aug 242008
 

Amíg nem ismertem a húsgombócoknak ezt a toszkán változatát, addig el sem tudtam képzelni, hogy a húsos masszát nem csak az unalmas zsemlemorzsával hosszabíthatják meg. Gyerekkoromban talán épp a tetemes mennyiségű kenyérmorzsa miatt nem kedveltem a húsgombócot, tologattam a tányéron ide-oda, valahogy csak nem akart lecsúszni.
Szerencsére azonban már régóta ismeretséget kötöttünk, a ricottás húsgombóc és én, így az a fajta “fújtós”:-) fasírt végérvényesen a múlté!

Ám darált húsból mindenféle kerül az asztalra.
Leggyakrabban az amerikai hamburger patty, színtiszta marhahús, és semmi más. A férjem rácsapja a grillrostra és boldog.
Aztán ott van a másik kedvencem, a sárgarépás-diós vagdalt. A bobotie, amit szerencsére egzotikus íze ellenére mindenki szeret. A klasszikus paradicsomragus lasagna, nagyanyám darálthúsos lecsója, fűszeres darált bárányhússal töltött török paprikák, és még sorolhatnám tovább.

És itt van ez a ricottás húsgombóc, ami a lányom nagy kedvence, úgy látszik, a fújtós fasírt iránti ellenszenvét elörökölte tőlem:-) Jó kompromisszum ez a húsgombóc: van is benne hús, meg nem is annyi, a túró pedig jóval egészségesebb, mint a zsemlemorzsa (főleg, ha bolti…). Egy részét szemcsés túróval is kipróbáltam – sajnos magyar túróm nem volt, kénytelen voltam cottage cheese-t használni:-) – de ki szerettem volna próbálni, milyen az állaga, működik-e. Megállapítottam, hogy igen, jól működik, és ha az íze kicsit más is lesz, de használhatunk hozzá túrót is, egyesek számára biztosan új távlatokat nyit ez a fajta húsgombóc! :-)

Ha van, egy kevés kapribogyót és petrezselymet is szoktam beletenni, belemehet még egy salotta és egy-két gerezd fokhagyma is, de ennél megszoktam, hogy nem teszek. A ricotta lágyítja a húsgombóc ízét és nem kívánkozik bele.
Az egésznek a lényege, hogy ugyanannyi ricottát vegyünk, amennyi húst, egy kevés tojást, ízesítsük és kész is a húsmasszánk. Én fele olíva-növényi olajban szoktam sütni, nem sokban, mert ha gyakran rázogatjuk, forgatjuk, akkor kevés is elég.
Köret ehhez nem jár, nem is tudnék mit tanácsolni hozzá. A hagyományos toszkán kenyeret adják hozzá, semmi mást, és egy nagy pohár testes vörösborral öblítik le.

Ricottás húsgombóc paradicsommártással

Ricottás húsgombócok paradicsommártással
(Polpettine di ricotta in sugo di pomodoro)

A ricottás húsgombócokhoz
300 g borjúhús, darálva (vagy marhahús)
300 g ricotta (hiányában szemcsés túró)
1 db tojás
1 ek olívaolaj
1 ek kapribogyó (elhagyható)
3-4 ek parmezán, finomra reszelve
1 mk só
bors, frissen őrölve
liszt a hempergetéshez
olaj a sütéshez

A darált húst összegyúrom a ricottával, a tojással, az olajjal és a sajttal, sózom és borsozom, majd kisebb, golflabda-nagyságú gombócokat formálok belőlük. (Én ezt egy kilökőkaros fagylaltos kanállal szoktam, így pontosan egyforma méretű gombócokat kapok.) Egy tálkában kevés lisztben megforgatom és serpenyőben, kevés forró – lehetőleg olíva-, vagy fele-fele arányban olíva- és növényi olajban – forgatva közepes hőn, jó 10 perc alatt megsütöm. Nem kell hozzá sok olaj, csak annyi, hogy a gombócokat negyedig ellepje, ennek a mennyiségnek a kisütéséhez nem kell egy decinél több.
Közben elkészítem a paradicsommártást és azzal tálalom. Hagyományosan nem jár hozzá köret, csupán fehér rusztikus falusi kenyeret adnak hozzá, amivel a mártást is ki szokták tunkolni.

