jún 302008
 

Talán sokan emlékeznek még rá, mekkora sikere volt tavaly kicsi Vú már-már legendaszámba menő citromos süteményének. Nem csoda, hogy végigsöpört a bloggertársadalom konyháin, mert nehéz ennél könnyebb, frissebb sütit kevesebb energiával megsütni! 
Az eredeti recept egy francia blogon található, ott viszont nyomát nem találtam a gyökereknek – amit nyilván csak én kerestem:-). Továbbgombolyítva a fonalat annyi kiderült, hogy képregényekbe is beillő, amúgy bármit sejtető rózsaszín szalamander nickje mögött egy 32 éves, valószínűleg főzőőrült francia lány bújik meg (erre csupán a majd' háromezer hozzászólásából bátorkodtam következtetni), és ezen a ponton nem is érdemes tovább keresgélnünk.
Ugyanis ez a könnyű, piskótaszerű sütemény rendkívül hasonlít egy amerikai klasszikusra, amit Lemon pound cake, vagy a mákszemes változatában pedig Lemon-poppy seed cake néven sok helyen fellelhetünk.
Nehogy félreértsen valaki, ez a könnyű citromos szerintem az amerikai *rokon* légiesített változata, és nyilvánvaló, hogy emez lehetett előbb.

De nem szeretnék ebbe én most mélyebben belemászni, mivel a citromos piskóta gasztrovonatkozású kultúrtörténetéről halvány lila fogalmam sincs, úgy meg nehéz bármibe is belemélyedni. Csak égeti magát az ember…
Maradjunk annyiban, hogy vészesen feltűnt valami hasonlóság…

Szerintem a tésztafajták közül az omlós tésztát lehet legkönnyebben, fejből, egyszerű alapszabályok szerint előállítani. Aki többször sütött, az már kívülről fújja az arányokat, azon belül pedig gyerekjáték egy-egy hozzávaló helyettesítése. 2 rész liszt, 1 rész vaj, némi cukor, ha édes, folyadéknak pedig jeges víz vagy tojássárgája. A nemzeti sajátosságok is megnyilvánulnak benne: az olaszok gyakran burgonyakeményítőt vagy mandulát kevernek a liszthez, a franciák csupán jeges vízzel lazítják, a németek tojást és sárgáját tesznek bele, az amerikaiak pedig egyáltalán nem használnak tojást, csak rengeteg, többnyire a liszttel egyenlő mennyiségű, jéghideg reszelt vajat.

A második tésztaféle szerintem a kevert tészta. Ó, nem csak azért, mert villámgyorsan össze lehet kutyulni (igazából azért nem is olyan gyors:-)), hanem azért, mert elég nehéz elrontani. (Ez itt kérem a bátorítás helye!:-)) Erre is vannak szabályok, amelyek minden sütőkönyvben megtalálhatók, bár ezek az arányok már szabadabban lengenek. 1 rész liszthez jön nagyjából ugyanannyi zsíradék (na, itt már meginog egy kezdő, mert mégis, akkor az mennyi?? és milyen??), és nagyjából annyi tojás, ahány 10 deka liszt. Mennél kevesebb lisztet használunk, annál ropogósabb lesz a tésztánk. A zsíradékot, amit gyakran a vaj teszi ki, ebben az esetben bátran helyettesíthetjük nem csak olajjal, hanem más sűrű folyadékkal is, ami lehet joghurt, tejföl, de gyümölcspép is. (És igen, ettől lesz a süti diétás!!:-)
Nyilvánvaló, hogy mennél több zsíradék (főként jó minőségű vaj) és tojás, ellenben minél kevesebb liszt van a kevert tésztában, annál finomabb lesz. Ízre. És persze annál drágább. Van itt valami összefüggés, kérem?

