nov 052008
 

Rajtam kívül sajnos senki nem szereti a családban a kelbimbót, ezért ritkán készül nálam, pedig én odavagyok érte. Gyerekkoromban viszont sokat ettük, szerencsére változatos formában, annak idején pedig még fagyasztott terméket sem lehetett kapni, így mindig frissből készült.
Igen, az oxaláttartalma is alacsony, akárcsak a brokkolinak, biztos ezért nyomatta jóanyám rendszeresen. Manapság krémlevesekben is eltüntethetném, de arra meg minek pazarolnám el, aki ennyire nem szereti, az egyen mást:-))
Pedig a kelbimbó nemcsak finomabbrostú, könnyebben emészthető, mint nagyobb testvére, a kelkáposzta, de rendkívül értékes zöldségünk is. (Lásd a linket.) Ősz végén is telistele van vitaminokkal, rostanyagokkal, és még könnyebb is elkészíteni, mint a fodros társát.

A gesztenyés kelbimbó igazi őszi étel, hisz mindkettőnek most van szezonja – és egy csodás páros! Egyszer egy évben elkészítem, főleg vendégeknek, amikor más is kerül az asztalra, nehogy a család fanyalogva éhezzen. Azonban leginkább magamnak főzöm, és bevallom, az alábbi mennyiséget egyedül lapátoltam be, egy-két pohár rizling társaságában… Rémesen finom volt, egy szem sem maradt belőle, így biztos, hogy hamarosan megismétlem. Legfeljebb megint vendégeket hívok.

Az alábbi mártás csupán pillanatfelvétel, úgy szoktam készíteni, ahogy épp kedvem van. A(z enyhén) tejszínes mártás klasszikus, és mára elég elcsépelt, 70-es retro, de zöld fűszerekkel izgalmassá lehet tenni, és szerintem így még jobban csúszik. De jó mascarponeval, esetleg tejes-sajtos szósszal is, tejes dolog nélkül pedig egyenlő mennyiségű pirított gomba – például vargánya – is kiváló lesz benne, ebben az esetben sok petrezselyem a legjobb hozzá. Fűszerekkel is gazdagíthatjuk, de ahogy így irogatom, már látom, hogy ebből újabb recept lesz …

Én most nem pepecseltem a gesztenyével, kész natúr gesztenyét vettem, de biztos, hogy úgy lenne a legjobb. (A kész, natúr gesztenye számomra még nem “gasztrobűnözés” kategória:-). A gesztenye tisztításáról részletes leírás C&V-nál ITT.

kelbimbo_gesztenye1

Kelbimbó gesztenyével

500 g héjas gesztenye, vagy kb. 300 g főtt gesztenyeszem
500 g kelbimbó
1 ek olívaolaj
1 fej salottahagyma
5-6 ek tejszín (kókusztej)
1 lötty félédes desszertbor (vagy alaplé)
1 ág rozmaring
1 ágnyi zsálya
½ mk só
feketebors

1. A gesztenyét megsütöm (részletes útmutató pl. itt), vagy főtt, natúr gesztenyeszemeket veszek. (Fagyasztott és konzerv formájában is lehet kapni.)
2.
A kelbimbót párolóbetéten vagy sütőben majdnem puhára sütöm.
3. Egy lábasban olajat hevítek, beleteszem az apróra vágott hagymát, felöntöm egy kevés borral (lehet fehérbor, vagy akár egy erős alaplé is, vagy mindkettő keveréke), és kissé beredukálom. Akkor ráöntöm a tejszínt/kókusztejet, beleteszem a fűszereket és alacsony hőfokon azzal is főzöm egy keveset. Mikor már csak pár kanálnyi mártás van alatta, beleforgatom a puha kelbimbót és a gesztenyét és óvatosan összeforralom. A zöldfűszert a végén kiveszem belőle.
3-4 főre köretnek

* Változatok:
Hogyan tedd tejtermékmentessé? – Tejszín helyett használj kókuszkrémet.
Hogyan tedd paleóvá: –  Tejszín helyett használj kókuszkrémet. A bor helyett használj alaplevet vagy forrald ki az alkoholt öt percig.

kelbimbo_gesztenye1

  12 hozzászólás to “Kelbimbó gesztenyével”

  1. Az én sorsom is ilyen sanyarú. Kelbimbóutálókkal vagyok körülvéve. Csak néha-néha, nagy titokban, egy keveset. Mint ahogy majd ezt is. :)

  2. Ne is mondd:-)! Az enyémek már a főzésnél kirohannak, nem is értem…
    Már készül a fejemben valami újdonság, sokáig tart még a szezon, ha egyedül vacsorázom, akkor meglesz.
    Zsuzsa, megalakíthatnánk a kelbimbót kedvelők körét:-)))

  3. Gyorsan ki is használtam férjem külföldi utazását, és már meg is csináltam. Igen kellemes, szinte sajnálni kezdtem, hogy nálunk nincs hálaadásnapi ünnep, milyen jó lenne a pulykához is. :)
    Csodállak, hogy egyedül belapátoltad, én csak féladagot készítettem. :)
    A kelbimbókört máris magaménak érzem. :)

  4. Örülök, ha kedvedre volt:-)). Jövő hétre tervezek újabb kört.
    Nem, elfelejtettem beírni, hogy én is csak a fele adagot ettem, mivel 4 személyre dupláztam a receptet:-)

  5. Na tessék, én meg óraszámra töröm itt a fejem, hogy hogy létezik, hogy ilyen karcsú vagy! :)))

  6. Akkor Te csak két szem kelbimbót és egy szem gesztenyét ehettél:-):)

  7. Drága Mamma, nincs hozzá egy jó gyöngytúk recepted?

  8. Kedves Szo, a töltött gyöngytyúkmell megfelel?:-):
    http://href.hu/x/7djt

  9. hibátlan!!!

  10. Köszönöm, Szo, én is úgy gondoltam!:-)

  11. Megint megcsináltam, férj hajlandó volt megkóstolni, és még ízlett is neki, csoda! :)

  12. Siker!:)) Persze, ha valaki ki nem álhaltja a kelbimbót… a gesztenyéről ezt már kevésbé tudnám elképzelni :)))
    (amúgy kelbimbó, gesztenye, most?? Tessék, kedvet csináltál hozzá, fagyasztott kelbimbó, vákumozott gesztenye, mondom én:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.