nov 032008
 

Lassan minden levesfajtát megismerünk hazánkban, és semmilyen leves előtt nem torpanunk meg. A krémlevesekre, mindenféle nemzetségű halászlevekre, ilyen-olyan húslevesekre már csak legyintünk, az ázsiai csípős, esetleg édes-savanyú levesekkel pedig már bízvást lekörözzük a sarki kis kínait. Édes gyümölcslevesekben verhetetlenek vagyunk, de már az olaszos, sűrű, olívaolajjal bőven meglocsolt zöldségleves sem teljesen idegen számunkra. Sőt, a gyümölccsel édesített húsos levesekkel is találkoztam már a blogokon. (Hogy ne menjek messzire, akár nálam is.)

De létezik olyan leves, amivel én még csak nemrég találkoztam!
Pár éve birtokomban van egy szász szakácskönyv és lelkem rajta, de eddig nemigen forgattam. Pedig kár lenne parlagon hagyni, sok klasszikus receptet tartalmaz, az ilyenekre meg nagy vevő vagyok.
Ebben találtam egy édes levest, ami íróból készült. A leves roppant egyszerű, és bár cukorral édesített – emiatt bizonyára főleg gyerekek kedvence is lehet – de mégis savanykás, és a kettőnek a kombinációja igazán fenséges! Meg is főztem és rá is kaptunk az ízére, a receptet viszont egy kicsit megváltoztattam. Hogy ez autentikus marad-e, azt kétlem, de itt most nem ez a lényeg! Szívesen teszem közkinccsé, bár a kép elég csapnivaló, ez is az egyik oka annak, hogy még nem jelent meg a blogon. (Egy további főzésnél szebb képpel pótolom:-)

A leves alapvető hozzávalója a jó minőségű író, ami egy kissé savanykás, sűrűn folyó tejtermék. Ha ilyet nem találnánk, kefírrel helyettesíthetjük. Én cukor helyett mézzel édesítettem, de barna cukrot szórtam a tetejére. A lényeg mindenképp az íróleves, amibe bármit belefőzhetünk, ami szerintünk jól illik hozzá, én most kicsi vajgaluskával szaporítottam. A savanykássága miatt nem kimondottan az édes levesek közé tartozik, amolyan édes-savanyú, de szerintem mindenki döntse el maga.

Legközelebb körtét pürésítek, azt teszem bele a megfőtt levesbe. Szerintem nagyon jó lesz vele.

Mézes íróleves vajgaluskával

Mézes íróleves vajgaluskával

1 liter író (esetleg kefír)
kb. 150 ml desszertbor
3 ek méz (vagy cukor)
1 db citrom reszelt héja
½ rúd vanília
1 csipet só
1 ek keményítő
1 db tojássárgája
A vajas galuskához
kb. 150 g liszt
2 db tojás
1 ek vaj, olvasztva
1 csipet só
kevés tej
A tetejére
barna nádcukor

Az írót egy lábasban felteszem főni és hozzáadom a bort és a mézet (vagy a kristálycukrot, barna nádcukrot). Beleteszem a citrom reszelt héját és a felhasított fél rúd vaníliát, csipet sót és alacsony hőn felforralom. Ha átvette az ízeket, a vaníliát kiveszem (megmosva és megszárítva a vaníliarudat később másra is lehet még használni, vétek lenne kidobni!) és besűrítem a keményítővel és a tojás sárgájával. A tojást el is lehet hagyni, de szerintem sokkal finomabb lesz vele, ez nem vitás, de egy kevés keményítő szükséges ahhoz, hogy a levesből ne csapódjon ki a túró. A sárgája hozzáadása után fontos, hogy ekkor már ne főzzük, tehát a galuskákat előbb tegyük bele, ha tojással dolgozunk! 
A hozzávalókból gyorsan összekeverem a lágy tésztát és mokkáskanál segítségével vajas galuskákat szaggatok a levesbe.
Egy perc múlva kész, akkor tányérba teszem és barna nádcukorral megszórom a tetejét.
4 személyre /  

  10 hozzászólás to “Mézes íróleves vajgaluskával”

  1. Látom, Te is embereket főzöl a levesedbe ;)
    Ugyan fél családom szász, de nem találkoztam ezzel az irólevessel még. Sógorom viszont reggelente mindig mézzel eszi a kefirt vagy irót – innét volt ismerős ;)
    Gondolom ízben kb. úgy kell elképzelni, mint a tejfölös tésztát, amit szépen megprcukrozunk?

