Júl 032008
 

Még a  tavalyi tapasvacsoránk része volt ez a pikáns, mártogatni való húsgombóc a nagyon sherrys paradicsommártással együtt. Azóta tologatom magam előtt és ígérgetem, hogy végre a többi, temérdek recepttel együtt felkerülnek.
Amíg ebben a melegben kevesebbet főzök, addig az idevaló, nyárias receptekből pótolgatok.
Ez a húsgombóc sem akkor készült utoljára, azóta többször gyúrtam már, a mártás is, de a gombócok is néha kisebb változtatásokon esnek keresztül. Egy biztos pont azért van bennük, mégpedig a sherry, amit egyikből sem spóroltam ki :-), illetve nem is én, hanem a spanyolok, hisz ez a húsgombóc őket dícséri!
Mondanom sem kell, nemhiába tapa, ugyanis kíváló vendégváró falat, amit előre elkészítve a mártással eyütt hűtve is tárolhatunk.  

Hogy mitől finom és különleges? Attól a temérdek sherrytől, ami a mártásba belefőtt, de a gombócokba is belegyúrtam. Mivel a mártásban elég sok van, akkor teszünk jól, ha valami jófajta sherryt használunk erre a célre. Ennek hiányában száraz Tokaji Szamorodni is megfelel, de a mártáson mindenképp érződik majd a különbség.
Mi vörösbort ittunk hozzá.

husgomboc_sherry_paradicsommartas1_0500

 

 

Sherrys húsgombócok paradicsommártásban
(Albóndigas en salsa de tomate)

A sherrys paradicsommártáshoz
2 ek olívaolaj
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
400 ml darabos paradicsom
200 ml sherry, száraz
1 tk cukor
pici szerecsendió, frissen reszelve
1 tk só
bors, frissen őrölve
A sherrys húsgombócokhoz
1 szeletke fehér kenyér, héja nélkül
6 ek sherry, száraz
4 ek dió (vagy fenyőmag – pínia)
1 db salotta (vagy 1 kisebb fej hagyma)
1 gerezd fokhagyma
50 g fekete olívabogyó
500 g marhahús, darálva

1 csipet római kömény
2 ek liszt
100 ml-nyi olívaolaj a sütéshez (ha lehet, spanyol)

A mártáshoz egy lábasban felforrósítom az olajat és üvegesre pirítom benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáteszem a darabolt paradicsomot (nyáron friss paradicsomból érdemes főzni, de amíg az nincs, sokkal jobban járunk a dobozossal) és negyedóra alatt kicsit besűrítem. Felöntöm a sherryvel (nem tévedés, 2 deci kell a mártáshoz!, de alkohol szempontjából nem kell aggódni, elpárolog), még pár percig átforralom, sózom, borsozom.
A húsgombócokhoz a sherrybe beáztatom az eltördelt kenyeret. A diót szárazon megpirítom (ha nem akarunk bajlódni vele, a pirítás elhagyható, de jobb lesz tőle) és durvára megtöröm (van egy durváratörő szerkezetem, de fóliában, húsklopfolóval is remek.)
Apróra vágom a hagymát, fokhagymát, az olívabogyót és egy keverőtálban a darált hússal, a kinyomkodott kenyérrel és a fűszerekkel együtt az egészet összedolgozom.
Vizes tenyérrel kisebb gombócokat formázok (olyan kicsiket, hogy meg lehessen mártani a szószban), lisztben mindegyiket meghempergetem és forró olajban körben rázogatva megsütöm.
A húsgombócokat a mártással együtt tapasként tálalom sherry vagy bor mellé.
4 személyre /

* Változatok:
Hogyan tedd gluténmentessé? – kenyér > gm kenyér, vagy őrölt mandula, földimandula, liszt > gm liszt vagy magliszt
Hogyan tedd mindenmentessé: – kenyér > földikandula panír, liszt > magliszt vagy zöldbanánliszt

  12 hozzászólás to “Húsgombócok sherrys paradicsommártásban”

  1. Régóta rejtegetek egy üveg sherryt a pincében, azt hiszem megtaláltam a helyét! :D technikai jellegű kérdésem, hogy mennyire lehet ezt ( és a vörösboros kolbász is) előkészíteni, esetleg előre elkészíteni. Tervem ugyanis egy városi piknik a belvárosban dolgozó barátnőimmel ebédidőben.

