlé
1 mk chilipehely (esetleg kevesebb, ízlés szerint)
60 g (3 ek) juhsajt, durvára reszelve (pl. Pecorino)
250 g sárgarépa, julienne-re vágva
50 g pekándió (vagy dió)
só, bors

Egy salátástálban összekeverem a joghurtot az olajjal és a cottage cheese-zel, és beleteszem a többi hozzávalót. Sózom, borsot tekerek bele, a végén pedig beleforgatom a julienne-re vágott sárgarépát. Pár órára jégbehűtöm, hogy ne csak kellemesen hűvös legyen, de az ízek is összeérjenek. A tetejét bőven megszórom pekándióval.
2 személyre / 852 kcal / 71,4 g zsír / LF30 75,4%

Ha sovány joghurtot használunk és elhagyjuk az olajat, a juhsajtot és a diót, akkor messze nem lesz ilyen telt, finom íze, de alacsony zsírtartalmú diétába már azonnal beilleszthető! Ebben az esetben vágjunk bele egy salottát vagy két szál újhagymát, a tetejére pedig néhány összetört diószemet is tehetünk (plusz 3 g dióval épp elérjük a 30%-os zsírtartalmat):
2 személyre / 186 kcal / 5 g zsír / LF30 24,6%

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.