És eljutottam végre oda, ahova a hosszú felvezetésem után ki akartam lyukadni.
Kicsi Vú könnyű sütije épp a liszt-tojás-vaj arányától olyan légies, mintha csak piskóta lett volna.
Az utóbbi évtized magyar konyhájában (nem a századelőiben, mert abban igencsak franciás könnyedséggel sütöttek-főztek) igencsak sok lisztet használtak sütéshez. A sütést a fojtó liszt uralta, mellé kevés tojás, a zsíradékot többnyire az agyonreklámozott margarin jelentette, a citromlevet pedig műanyag flakonból kaptuk. 

Na de végre rátérek postom küldetésére, erre a süteményre.
Ami nem más, mint egy egyszerű, reggeli vagy délutáni sütemény, igen népszerű az amerikai kontinensen (inkább a keleti parton találkozni vele), a legtöbb coffeeshopban, kávézóban, pékségben megtalálható és bármilyen alkalomra megfelel. Nem annyira piskótaszerű, viszont a vaj egy részét (ahogy fentebb már írtam) joghurttal váltottam ki. Ez lehet kefír vagy író, esetleg alma- vagy más gyümölcspüré is, amitől lényegesen könnyebb lesz. Az amerikaiak ebbe a süteménybe mákszemeket is szoktak tenni, mégpedig nyersen, de ez nekem nagyon nem fekszik…. Most durvára darált mákot tettem bele, ami éppeg csak meg lett törve, hogy szétroppantak a szemek. Az eredmény nagyon jó lett, főleg, hogy még egy citromos mázat is rákentem, a friss mázba pedig vékony citromhéj-csíkokat pottyantottam. (Pl. egy ilyen eszközzel) 

Mákszemes joghurtos-citromos sütemény

Mákszemes citromos-joghurtos sütemény

A kevert tésztához
125 g vaj
160 g (por)cukor
3 db tojás (nagy, L méretű)
½ mk só
100 ml joghurt vagy kefír (1,5%)
½ rúd vanília (vagy 1 tk vanília kivonat)
1 tk citromhéj (kb. ½ citrom reszelt héja)
4-5 ek citromlé (kb. 2 db citrom frissen facsart leve)
200 g liszt:
     – 100 g búzaliszt (BL 80)
     – 100 g keményítő (kukorica-, búza- vagy burgonya)
1 mk szódabikarbóna
1 mk sütőpor
3 ek mák, durva szeműre darálva
A tetejére
100 g porcukor
1½-2 ek citromlé
1 db citrom forgácsolt héja

Mindent vegyünk ki időben a hűtőből, hogy minden alapanyag kézmeleg legyen.
A sütőt légkeverésen 160 ºC-ra előmelegítem.
Először egy keverőtálban elkeverem a lágy vajat a cukorral és a kézi robotgéppel néhány perc alatt habosra kavarom. Akkor egyenként (fontos!) hozzáadom a tojásokat (ezeket külön egy kis tálban feltöröm, úgy teszem a masszába), és mindegyik tojással 2-3 percig magas fokozaton keverem, így lesz levegős a tészta.
Hozzáadom a joghurtot. A vaníliarúdat felhasítom és késsel kikaparom belőle a szemeket, ezt is beleteszem. (A vaníliarudat még nyugodtan belefőzhetjük később bármibe.)  Beleteszem a citrom reszelt héját, a citromlevet, majd fakanállal beledolgozom a maradék száraz anyagokat. 
Egy hosszúkás, 24 cm-es formát alaposan kivajazok és belesimítom a tésztát, úgy, hogy a massza a forma teteje alatt egy bő ujjnyira legyen. Most a tészta felébe tettem csak a mák felét, ezt úgy csináltam, hogy egy duplán összehajtott alufóliát beleállítottam a formába, így öntöttem bele a tésztát. A fóliát aztán csak kihúztam, így kétféle tésztát kaptam, ami persze a közepénél egy kicsit összefolyt.
A formát betolom a sütőbe (nem kell lefedni), 10 perc múlva leveszem a hőt 150 ºC-ra. Ha szükséges, később le lehet fedni fóliával. 40 perc alatt kész (tűpróba!), akkor kinyitom az ajtót és még benne hagyom 15 percig, utána kiveszem és hagyom teljesen kihűlni, csak utána borítom ki a formából.
A cukorból és a citromléből sűrű mázat keverek és rápemzlizem. Még frissiben ráforgácsolom a citrom héját.
16 szelet sütemény / 197 kcal / 8,5 g zsír / LF30 38,7%