  2. :-) Bár azt nem tudom, hogy most épp hogy hívják, mindig változtatja a nevét:-)))
    A szász konyhát egyáltalán nem ismerem, csak egy utazáskor megvettem a legszebb, a legtöbb képpel teli könyvet:-)))
    Ízileg sokkal lágyabb, mint a tejfölös tészta, de olyasmi…. nekem nagyon ízlett, legközelebb egy körtét vagy almát is belefőzök.

  3. Én gyakran csinálom a levesekbe betétként a vajas galuskát (tej nélkül, és nem olvasztott vajjal, hiszen kikeverődik az úgy is jó krémes állagúra, nem kell sűrű legyen.)
    Azt tapasztaltam, hogy grízes lisztből sokkal finomabb mint sima lisztből.

  4. A vajgaluska receptje itt nem pontos, mert érzésre szoktam. Az ugrós galuskához én sem használok tejet, de itt szerintem az a jobb, ha lágyabb, finomabb.
    Igaz, a darától harapósabb lesz a tészta, a legjobb lenne durumlisztből készíteni, de legalábbis durumdarát hozzátenni: de a sima dara is megteszi:-))

  5. Nem búzadarát teszek bele (mert az keményítené és tényleg harapóssá tenné), hanem grízeslisztet. Ez könnyíti, ritkábbá és puhábbá teszi a galuskát, és lágyabbá, mint a finomliszt.

  6. Most rájöttem, hogy a réteslisztre gondolsz:-))) Igen, az lágyabb tésztát eredményez.
    Legközelebb kipróbálom úgy is, hogy apróra vágott rozmaringot teszek a galuskába, szerintem nagyon jó lesz.

  7. Nem fogsz csalódni a galuskád minőségében :-) A rozmaringos?
    Hát, az attól függ, milyen levesbe teszed. Habart tejszínes levesekbe egyszerűen frenetikus lehet!
    Szóval én ezt a galuskát tiszta tojásból csinálom. Egy egész tojást egy kk laza vajat teszek egy lapos csészébe és grízes lisztet szórok rá, annyit, hogy kikeverve jó lágy tésztát nyerjek (ne csöpögjön). A csészét fülénél fogva megdöntve a lassan forrtyogó leves fölé tartom és a kávéskanál lapjával segítve keskeny hosszúkás kicsi galuskákat lökdösök a levesbe. Hamar megvan a szaggatás. Aztán lassan főzöm még vagy 10 percig. ha kicsit keményebbre sikerült a massza, csak akkor teszek hozzá egy-két kávéskanál vizet lágyítónak.
    Külön nem ízesítem, mert nem kell hogy a leves ízével versenyezzen. Inkább bele kell ‘símuljon’ a zöldség levesekbe.
    Próbáld ki így is…(csak azért írtam le ilyen részletesen):-)

  8. Szia! Játékra hívlak, ha van kedved, nézz be hozzám! Köszi: Marcsi

  9. Most lehet, hogy nagy butaságot kérdezek, de hol lehet manapság írót kapni? Gyerekkorom óta nem találkoztam vele:(

  10. Nagyon is jót kérdezel, sajnos még nem túl elterjedt nálunk, pedig a vajkészítés során keletkező egyszerű melléktermék (alacsony zsírtartalmú és nagyon egészséges). Épp ezért otthon sem lehet nekiállni, mint pl. a túrónak vagy a joghurtnak.
    A bűvös szakács szerint már egyre több helyen kapható, itt találtam pl.:
    http://href.hu/x/7hm8

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.