Sze 152008
 

Pár hónappal ezelőtt két különböző üveg nagyon finom, válogatott mézet kaptunk ajándékba. Megkóstoltam, és annyira különleges volt mindkettő, hogy úgy gondoltam, nem csak teába, salátába megy, hisz arra vétek is lenne, hanem az egyik legnemesebb formában fogyasztjuk majd el.
Sajtra akartam csorgatni, ezért – mivel épp Pesten voltam -, elmentem a szuper sajtboltba, ahova gyakran járok és olyan sajtokat kerestem, amik remekül harmonizálnak majd a mézeimmel.
Az egyébként nagyon jól felkészült eladónő nem tudott segíteni, mivel még sosem hallott efféle dologról. Viszont rendkívül segítőkész volt, végigkóstoltatott pár sajtot, míg kettőt ki is választottam és megígérte, hogy a maga részéről utánanéz ennek a sajt-méz dolognak.

Formaggio, noci e miele
Ez a képet a Black Bird Blog-ról kölcsönöztem. Látványosan kifejezi a sajt, a méz és a dió kapcsolatát.

Nagyon sajnáltam a dolgot, mivel az olasz régiós konyhákban nem ritka az efféle társítás. Természetesen én is Itáliában ismerkedtem meg vele, és csak azt tudom mondani, hogy még a finnyásabb, amúgy sósat édessel soha! nem evő férfiembereknek is ízlik a dolog! Talán ránézésre ritka és bizarr párosnak tűnik, de a legtöbb vendég nagy barátja lett, még azok is, akik a sült camembert soha meg nem ennék ribizlimártással!

Ez az előétel-módi pedig nálunk is gyakorlattá válhatna. Kiváló sajtokat már egyre több helyen lehet kapni, a finom termelői mézeinkről pedig méltán híresek vagyunk: akkor miért is ne??
Természetesen mint minden egyszerű, de nagyszerű ételnél itt is az alapanyagok minősége a kulcsszó. Semmi gondom a trappista sajttal, amíg az a reggeli vajaskenyeren nyugszik: de a műanyag flakonos macis virágmézet rácsorgatva még se várjunk valami frenetikus, szájtátós kulináris hatást:-))
Egy ilyen horderejű gasztroélményhez mélyebben kell majd a sajtboltban is a zsebünkbe nyúlni, de megéri!! Nagyon jó választékot állíthatunk össze magunk is, nem kell már a határon túlra bevásárló portyára mennünk.
Vegyünk például fiatal gorgonzolát (gorgonzola dolce), méz mellé ez a leggyakrabban bevetett sajt, nem is ok nélkül. Az erősebb piccante könnyen túlharsogná a lágy mézet, de azt is kipróbálhatjuk. Remek páros a közepesen érett pecorino akácmézzel, a többféleképpen készült friss caciotta pedig talán a kesernyésebb gesztenyemézzel a legszebb. Az alpesi sajtok mindig jól bejönnek, próbáljuk ki őket sorra, előbb-utóbb meglesz az a méz, amivel az íze a legtökéletesebben tör majd elő. Egy érettebb Gruyère (nem csak olasz sajtokkal próbálkozhatunk!) Appenzeller, Comté vagy valamelyik Tomme típusú sajthoz nem nehéz megtalálnunk mézünket, a spanyol Manchegot pedig akár hársmézzel is fogyaszthatjuk (figyeljünk az éles kontrasztra!), hozzá pedig talán egy pohárka Amontillado illik a legjobban. Ebben az esetben pedig akár desszertről is beszélhetünk.
A bivalymozzeralla ugyan elég semleges, de egy karakteresebb mézzel, olívaolajjal és egy kevés gyümölccsel belőle is maradandót alkothatunk, de ne feledkezzünk meg arról sem, milyen finom tud lenni egy tálkányi friss, finom ricotta, ha illatos mézet csurgatunk rá!

Ezt a sajttálat Umbriában ettem ezzel a salátával, és annyira megtetszett, hogy rekonstruálnom kellett. Három fajta umbriai sajtot kaptam egy nagy marék felvágott radicchioval és dióval együtt, az ízesítését pedig rám bízta a tulaj. De jó hozzá a rucola, vagy bármilyen markáns ízű zöld is.

Most a gorgonzola és a pecorino mellé fenyőmagmézet vettem, a radicchiora pedig citromos olívaolajat és mézbalzsamot csorgattam. A citromos íz kicsit kilógott a sorból, de ehhez volt kedvem, a mézbalzsam viszont telitalálat(nak bizonyult).

Sajttál mézzel és diós radicchioval

Sajttál mézzel és diós radicchioval
(Selezione di formaggi con miele)

16-20 szelet sajt
4 ek méz (kiváló minőségű termelői méz)
¼ fej radicchio
2 maréknyi dió, durvára törve
1,5 ek olívaolaj
½ ek mézbalzsam (vagy: sherry-, balzsam-, fehérbor- esetleg málnaecet, stb.)
só, bors, frissen tekerve
kevés petrezselyem, felvágva

A sajtot legalább egy órával tálalás előtt kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Közepes vastagságú szeleteket vágok és elrendezem a tányéron. A radicchioról lefejtem a külső leveleket és vékony csíkokra vágom. A tányéron olajjal és ecettel meglocsolom, sózom-borsozom és diót szórok rá. Kevés vágott petrezselyemmel díszítem.
2 személyre /

  14 hozzászólás to “Sajttál mézzel és diós radicchioval”

  1. Reggelire szoktam mézet csorgatni a kecskesajtra családom legnagyobb elképedése közepette. Ide fogom őket küldeni olvasgatni. Egyébként ha legközelebb valamelyik sajtboltban jársz, szólhatnál, leugranék kicsit dumálni.

