Sze 232008
 

Ez most egy nagyon rossz kép, egy rendkívül finom, vacsora utáni, hirtelen felindulásból elkövetett desszerttel… Nem volt szándékomban fotózni, és hát a képről látható, hogy a finom édesség kvalitásai nem éppen a kép minőségében manifesztálódnak újjá …. de mikor az első falatot kipróbáltuk, már kaptam is a fényképezőgép után…. csak hogy egy picit is érzékeltetni tudjam, micsoda ízorgiák léteznek egy ilyen összeállításban:-)) egyszerűen leírhatatlan…. , ki kell próbálni.
A kétféle füge, a sokak által már jól ismert lila füge és a még eléggé ismeretlen kaktuszfüge, hozzá a friss, szájban omló kecskesajt, amit hazárdírozó mozdulattal leöntöttem egy kevés mézzel, aztán még balzsamecettel is, persze ehhez elővettük a – számunkra is féltve őrzőtt – csak papíron 25 éves szirupos, mézes balsamiconkat, hjaajjj, – egyszerűen mennyei volt, nincs is rá más szó!
Pedig ez nem egy új, divatos összeállítás! Mi még nyereg alatt puhítottuk a húst, de a régi rómaiak már mézédes, puha fügére csorgatták a zamatos mézeiket, előtte pedig lágy kecskesajtot harapdáltak a frissen sült kenyér mellé, hozzá természetesen patakokban folyt a kupákban a testes vörösbor. A mustból erjesztett balzsamecet is ismert volt, valószínűleg ezt a sűrű, édes nedüt is rálocsolták a gyümölcseikre. Mára – mily szerencse! – újra felfedeztük és talán reneszánszát éli ez az egyszerű, de valóságos ízorgiával rendelkező trió, vagy inkább kvartett, mikor mihez jutunk hozzá.

És hogy mennyire nem lesz unalmas, tessék!:
Gabojsza a sonkába tekert fügét Stilton-nal süti és balzsamkrémmel locsolja, ami olyan ígéretes, hogy felvétetik a listára:-))
Ízbolygó a rebarbarával sült fügét crème fraîche-sel és fügés balzsamecettel locsolja.
Cookingstar a balzsamecetes friss füge mellé pármai sonkát és gorgonzolát – no és egy kevés pirított diót is tesz.
Doctor Pepper levendulamézzel locsolt, kecskesajtos fügés kanapéval hódított,
Pákosztos Millie egy mézes balzsamecetes mártással nyakon öntött gorgonzolával és sonkával töltött fügével tarolt, 
Mézesmadzag-Zsuzsa Nigel Slater hatására mascarpones, mézes fügét süt,
Sajtkukacék Nikije pedig lelkes követője lesz. 
Sajtkukac Orsi viszont mézes sült fügét tesz krokantmorzsás mascarponeágyra.
Grenadine szintén mézes fügét süt és mandulás tejszínes mascarponeval kenegeti. 
Tavaly még Maci is kecskesajttal és fenyőmézzel sütötte a friss fügét, egy év alatt azonban – ahogy írja – kiábrándult ebből a verzióból. Macinál az ízek leszelídültek, a füge inkább csak nyersen kerül asztalra, vagy mandulás sütemény tetején sül.
Toma pancettába tekert fügét süt és balzsamecettel locsol.

A jólismert lila füge mellett kaktuszfüge is került a tányérra.
A kaktuszfüge jórészt a mediterrán országok gyümölcse, de állítólag Mexikóból származik. (Latinul: Opuntia ficus-india, EN: Prickly pear DE: Kaktusfeige FR: Figue de barbarie, Figue d'Inde, ES: Higo chumbo, Tuna IT: Fico d'India)
A kaktusz gyümölcse a füge, egy 10 cm körüli hosszúkás gyümölcs, igen szúrós, hosszan kiálló tüskékkel felszerelve. A vastag gyümölcshéj sárgás, narancsszínű, de zöldes is lehet, ennek viszont semmi köze a gyümölcs érettségéhez. A fügét csakis vastag kesztyűben szabad leszedni, mert a tüskék komoly kárt okozhatnak, de nem kell megijednünk, hozzánk már teljesen fogyasztható állapotban érkezik, a tüskéket addigra gondosan eltávolították. A gyümölcs tovább már nem érik, tehát célszerű minél előbb elfogyasztani. Ha a két végét levágjuk, a külső héját már könnyen le lehet hántani, a belső gyümölcshúst pedig felszeletelhetjük, akárcsak a kivit. A belsejében lévő magok kicsit zavaróak, de nyugodtan meg lehet őket enni.
A kaktuszfüge magas víztartalmú gyümölcs, 5%-ban rosttartalmú, ugyanakkor 30-40%-ban is tartalmazhat C-vitamint. Azt mondják, rendszeres fogyasztása a koleszterintszintet is képes csökkenteni.
A nyárelőn Spanyolországból importáljuk, nyár derekától késő őszig pedig Olaszország a kaktuszfüge legfőbb szállítója.

