aug 222008
 

Vettem almát, szőlőt és szilvát, elég sokat. Voltak velük terveim, de mire hazaértem, ez utóbbi még kissé éretlennek tűnt. Bepakoltam az egészet a gyümölcskosárba és kitettem a napra, hogy másnapra kissé beérjenek.
Aztán elkezdtem padlizsánt sütni, ki is sütöttem egy hatalmas adagot, hogy a következő napokban legyen belőle marinált zöldség, no és persze saláta is. Ahogy végeztem, a tekintetem elrévedt a teraszon napozó, de lágyulni még mindig nem akaró szilvák felé, és úgy gondoltam, talán nekik sem árthat egy kis grillezés!
Így, mielőtt elmostam volna a serpenyőt, kisütöttem még benne néhány félbevágott szilvát. Azért annyira még sem lehettek éretlenek, mert fröcsögött mind rendesen, de jól lenyomkodtam őket, aztán hagytam kihűlni.

A kronológiát megbontva annyit még megemlítenék, hogy egész nap az járt a fejemben, hogy Gabojsza ananászt sütött. Nemcsak a fejemben nyüzsgött, de egész álló nap a számban éreztem a zamatos ananász ízét, felidéztem édes illatát és irígykedtem is picit Gabojszára, amint befalatozza az éppen kisült, napsárga, édes gyümölcsszeleteket. 
Ekkor azonban nem ébredtem föl álmomból, hanem kisütöttem a szilvákat. Mire kihűltek, visszaállt a szerkezetük, akkor egy kevés mascarponet kentem rájuk és először mézzel, később balzsamecettel, legkésőbb meg mindkettővel meglocsoltam.
Akinek merésznek tűnik a balsamico, az csak pár csöppet tegyen bele, vagy hagyja el egészen, bár szerintem épp ettől kapunk ilyen izgalmas, bizsergető kombinációt! Ehhez csakis sűrűbb, aromás balzsamecetet érdemes használni, de biztos vagyok benne, hogy egy 3 savszázalékos gyümölcsös ecetbalzsammal is elégedettek lennénk.

Egyszerűen mennyei volt, csak azt nem tudom, hova soroljam: előétel vagy desszert legyen?
Ugye fölösleges mondanom, hogy ebben a sült szilvában is még annyi potenciál rejlik!:-)Sült szilva balzsamos-mézes mascarponévalSült szilva balzsamos-mézes mascarponeval
(Prugne grigliate, mascarpone, miele e balsamico)

2 db szilva
1 ek mascarpone
1 ek méz
1 ek sűrűbb balzsamecet
1 csipet szerecsendió

A szilvát megmosom, félbevágom, magját kiszedem. Egy bordás, picit olajozott forró serpenyőbe teszem és néhány perc alatt mindkét oldalát megsütöm. (Faszenes grillen vagy az ún. kontaktgrillben is jó, de óvatosan, mert minden esetben fröcsög!) Úgy 10 perc alatt kihűtöm, különben a felületén olvadásnak indul a mascarpone.
Tányérra teszem és pici szerecsendiót reszelek a tetejére. Mindegyik félszilvára biggyesztek egy halomnyi mascarponet és bőven csorgatok rá balzsamecettel elkevert mézet.
1 személyre /

  10 hozzászólás to “Sült szilva balzsamos-mézes mascarponeval”

 1. aaaa, kimeletet! Konyorgom! Fogyokuran vagyok! Nincs grillsutom! Nincs napsutes! Mar csak felkialtojeleim maradtak…
  Szenvedek, mikozben osszefutott a szamban a nyal.

 2. Nagyon guszták!

 3. Bizony! És emlékezzünk meg a nagyszerű szilvaszínű tányérról is!

 4. Zsuzska, erre most egy elcsépelt közhely jut csak az eszembe vigaszul (sorry..): minden borúra jön derü:-), napfény és kacagás és olyan jó most ott Neked:-), van porridge!!!
  És Ízbolygó, gyakorlatilag egy kiló szilvát megsütöttem:-))

  Sajátlevi, köszönöm, de sajnos ki kell ábrándítsalak: ez egy fekete tányér, csak a fény játéka teszi, ahogy a szilva visszatükröződik!:-)
  (Ilyen pozitívan fogalmaznám azt meg, amikor este, rossz fényviszonyok között kénytelen az ember fotózni:-))

 5. Hétvégén kapok egy csomó szilvát, egy részével tuti kipróbálom. Eddig csak fügével csináltam ilyesmit (sütőben), hogy-hogy nem jutott eszembe a szilva?!

 6. Igen, hasonlóan viselkedik, mint a füge, bár azt javaslom, hogy inkább a keményebb példányokat süsd meg.
  Zsuzsa, ahogy ismerem az ízlésed, ízleni fog:-), a balzsamecetes méz meg… fantasztikus ízkavalkád!:-)
  Jó szilvázást!

 7. Megcsináltam gyorsan ebéd után, tényleg remek, az uram máris repetát követelt! :))
  Jó édes, de kemény szilvát kaptam, nem volt gond a sütéssel.

 8. Örülök, Zsuzsa:-), valóban az édes, de még keményebb példányok a legjobbak hozzá!

 9. Szuper recept, eddig kábé 10-en kérték el, úgyhogy őket is mind ide irányítom. :)

 10. Nagyon örülök, nekünk is nagyon bejött!:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.