Sze 102008
 

Ha azt mondom, mozzarella, akkor legtöbben a szálasan húzódó, bivalytejből készült, kisebb-nagyobb méretű, friss sajtgolyókra gondolunk, igaz?
Talán kevesen tudják, de van ám a mozzarellának egy olyan változata is, ami kizárólag tehéntejből készül. Sőt, értékesebb, drágább is, mint a hagyományos Mozzarella di Bufala Campana! Hasonlóan készül, mint a többi a gyúrt és nyújtott, pasta filata típusú sajt, a mozzarella, a provolone, vagy a cacciocavallo.

Ez a sajt pedig nem más, mint a burrata. Neve az olasz burro = vaj szóból ered, ugyanis a mozzarella-jellegű burok egy vajas-tejszínes, csodásan krémes, hófehér belsőt takar. A kabátkája is úgyanúgy készül, csupán tehéntejet használnak hozzá. Átgyúrják, nyújtják a sajttésztát, majd megtöltik egy sűrű tejszínnel és mozzarella-forgácsokkal elkevert masszával és összezárják a kis gombócot. Ezen a ponton aztán a sajt az érés során szépen újra “behegged”. Akár csak a mozzarellát, a burrata-csomagocskát is sós páclébe teszik, befóliázzák és egy takaros, zöld liliomlevélkével átkötik. A burratát erről az affodil nevű liliom leveleiről is megismerhetjük, ami azt is jelzi, hogy amíg friss a levélke, addig a sajtot is nyugodtan elfogyaszthatjuk. Bár manapság sajnos ezt is kiszorítja az olcsó, egyszerű műanyagszalag.
Mivel friss sajtról van szó, szinte napokon belül érdemes elfogyasztani, talán is ezért szorult hátra a burrata exportja. Ha tovább érlelik, erősebb, markánsabb, már-már pecorinora emlékeztető ízű lesz, a hasában megbújó tejszínkrém pedig sűrűsödik és csípősebbé válik.

                          

Hiába a hasonlóság, a burrata mégsem Campaniából, hanem Apúliából származik. A Baritól északkeletre fekvő Andria környéki néhány településen gyártják, de ebből is a Burrata di Andria a legjobb minőségű. Fontos a formája, ugyanis csak akkor burrata, ha kerek, ha viszont körtealakúra formázták és pici, összekötött fejben végződik, akkor már butirri lett belőle. 
A kalóriákat ne számoljuk a burratánál, mert nem érdemes! Sok van benne, ez kétségtelen…. a mozzarella zsírtartalma a szárazanyagban 40%, de a sűrű, friss, vajas tejszín nem épp a diétás alapanyagok listáját szaporítja.

Ha pedig egyszer egy burrata boldog tulajdonosai lettünk, akkor úgy fogyasszuk el, hogy adjuk meg a módját! Ugyanis a burratát felbontás után nem lehet már ide-oda tologatni, azt egy étkezés alatt fel is kell használnunk. Ahogy a sajtunk hasát egy kissé felvágjuk, abból azon nyomban előbuggyan a krémes, tejszínes finomság.
A legegyszerűbb – és szerintem a legfinomabb módja -, ha előételként a sajtot egy éles késsel az asztalnál vágjuk fel, és egy enyhén pirított kenyérszeletet kanálként használva a krémet egyszerűen kikanalazzuk belőle. Mennyei érzés, ezt garantálhatom! Locsolhatunk rá kevés olívaolajat is, pici sót is tekerhetünk rá, mellé pedig készíthetünk egy egyszerű salátát. Lecsöpögtetett paradicsom, esetleg puha szilva, füge is remek mellé, de zöldfűszerekből és olívaolajból, olívabogyókkal készíthetünk köré egy kis salátahalmot is. Főételként pedig lazac, vagy hirtelen kisült tonhalsteak még nagyobb csodát tesz vele.
Akáhogy is teszünk, az élmény mennyei lesz, és csak ajánlani tudom, hogy aki teheti, próbálja ki!
(Lehet, hogy elsiettem ezt a bejegyzést, és inkább az újabb VKF!-fordulóra kellett volna tartogatnom, hisz két pirított kanálkával egyazon sajt hasában együtt tunkolgatni nem kevés romantikus faktorral bír, nemde??)