Mákszemes joghurtos-citromos sütemény

  11 hozzászólás to “Mákszemes citromos-joghurtos sütemény”

  1. Hát ez is jól hangzik, az tény, és a tejtermékek tényleg csak jót tesznek a tésztának. A tésztafélékről meg arányaikról meg érdemes lenne egy külön posztban megemlékezned, hmmm?

  2. hmm, bocsi Vú, én erről tavaly lemaradtam …
    Egyébként egyik kolléganőm szokta pontosan ugyanezt a könnyed citromos sütit rendszeresen (2-3 havonta) sütni ;)

  3. Hmm, a tésztákon már gondolkodtam, megvárom, amíg igény merül fel rá:-))
    A nagyobb süteményeskönyvekben komoly és átfogoó leírások is vannak.
    Beatbull, ezek szerint ott söpört végig másodszorra:-))
    Én még több citromot tettem bele, mint a könnyedbe, és az sem ártott neki.

  4. nagyon guszta, és még diétás is! :D abszolút nekem való!

  5. :-)) Főleg akkor lesz diétás, ha a vajból elveszel valamennyit és azt is joghurttal helyettesíted. Nyugodtan, elbírja még a tészta, a mákot pedig hagyd ki:-))), de tegyél bele jó sok citromlevet!

  6. Kedves Mamma!
    Előre is bocsánat a kérdésért, de nagyon kezdő vagyok:
    A forma 24x?, és a magassága? Szilikon lehet?
    Holnap vendégek jönnek, megsütném délelőtt :)
    Köszönöm:Dana

  7. Kedves Dana!
    Különösen örülök a kezdőknek:-). Bátran állj csak neki, menni fog!:-)
    Most lemértem a formát, ezt a mennyiséget egy 1,2 l-es formában sütöttem, alul 19×9, felül 21×12 cm-es, a magassága 6 cm. Ez egy kisebb forma, teljesen kitöltötte és magas lett.
    Ha nagyobb, 24 cm-es formád van, abban laposabb lesz – de az nem baj, csak esetleg 5 perccel kevesebbet kell sütni.
    Igen, szilikon is lehet, a hosszúkás formáknál az a probléma állhat fenn, hogy ha betöltöd a tésztát, a két szélénél szétáll az oldala. De ez csak esztétikai hiba:-))

  8. Kedves Mamma!

    No, csak ide értem. Sikerült!!! Nagyon ízlett, a vendégek is ezt mondták :):)
    21x9x7 a teljesség kedvéért :D , és az esztétikával sem volt gond :)

    Felvettem a kedvencek közé :)

    Köszönöm a segítséget!!

    Minden jót: Dana

  9. Szuper! Örülök, hogy megpróbáltad és Nálatok is sikere volt:-)

  10. Kedves Mamma!

    Jelen pillanatban keszul eme isteni sutemenyed. Ezer koszonet ezert a receptert, imadunk mindent, ami makos. Kulonosen azert tetszik, mert ez nem az a klasszikus bogres edesseg.
    Csavarintottam a dolgon, mini kuglofokat keszitek a “loaf” forma helyett. Eppen most tettem szert ugyanis egy ujabb szilikonos jatekszerre…
    Udv: Puddding

  11. Kedves Puddding,
    remélem, nem csak a recept tetszett, de az eredmény is:))
    A kisebb, adagolható formák valóban hálásak és persze mutatósak is:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.