Paradicsomszósz
(Sugo di pomodoro)

1 ek olívaolaj
1 kis fej hagyma
3-4 ek-nyi fehérbor
400 g paradicsom (húsos fajta, lehéjazva és kimagozva), vagy
– 400 ml darabos paradicsom (polpa di pomodoro, pl. MUTTI)
1 ág bazsalikom, frissen
1 mk só
bors, frissen őrölve
1 ek olívaolaj

Olajat hevítek, közepes hőfokon beleteszem a hagymát, majd ha már üvegesre pirult, hozzálöttyintek egy kevés fehérbort. Hagyom, hogy elpárologjon, akkor hozzáadom a paradicsomot és a bazsalikomágat is. Legalább félórát, de ha lehet, akár egy órát is hagyom gyöngyözni. Ha úgy látjuk, hogy leragadni készül, akkor egy kortynyi vizet hozzá lehet önteni. A vége előtt sózom, borsozom, kihalászom a bazsalikomot és a legvégén belekeverek egy kanálnyi nagyon jó olívaolajat is.

18 db húsgombóc / 4 személyre /

  8 hozzászólás to “Ricottás húsgombócok paradicsommártással”

  1. Kedves Mamma,
    igazán nem szeretnék tolakodó lenni, de kérlek ne feledd szavad és küldj nekem olaszországi hegyi túraútvonalakat,
    térképet, web site-okat és 1általán, amit csak tudsz ezzel kapcsolatban..
    köszönöm,
    Andrea
    :-)

  2. Mostanra sikerült pótolni kimaradásaimat. Gratula, nagyon tetszetős a felhozatal, nekem kivételesen nem az édesség, hanem ez a húsgombócka keltette fel leginkább érdeklődésemet! (u.i.: a tapas láz még tart, remélem hamarosan sikerül feltennem legújabb falatkáimat!)

  3. Igyekszem, Andrea, érzem a sürgetésedet:-) Levélben jelentkezem!

    Chilii, úgy is mondhatnám, hogy valóban hasonlít a sherryshez, csak egészen más!:-))) Nagyon kiváncsi vagyok a tapaskáidra, ezeket a kis falatokat mi is úgy szeretjük!

  4. Kedves Mamma!
    Eddig még nem írtam, de sokat főztem már Tőled..
    (rumtopf volt az első, óriási sikerrel, már várom az eperszezont..)
    Itt most megakadtam, aminek oka a paradicsommártás.
    Segíts, kérlek, hol találok Nálad finomat!
    Köszönöm!
    Kriszti

  5. Kedves Kriszti!
    Nagyon örülök, ha kedved találod a konyhámban:).
    A szósz eddig csak a pastás blogunkon volt fent, mivel azt hittem, mindenki tud paradicsomszószt készíteni. Igazad van, amíg nem írok egy átfogó paradicsomszósz-posztot, addig be is biggyesztettem egy egyszerűen elkészíthető sugo receptjét.

  6. Kedves Mamma!
    Én nagy kedvelője vagyok a fasírtnak, a szerinted “fújtós” verziónak is, és nagyon megtetszett a Te fasírt-változatod is, mindenképpen ki fogom próbálni!
    Üdv,
    Javas Zsuzsa

  7. Zsuzsa, ez levegősebb és könnyebb, remélem, megszereted! :))
    Üdvözöllek

  8. Most találtam rá erre a receptre, gyorsan ki is próbáltam, mivel egy ideje próbálom a zsemlemorzsát kiváltani a fasírtban. Nagyon finom lett, ezután csak így fogok fasírtot készíteni. :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.