         Kaktuszfüge

Kaktuszfüge-bokor Panarea szigetén. Saját felvétel.

A kaktuszfügéről:
Kaktuszfüge (HU/EN/DE/IT/)
Fügekaktusz (Terebess)
Kaktuszfüge (Sedi Fruits)
Az ősz egzotikus gyümölcsei (Chili & Vanília)
Sabre, avagy hogy kell enni a kaktusz gyümölcsét (mágnes) 

Lila füge, kaktuszfüge, kecskesajt és balzsamecetes méz

Lila füge, kaktuszfüge és kecskesajt balzsamecetes mézzel

1 db lilafüge
½ db kaktuszfüge
½ guriga friss kecskesajt
1 ek nagyon finom, minőségi méz
1 ek nagyon öreg balzsamecet

A gyümölcsöket felvágjuk, egy tányéron gusztusosan elhelyezzük, és meglocsoljuk mézzel és balzsamecettel.
Kellemes ínyenckedést! :-)
1 személyre /

  7 hozzászólás to “Lila füge, kaktuszfüge és kecskesajt balzsamecetes mézzel”

 1. ez a kaktuszfüge pont olyan mint az izraeli sabre. vagy nemcsak olyan, hanem ez az?

 2. “…csak papíron 25 éves…”
  ???? Miért?

 3. Szerintem ez az, amire gondolsz, Grenadine!:-))

  Ízbolygó, ez összetettebb két-három mondatnál.:-))
  A „papíron 25 éves”-t valójában nem lenne szabad ráírni az üvegre, de van, aki megteszi, láttam én már olyat…
  A balzsamecetet ugyanolyan eljárás szerint készítik, mint a sherryt, a brandyt, vagy nem egy whisky-fajtát is – vagyis a legalsó megtöltött hordóban van a legöregebb, de egyben a legtöbb nedü is, és általában meghatározott évenként töltik üvegekbe. Vagyis nem járunk messze az igazságtól, ha halkan megmondjuk, hogy hány év körüli is a balzsamecetünk… ha éppen 25 év körüli a legalsó:-)))

 4. Mamma, olyan élvezetes ez a leírás, hogy ember legyen a talpán, aki nem rohan rögtön a hűtőhöz kecskesajt után kutatva… :-)))))
  A kaktuszfüge, az a fico d’india lenne? Ucsörög itt egy a teraszunkon, nemrég kaptuk egy ismerősünktől. Szerinted várhatom, hogy hoz majd termést is?

 5. Gabah, ez is volt a célom:-), hogy mindenki rántsa föl a hűtőajtót, majd rohanjon a teraszra vagy a legközelebbi zöldségeshez fügét aratni!:-))) Köszönöm:-)
  Igen, az az!! Néha kuporodj oda mellé, nézegesd szeretettel, akkor biztos hoz gyümölcsöt is:-) Ez nem vicc, a kaktusszal szerintem ugyanúgy lehet beszélgetni, mint a többi növénnyel, még ha szúrós szemmel is néz Rád!:-)))

 6. Ó, én minden növényemmel szoktam ám diskurálni! Egy probléma van csak: Artúr is szeret velük beszélgetni :-) olyannyira, hogy már lassan csak a kaktuszok és a muskátlik maradnak; őket nem komálja :-))))) következésképp igen nagy az esélyem arra, hogy 1-2 év múlva kaktuszfügét szüretelek :-)))))))

 7. Artúr egy olyan édes pofa, hogy el sem tudom képzelni, hogy nagy dorgát kapna érte:-))) Hát, a kaktuszfügének nagy esélye van, drukkolok nekik!:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.