aug 142008
 

Idén kevés lekvárt főztem eddig és ez a mostani sem a megfontolt tervezés eredménye:-) Valójában a véletlen szülte, mint szinte a legtöbb fantasztikus kombinációt! 
Úgy történt a dolog, hogy a zelleres-gyömbéres ananászsorbet készítése során megmaradt az ízt adó, cukorszirupos gyömbéres szárzeller-keverék. Mielőtt azonban kidobtam volna, belekóstoltam. Annyira újszerű, klassz és merész volt az íze, hogy járt is az agyam rendesen, mihez is lehetne még felhasználni. A megoldás kézenfekvő volt, a megoldás pedig ott hevert előttem a fazékban:-))
Lekvár, mi más! Ha sorbet-ban tökéletesen helytállt, akkor a lekvár sem lehet rosszabb nála!!

Így a maradék ananászt és szárzellert felhasználva összedobtam a lekvárt, amin a sorbet-hoz képest csupán az arányokon változtattam, mert az ízhatás szerintem így tökéletes!
Kicsit merész, de édes, finom, fantasztikus, akár kenyérre kenhető lekvár lett belőle, de nagyon jó lehet akár sajtok mellé is. A fantázia pedig, mint tudjuk, csak a határokat nem ismeri, szóval tovább kísérletezem vele: egy kevés fűszerrrel chutney is lehet belőle, hosszabb lével, fehérborral pedig pikáns gyümölcsmártás, amit süteményhez, de leginkább krémekhez adhatunk. Folytassam még??:-))

A szeletekre vágott szárzellert először egy kevés cukorban karamellizáltam. Illetve annyira nem hagyta magát, gyakorlatilag az alatta keletkezett szirupban megpároltam. Közben hozzáadtam az apróra vágott gyömbért is, és folyattam, amíg az is egy picit megpuhult. Amikor ez kész volt, beletettem az ananászt és lekvárrá főztem.
Az előzőleg beletett cukor mennyisége azonban már épp annyival lett több, hogy a kész lekvár egy kissé édesre sikerült, mivel kész, 2:1 arányú befőzőcukrot használtam. Ezen azonban könnyű segíteni, használjunk dzsemfixet, akkor pontosan adagolni tudjuk a cukrot. (A zselírozó cukorral nem lehet karamellizálni:-) A végén persze hozzáöntöttem a megmaradt, szirupos zellerkeveréket is, no persze, akár ettől is lehetett édesebb:-))
A receptben már a tiszta procedúrát írom le, ez valószínűleg kevésbé lesz édes, mint az enyém lett.

A lekvárfőzéssel kapcsolatos tudnivalókról itt írtam részletesen.

Gyömbéres-szárzelleres ananászlekvár                   
Gyömbéres ananászlekvár szárzellerrel

220 g szárzeller (kb. 2 szál)
2 ek kristálycukor
3 cm gyömbér
325 g ananász, frissen
100 g zselírozó cukor, vagy
     cukor és dzsemfix 3:1 megfelelő arányban
50-80 ml (3-6 ek) száraz sherry

A szárzellert megmosom és vékony félholdakra vágom. Egy lábasba teszem a cukrot, majdnem karamellizálom, hozzáöntök egy bő kanálnyi vizet (Vigyázat, sistereg!) és a szárzellert megpuhítom benne. Közben beleteszem az apróra vágott gyömbért, néhány perc múlva pedig a kisebb darabokra vágott ananászt is. Összeforralom, és belekeverem a zselírozó cukrot illetve ízlés szerinti cukrot dzsemfix-szel.
A végén belekeverem a sherryt és azonnal kifőzött üvegekbe töltöm és fejre állítom.
500 ml lekvár /

                     Gyömbéres-szárzelleres ananászlekvár

  2 hozzászólás to “Gyömbéres ananászlekvár szárzellerrel”

  1. szóval ez volt a félholdas angolzelleres projekt ;)

  2. :-)) Rátapintottál:-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.