  2. Csak nyugodtan, szeretettel várom a családot:-)
    Oké, időben szólok, a sajtosnak is.

  3. De jó, épp mi is kaptunk édesköménymézet, annyira finom, hogy rájárunk, meg még málnaméz is van kóstolóba, szóval ugyanazt gondoltam, mint te: ezt “nemesebb formában” fogyasztjuk el. Ki is próbálom ezt a sajttal párosítást.:)

  4. Na tessék, mondom én, hogy milyen remek mézeink vannak, csak ki kell őket használni:-)) (ilyen mézet nem is ismertem eddig!:-)
    Kiváncsi vagyok, Nektek hogy ízlik majd, sok sikert a “nemes feladathoz”:-))

  5. A mézzel nem vagyunk nagy barátok, de épp tegnap vettem radicchiot és most mindenképpen kipróbálom. A kedvedért:-)

  6. Ó, Bagojszám, rokon lelkek vagyunk a radicchioval:-)) De endíviával is megy ez ám, csak a színe nem lesz olyan rikító, csupán az a lényeg, hogy keserű legyen:-)))
    Rém örülnék, ha megtetszene mézzel:-))

  7. Jelentem, kedves Mamma, eléggé ízlett. Délutáni 19. házassági évfordulós uzsonna gyanánt igencsak megállta a helyét.:) Férjuram megtart eztán is.:)))

  8. Soha se gondoltam volna, hogy házasságmentő is lehetek egyszer:-)) Örülök, ha Ti is ráéreztetek az ízére!!:-))

  9. Szerencsére nem volt szükség a “házasságmentésre”.:)) De egy új ötlet sosem árt. (Férjem egyébként hozott egy nagy tálcányi profiterolt, na, az sem volt rossz…)
    Idelinkelem a helyet, ahonnan a méz származik, hátha valaki arra jár, lányomék voltak ott, és nagyon dicsérte őket, hogy egy lelkes méhészházaspár, szerintem ennyi reklámot megér:
    http://www.mezut.hu/index2.php?menu=83&hirid=34

  10. :-))), és ó, én bamba: gratulálok a jeles naphoz! Máshogy is fogalmaznék: egy kapcsolatban nem árt mindennap tenni is valamit érte, még ha egy kis finomság is az:-)))
    Köszönjük a linket!

  11. Köszönöm a gratulációt!:) Amúgy pedig igazad van, fontos, hogy vigyázzunk a kapcsolatra, és újítsunk néha (nem feltétlenül személyt:))).
    Amúgy rögtön rád gondoltam (így, ismeretlenül is), amikor nemrég lányomtól kaptam egy használtan vett, régi olasz szakácskönyvet “La cucina della mamma” címmel.:) Igazi “békebeli” , klasszikus, régi recepteket tartalmaz.

  12. :-)) Pontosan! Csak egy kis kitérő: a kapcsolatunk elején a férjemmel láttunk egy műsort, ahol egy jóvágású, amolyan “sokat megélt”:-) pasi beszélt az újabb házasságáról, hogy mindennap úgy kel fel, hogy tennie kell érte valamit. Tudatosan. (Végre rájött.) A férjemmel azóta is gyakran emlegetjük ezt az esetet:-))
    És hogy visszatérjek a poszt témájára, nem árt minden nap mézzel megédesíteni a legjobb kapcsolatot is!! Úgy biztos nem fog megkeseredni!
    Na, de nem bölcselkedek itt tovább!:-)))

    Kata, de helyes, köszönöm!!:-)) Ilyen című könyvről már hallottam, de nekem sajnos nincs:-(, de majd írok a lányomnak egyet!!:-)))
    Nemrég észrevettem a neten, hogy van Pesten egy La cucina della mamma nevű olasz trattoria is, amit tehetem, ellátogatok majd oda:-))

  13. Szia!

    Időnként meg szoktam keresni a receptjeidet, de még sose szóltam hozzá.

    Köszi, hogy viszed ezt a blogot, nagyon tetszik.
    Nagy Olaszország rajongó vagyok. Szeretem az ételeiket, bár igazán még nem merültem bele.

    Először csináltam tésztát is, mert úgy gondoltam, hogy nem szeretem, csak a gnocchit. A barátnőm szokott csinálni, megkóstoltam az övét és most már én is kedvet kaptam.

    Ez a mézes sajt is felkeltette az érdeklődésemet, bár nálunk elég szerényen lehet sajtot beszerezni, de megpróbálom azokból, ami van.

    Marcsi

  14. Szia, Marcsi!
    Örülök, ha benézel, de főzz is bátran, a főzés nagy sikerélményeket ad!:))

    Való igaz, elég kicsi az ínyenc sajtválaszték. Az említett boltokban viszont mindig találsz.
    Egy ideje nem csak a mézre kaptam rá, de újabban fűszeres lekvárokat eszünk a sajtokhoz, ha a mézes ízlik, akkor az is biztos bejönne! Amint lesz időm, írok arról is, most ugyanis teljesen beléjük vagyok esve:)) Egyik kedvencem pl. francia félkemény juhsajttal a mustáros birsalmalekvár. Hmmm!!!:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.