Júl 262008
 

A vízalapú, gyümölcsös fagylaltok közül szerintem minden bizonnyal a citromos a leghíresebb és legelterjedtebb. Okkal, hiszen könnyű elkészíteni, citrom szinte mindig van kéznél, még télen sem gond a beszerzése, és kiválóan üdít, főleg nyáron.

Talán nem meglepő, de a gyümölcsös jégkását Szicíliában találták és tálalták fel először. Na nem az olaszok, hanem arabok, akik többek között ezt a művészetet is magukkal hozták, mikor megszállták Szicíliát. Tőlük ered a cukor is, az Etna lejtőiről begyűjtötték a havat, majd az hely lábainál lévő barlangokban tárolták, majd jégtömbbé nyomták össze, így nagy hőségben is szállíthatóvá vált a jég.
Ehhez a cukros hókásához aztán kövön széttört gyümölcsöt adtak, ebből lett a granita. Ez volt a fagylalt első megjelenési formája, a neve a latin >granum< szóból ered, magot jelent, ez utal a granita kásás, durvacsemszés formájára. A sorbet már a granita kifinomult formája, finomszemcsés, lehet gépben is készíteni és adagolni. Egy olasz cukrász csak 1822-ben vezette be a Sorbetto granito fogalmát. Ezek szerint a granitának 40-50% gyümölcsöt, és csak 20% cukrot szabad tartalmaznia, a többi víz.
Sokáig csak a szicíliaiak élveztük a jégkásájukat, először Medici Katalin vitte el a francia udvarba, innen indult el európai útjára a granita – de valójában csak a legutóbbi időkig érkezett meg.
A gyümölcsös mellett igen elterjedt a mandula- és a pisztáciagranita, de reggelire persze a kávés is, nagy adag olasz espressoval. Ez is isteni!

Talán meglepő, de miért is, de Szicíliában reggelire is citromos granitát fogyasztanak, de amúgy is minden, de minden sarkon kapható. Reggelire brióssal fogyasztják, néha átvágják a péksüteményt és a közepére halmoznak egy nagy adag jégkását. Rendkívül üdítő! A meleg nyárban persze hamar olvad a granita is, így azt a végén fel is lehet hörpinteni.

Ma már Olaszországban nincs olyan hely, ahol ne lehetne citromos granitát, vagy sorbettot kapni, és bár csupán három alapanyagból áll (néha tojásfehérjét is adnak hozzá), mégis igen különböző az elkészítése, ami az arányokat illeti. Az egészen híg, tehát nagyjából 7-szeres hígítású sziruptól akár a 1-szeres is megtaláljuk, ez teljesen az ízlésünktől, illetve attól függ, kik fogyasztják és mikor.
A lágyabb ízű, nem túl savas, tehát nem túl édes granitát napközben is fogyaszthatjuk, az intenzívebb pedig remek dolce, étkezés után, vagy frissítőnek.
Két verziót is leírok, de ezenkívül mindenki tapasztalja ki a saját arányait, és tapasztalni fogja, hogy mást kíván reggel, és mást este – talán, de nem biztos!
A citromos granitához előszeretettel adnak vodkát is, főleg az esti desszerthez, ilyenkor egyszerűen csak a kész granita tetejére öntenek egy kupicával.

citromsorbet1

Citromsorbet
(Sorbetto al limone)

1. verzió (intenzívebb, édesebb)
500 ml víz

250 g kristálycukor
3 közepes db citrom (ez alap, de inkább több legyen)
1 db tojásfehérje (elmaradhat)

2. verzió (lágyabb, nem túl édes)
700 ml víz (részben jég is lehet)

200 g kristálycukor
2-3 közepes db citrom
1 db tojásfehérje (elmaradhat)

A citromokat megmosom, de még jobb, ha kezeletlen héjú citromokat használunk. Megszárítom és lereszelem. (Ha nincs, elhagyhatjuk.)
Egy lábasban felteszem forrni a vizet és a citromhéjat, lassan gyöngyöztetem és beleteszem a cukrot is. Addig tartom alacsony lángon, míg a cukor felolvad és szirup lesz.
A szirupot kihűtöm, ha gyorsan szeretnénk használni, lehet váltott hideg vízben is hűteni, de még jobb, ha ezt előző nap elvégezzük. (Nálam mindig van a hűtőben kellő mennyiségű, kész cukorszirup!)
Ha teljesen kihűlt a szirup, beleöntöm a közben kifacsart citromok levét is. Van, aki átszűri, hogy ne legyen rostos, szerintem ez felesleges, de át is lehet turmixolni.
Ha tojásfehérjét használunk, azzal át kell a végén turmixolni.
Jól behűtöm a kész sorbet-alapot.
Ha kellően hideg, be lehet tenni a fagylaltgépbe, akkor sorbet-t kapunk, ilyenkor gombócolni is lehet.
A granitához nem szükséges gép. Beteszem a kész alapot egy lapos fém tálba, mehet a fagyasztóba. Ezt félóránként, összesen 4x villával át kell keverni, így jégkását, vagyis granitát kapunk.
4 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.