Pesten úgy fél éve két helyen is láttam speciális sajtszaküzletben a Szegánál és a Dolce gastronomia sajtos oldalán is szerepel, tehát nagy valószínűséggel folyamatosan beszerezhető.(lásd a linkfalnál: Olasz éttermek és beszerzési helyek)

Kapcsolódó oldalak:
A Vitalitás oldalán a sajtoknál
Burrata (Wiki IT/EN/DE)
Burrata di Andria cheese (Leite’s Culinaria)
Megtalálható a budapesti Osteria étterem étlapján
valamint az Aromi étlapján is

Burrata paradicsomos salsával

Burrata petrezselymes-paradicsomos salsával
(Burrata con salsa di pomodoro)

1 csomag burrata (pl. 250 g-os)
fehér falusi kenyér
2 db paradicsom (húsos fajta)
1 db salottahagyma
½ csokor petrezselyem
só, bors
olívaolaj
medvehagymás pesto
 

A burratát egy tányérra teszem és középen késsel annyira kivágom, hogy a külső burkát szét lehessen nyitni.
A salsához apróra vágom a paradicsomot és egy szűrőn keresztül lecsöpögtetem a levét. Összekeverem a felvágott petrezselyemmel, sózom, borsozom és a burrata mellé teszem. Ha kedvünk van, nagyon jó olívaolajjal bőven locsolgathatjuk a burratát és a paradicsomot is.
Medvehagymás pestot és fehér kenyeret adtam mellé, de még jobb, ha a kenyérszeleteket kicsit meg is pirítjuk.
2 személyre előételnek /

  7 hozzászólás to “Burrata petrezselymes-paradicsomos salsával”

  1. Omg, draga Mamma, nem tudom honnan szeded a tudast, mindig elkapraztatsz, es raadasul most is, _miutan_ megettem egy Margerithat (vekonytesztan) meg mindig megkivantam a sajtot, pedig ehes messze nem vagyok.
    Akarom.

  2. nagyon-nagyon szeretem, bár még nem volt alkalmam sokszor enni. és nem is reméltem, h lehet itthon is kapni! köszönöm!

  3. :-), Zsuzska, a Margheritára kedvet csináltál, de még mekkorát, na tessék, rég sütöttem pizzát!:-))
    (Zsuzska, szerintem az úgy van, ha szembejön Veled egy pasi, aki egyből megtetszik, akkor megpróbálsz mindent megtudni róla, nem?:-))) (Elnézést, nem szeretnék személyeskedni:-)) Hát így voltam én is a burratával!:-)) Meg még sorolhatnám:-)))

    Nana, de jó, hogy más is ismeri, sajnos azt tapasztaltam, hogy csak elvétve kerül távol szűk hazájától. Ha jobb sajtosnál keresem, mindig tisztelettel beszélnek velem:-), mert ritka a burratát kereső madár!:-))))
    Annak idején Budán a Szegánál láttam, ha nem lenne, legalább meg tudják mondani, tudnak-e szerezni.

  4. Dehogynem, Mamma! Főleg úgy, hogy hirtelen azt olvastam: … két pirított kanálkával egyazon hasban együtt tunkolgatni nem kevés romantikus faktorral bír, nemde??) … nem is értettem, hogysmint gondoltad ezt:):):)

  5. magyarországon volt szerencsém megkóstolni, egy olasz ismerősöm vacsoráján. de ő hozta magával :)
    majd megnézem a szegánál!

  6. Doctorpepper: ez a Mamma, ez ilyen kis hunczut:)
    Mamma: hunczut vagy, igaz-e?
    De amugy nagyon igaz, marmint en is utananezek, ha erdekel valam(/k)i. Hajajj…

    (zsuzska egyebkent roppant elegedetten dol hatra, vegre otletet adott Mammanak… Igaz, hogy etermit evett, de akkor is!)

  7. Nana, beírtam a post végébe, hol találtam még, sok sikert hozzá!:-)

    Nono, nincs itt még a vékáef:-)), ezzel meg már nem indulhatok, de nyugi, majd mással tunkolunk!:-)) Illetve más dologgal:-)

    Hát Zsuzska, palástolom, de minek má’:-)))
    Helyes!:-)) Paradicsom meg épp mostanra lett igazán jó:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.