Sze 052008
 

Kamrarendezés során mindig érik az embert meglepetések. Én meg különben sem vagyok az a tip-top háziasszony, aki előre tervez, pontosan tudja, mit főz majd a héten és ehhez és persze a kamrapolc leltárának függvényében be is vásárol. Egyáltalán létezik ilyen??
Ha igen, attól itt helyben elnézést kérek, sajnos nem én vagyok az, aki a háziasszonyok gyöngyének eme táborát tovább gyarapítaná.

Ami nem is baj, különben nem került volna elő három zacskó tökmag a fiók legmélyéről, és további két (külön-külön is felbontott) stájer tökmagolajos üveg, amiknek felhasználási céljára homályosan azért már emlékeztem. Egész nyáron készültem, hogy a tökmagolajat egy kis ribizlilikőr társaságában majd jól rálocsolom a házikészítésű vaníliafagyimra, de mivel fagyit is alig kutyultam az idén, így elfelejtettem mire rálocsolni. Szerencsére még egyiknek sem volt baja – hála a stájer minőségbiztosítási előírásoknak, még a maradékok felhasználását sem kell elsietnem.

Később arra is emlékeztem, hogy mi célból vittem én haza ennyi tökmagot. Tavaly egy tökmaggal foglalkozó könyvben láttam jó néhány, izgalmas receptet, abból akartam elsőként egy süteményt megvalósítani. Izgatott a dolog, édes süteményben a tökmagolaj elég szokatlan, ráadásul nem csak néhány csepp sült benne. A receptet kimentettem a könyvből, de nem találtam, így magam álltam neki. Keverttésztát készíteni ugyebár nem nagy ördöngősség, arra pedig emlékeztem, hogy olaj és tökmag is volt benne, a tejtermék meg ugye szinte szériatartozék.
A tésztába a végén még szárított áfonyát is tettem, ami kimondottan jót tett neki. A tökmagot egészben tettem bele, de jobb durvára megtörni, sokkal jobban ellényegül majd a tésztában, a receptbe már így írom be.

Nemcsak a vártnál lett jobb (elég szkeptikusan kavartam a tésztát és pislogtam bele a sütőbe), de kimondottan finom, sőt még egészséges reggeli sütemény is lett belőle. Megtartjuk!

Kicsi Vú ITT írt a stájer tökmagolajról és felhasználásáról.

sutemeny_tokmagolaj_afonya1

Tökmagolajos sütemény tökmaggal és áfonyával

A tökmagolajos kevert tésztához
3 db tojás
160-180 g cukor (kristálycukor, barnacukor vagy méz)
200 ml zsíradék:
– 100 ml tökmagolaj (stájer)
– 100 ml tejszín (30%-os)
110-120 g búzaliszt (BL 80)
1 tk sütőpor
1 csipet só
A tészta gazdagításához
100 g tökmag
2 maroknyi szárított áfonya

Mindent időben kiveszek a hűtőből, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.
A sütőt légkeverésen 160 ºC-ra előmelegítem.
Egy keverőtálban a tojásokat robotgéppel habosra keverem a cukorral. Legalább 10 percig keverem, amíg kifehéredik és légiesen megnő a háromszorosára. Akkor hozzákeverem a tökmagolajat, a tejszínt, majd a lisztet a sütőporral együtt. Ekkorra a színe elég furcsa, mondhatni ellenszenves lesz, de ezen ne aggódjunk, az íze majd kárpótol bennünket!
A tökmagot fólia alatt durvára, nagyszeműre töröm, és az áfonyával együtt belekeverem a tésztába.
Egy 28 cm hosszú dobozformát alaposan kivajazok és beleöntöm a tésztát. A formát a sütő középső sínére teszem és kb. 40 percig, tűpróbáig sütöm. A formát nem kell lefedni.
Ha kész, kikapcsolom a sütőt és kinyitom az ajtaját, 10 perc után pedig kiveszem a sütőből és a formában hagyom kihűlni, ez legalább egy óra. Csak utána borítom ki, akkor porcukrot szórok a tetejére.
1 dobozformányi sütemény / kb. 16 szelet / 

  2 hozzászólás to “Tökmagolajos sütemény tökmaggal és áfonyával”

 1. Bocsi, nem teljesen idevágó, de mi annak a gyűjtőoldalnak a neve, ahol gasztroblogok receptjei között lehet keresgélni?

  Köszi!

 2. Két gyűjtő van:
  Ezen minden blogot megtalálsz:
  http://gasztro.blog.hu/
  Ezen egy része van:
  http://gasztro.miner.hu/

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.