  2. Nálam a (általam kicsit sikertelenül elnevezett) vad krumplihoz készül mindig a sherrys paradicsommártás – egyszer külön is készítettem vendégeimnek grissinihez tunkolgatni, s maradék nélkül elfogyott. Pedig egyikük egyáltalán nem rajong a csípős és fokhagymás dolgokért ;)

    ps: a fokhagyma hogy maradhatott ki a spanyol mártásból??? ;)

  3. Komolyan valami ilyesmit kerestem. Köszönöm! Igaz, pálinkában, vagy vodkában gondolkoztam, de ez is remek. Posztolni nem merem, mert már meggyanúsítottak, hogy svéd vagyok, annyi húsgombócot csinálok :-)
    De majd beszámolok.

  4. Tegnap ezt akartam készíteni vacsorára, vettem is darálthúst, aztán kiderült, hogy a Lajosúrnál a múltkor nem sherryt vettem, hanem sherry ecetet…Na, majd holnap!

  5. Végre-végre! Köszi!

  6. Chilii, tapasztalatból mondhatom, hogy jó helye lesz:-))
    Elő tudod készíteni, és hűtőben tartani mindkettőt, semmi baja nem lesz! Nagyon klassz egy ilyen városi piknik is, sajnos a júniust “házon kívül” töltöttem, és a VKF-re csak szegényesen készültem, pedig akár ezt is bevethettem volna! Milyen igaz!!:-))

    Köszi, Beatbull, olyan kis figyelmes vagy mindig!:-)) Rég írtam a receptet, egyszerűen kimaradt, és egy kicsit mindig máshogy csinálom:-))) Te is ennyi sherryt teszel bele, ugye??

    Csak nyugodtan, Eszter, amíg nem teszed ki a blogodra a svéd zászlót:-))) meg különben is….
    Szerintem a sherry kimondotta jól passzol ehhez… a pálinkát és vodkát tedd el máskorra, de azok is nagyon érdekelnének!:-)

    Bagojsza, nem mondod!
    Amit ettél, azt is a Lajosúrnál vettem, de biztos forrásból tudom, hogy az övé jerezi (a gyártót is tudom), és nála a félszárazat is lehet venni, azt szoktam főzési célokra használni. Szerintem a sherryecetet is simán elhasználod:-))

    Ízbolygó, egyszercsak minden előkerül a sufni aljából:-))) és még tele a sufnim!:-)))

  7. Nagyon köszönöm! Tudnál esetleg valami egyszerű spanyol desszertet is ajánlani? Sajnos a katalán krém bármennyire szeretem nem túl piknikbarát fogás :)

  8. Spanyol konyhában nem vagyok annyira jó:-), de eszembe jutott azért néhány piknikbarát dolog:
    – hideg gyümölcsös rizs, ezt műanyag pohárba is beteheted, nem folyik.
    – mandulás sütemény
    – sült banán. Ezt többféleképpen lehet készíteni, és hordozhatóbarát!:-)) Ha érdekel, dobj egy emailt és leírom!:-)

    Hirtelen ennyi jutott eszembe…

  9. Sziasztok, hol lehet fellelni ezt a sokat emlegettet “Lajosurat”? Rég óta keresek jerezi sherryt de eddig sehol nem találtam.. Köszi előre is :)

  10. Kedves Dorita!
    A “Lajosurat” itt találod (és nem csak – háromfajta – sherry-je, de rengeteg egyéb folyékony finomsága is van):
    http://vomfass.hu

    Ha arra jársz, átadnád a bloggerlányok üdvözletét? :))

  11. Köszönöm, meglesz! :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.