Júl 062008
 

Nem kell mindig kaviár, és tésztát sem kell mindig nagykanállal enni. De azért legyen változatos, gyorsan összedobható, és főleg finom, hisz hetente többször kerül az asztalra.
Ez a hét a telepátia jegyében telt nálam, Ízbolygóval keresztbesütöttünk egy kis citromos sütit, phzs königsbergi húsgombócokat főzött, Gabah pedig épp tegnap kezdte el a pastás hetét (amit kiváncsian követek!).
Mi azért nem eszünk hétszer tésztát egy héten, de elég gyakran ahhoz, hogy ha bekukkantok a hűtőbe, legyen miből improvizálni. Többnyire a hűtő, utána a kamra, majd a saját hangulatom dönti el, mi kerül a tetejére, pedig a legegyszerűbb dolgokat a legjobb variálni, és máris valami új ízt kapunk.
Egyszerűbb és gyorsabb pastát elképzelni is nehéz, mint ez a mascarponeval összedobott mártás – talán az olajos-fokhagymás tartozik még ebbe a vonalba. De helyettesíthetjük ricottával is, akkor nem lesz annyira krémes. A mascarpones mártáshoz lehet még sonkát, pancettát, kapribogyót, mandulát, fenyőmagot, vagy bármi mást is adni, mikor mit rejt a hűtő.
Egyéb zöldségekkel is lehet még turbózni: adhatunk hozzá spenótot (egyik kedvencünk a már kissé elcsépelt, de megunhatatlan spenótos-gorgonzolás mártás), zöldborsót, rucolát és zöldfűszereket, de akkor az már egy egész más fogás lesz:-)

Most maradék tésztát használtam, előző nap ugyanis elszámoltam magam, vagy megtörpült az étvágyunk, mindegy. Maradt azonban egy jó adagnyi zöld tagliatelle, amit nem volt szívem kidobni – frissen készült pasta még másnap is jó lehet, ha alaposan átforgatom szószban, gondoltam:-)) -, amihez előzőleg paradicsomos padlizsánmártás készült (pasta alla Norma-szerű lett). Az viszont elfogyott az utolsó falatig, ezért ezt dobtam gyorsan össze.
Valóban seperc alatt kész, ideális mondjuk iskolából hazatérő, farkaséhes gyermek táplálására is. Mivel épp volt még pár szem zöld olíva a hűtőben, így az is belekerült, de ha nincs, ne rohanjunk le érte a sarki közértbe, nyugodtan elhagyható!
Természetesen sajt is ment a tetejére, de csak a fotoshooting után.

tagliatelle_hagymas_mascarpone1

Tagliatelle hagymás mascarponeval
(Tagliatelle al mascarpone)

1 ek olívaolaj
1 fej lilahagyma (nagyméretű)
1-2 gerezd fokhagyma
2 ek mascarpone (hiányában: krémsajt)

feketebors, frissen őrölve
10 szemnyi zöld olívabogyó
1 adag pasta

Egy lábasban olajat hevítek és megpárolom benne a durvára vágott hagymát. Hozzáteszem a szintén darabokra vágott fokhagymát, ha kissé megpirult, akkor belekeverem a mascarponet, hogy egynemű legyen. Sózom és borsozom, majd beleforgatom a kifőtt tésztát – ez most zöld tagliatelle volt. Alákeverem a félbevágott olívabogyókat, tányérra szedem és megszórom csak egy kevés sajttal, nálam épp juhsajt volt.
1 személyre /

  6 hozzászólás to “Tagliatelle hagymás mascarponeval”

  1. Mamma mia! ;-)
    Élek itt egy ideje, de még mascarponét sohasem használtam szószgyártáshoz…Szószátyár :-) nem szeretnék lenni, kipróbálom, biza’!
    I’gérem benne lesz a (Majdnem) Minden napra egy tésztában!

  2. Ezt nem hiszem el:-)), Gabah, hogy újat mondtam Neked, hajrá!:-))

  3. Könyörögve kérlek!!! ricottatortát tedd fel:-)))

  4. Igenis!:-)) Kérésed kötelez:-)

  5. No, megkérdeztem anyóst, mikor készített utoljára tésztát mascarponével. Azt mondta: “Non ho mai provato.” Megkérdeztem emberem, mikor evett utoljára tésztát mascarponével. Azt mondta: “Non ho mai provato.”
    Erre én: “Na, drágáim, itt az idő, hogy megismerjétek az olasz konyhát!” :-)))))
    Ma vettem ,mascarponét! A héten beiktatjuk. ;-)
    Kösz, Mamma!

  6. :-)) Gabah, ez óriási!! Remélem ízleni fog nekik is, és felveszik az olasz konyha repertoárjába!:-)))

    Egyébként igaza van az emberednek, érdemes ilyen recepteket is közzétenni. Azért nem tettem eddig, mert túl egyszerűnek találtam, és azt gondoltam, ezt aztán mindenki ismeri:-))
    Azt hiszem, ennél nagyobb létjogosultsága nem is lehet!!:-)), szóval folytatom én is az egyszerű pastareceptek sorát:-))
    Ezért meg én köszönöm!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.