nov 192008
 

Erre a süteményre talán még szülőanyja sem ismerne rá, pedig egy az egyben Maci ropogós, mákos morzsájával megszórt szilváslepényét akartam megsütni. Sőt, hűen a recepthez neki is futottam, a feléig meg is valósult, csupán menetközben vett egy enyhe balkanyart. Ugyanis az a ropogós szilvás már első ránézésre is olyan nekemvalónak tűnt, hogy arra csábított, süssem meg.
Ugyan lassan kifutottunk a szilvából, de nem ez volt az akadály.

Hétvégére akartam sütni, aznap pedig a férjem vásárolt és hiába kötöttem a lelkére, hogy szilva, kérem szilva !! Mandarint hozott. Szilva volt ugyan, mondta, de a mandarin, az a klementin fajta jobban nézett ki. (Számomra rejtély, hogy egy cellulitiszes mandarin hogy nézhet ki jobban, mint egy hamvas pofijú szilva. Ez van.) Innentől kezdve átszabtam egy kicsit a receptet, az időközben krémmé átalakult mákos morzsa alulra került, hogy a lédús mandarin bele tudjon csöpögni. Mint utóbb kiderült, jó volt a megérzésem. A tölteléket rákentem a tésztára, ezekre fektettem a felszeletelt mandarint. Mivel aszottnak néztek ki, a likőrös ötlet közben jött, ezért gyorsan leszedtem őket és megmártottam a likőrben. Sütés közben kezdett a teteje is egy kicsit kiszáradni, ezért meglocsoltam egy kevés tejszínnel is – de szerintem bármilyen folyadék jó lesz, akár tej, narancslé vagy desszertbor is, csak ne legyen túl folyós! Ettől már tényleg olyan finom szottyos lesz a teteje, hogy azonnal bekerül a comfort food kategóriába.
A tésztával kapcsolatban Maci azt írta, hogy elég egy nagy tortaformára. Én a fele mennyiséget a kicsi, “fele mennyiség dupla élvezet” márkanevű formámban sütöttem, de ahogy a képen is látszik, a tészta olyan vastag lett, hogy felkúszott az oldalára. Az alábbi receptben megtartottam Maci arányait, mivel az nagyon jó, csupán ötödöltem a tésztát, szerintem így lesz kellemesen vékony.

Bár a kép nem lett túl jó (dolgozom még rajta, dolgozom!), de annyira finom lett, hogy ízben bárhol megállja a helyét. Utólag utánanéztem a narancs-mák párosnak, de nem sokat találtam a hálón. Nem is értem, miért, pedig ez egy fantasztikus kombináció, az enyhén savanykás, picit fanyar, esetleg alkoholos ízvilág olyan szépen simul a mákhoz, az egész meg bele a tésztába, hogy öröm enni! Csupán az arányokat kell jobban eltalálni, kicsivel jobban, mint én.

Köszönöm Maci az ötletet, a szilváslepény is meglesz egyhamar!:-)

Mákos-narancs-párosok:
Narancsos-mákos tiramisù
Narancsos-mákos muffin (Pamina)
Mákos-narancsos pite (Hedonism)
Narancsos pirítós mákos túróval (mindmegette)

              Narancsos-mákos sütemény
Narancsos-mákos sütemény

A kevert tésztához
200 g vaj
160 g kristálycukor
1 csipet só
4 db tojás (nagy, L méretű)
200 g búzaliszt (BL55)
1 tk sütőpor
A máktöltelékhez
100 g mák, darálva
50-60 g cukor
6-8 ek tej
1 marék mazsola (elhagyható) 
½ db citrom reszelt héja
1 csipet só
A tetejére
8 db mandarin (klementin)
1 ek méz
2 ek Grand Marnier (narancslikőr)
néhány kanál cukros tejszín

A kézmeleg vajat kézi robotgéppel habosra keverem a cukorral, amíg kifehéredik és könnyű habos lesz. Beleteszem a sót és egyenként a tojásokat is, úgy, hogy mindegyikkel egy percet kavarom. Végén a lisztet is beleforgatom.
A sütőt légkeverésen előmelegítem 160 °C-ra és kivajazok egy 26 cm-es kapcsos tortaformát.
A tésztát belesimítom a formába.
A töltelékhez a cukros mákot annyi tejjel forralom össze, amennyivel egy sűrű masszát kapok, majd beleteszem az ízesítőket. Az egészet óvatosan rákenem a tésztára, hogy az egész lehetőleg a tetején maradjon.
A mandarinokat meghámozom, a fehér részét lehuzigálom és a gerezdeket negyedekbe vágom. Egy tálba teszem és összekeverem a mézes narancslikőrrel. Ha van idő, egy kicsit állni is hagyom. Ráteszem a mákos töltelékre és betolom a sütőbe. 
Fél órához közeledve rálocsolok 3-4 kanálnyi, cukorral, esetleg citromhéjjal elkevert tejszínt is, amit azonnal magába szív a teteje.
35-40 perc alatt kész.
26 cm-es tortaforma /

  8 hozzászólás to “Narancsos-mákos sütemény”

  1. A mák és a citrusfélék kiváló komplementerek. Sőt, a mák a többi savasabb gyümölccsel jól muzsikál, nem véletlenül kombinálják a különböző süteményekben szilva vagy baracklevárral. Nézd csak meg, mennyien kombinálták a komplementeres VKF-ben :)

  2. Szia!

    Én is szeretem a mákos-narancsos párosítást. Karácsonykor a bejgli mákos töltelékébe narancs héját reszelek és a levét facsarom bele.

  3. Milyen igazatok van:-)), pedig kézenfekvő, nyilván ezért asszociáltam össze:-)).
    Lorien, mákot én is sokmindennel társítottam már, azért a narancs picit új volt:-)) megyek is és megnézem a VKF-edet!

    Edit, a máktöltelékbe tényleg nagyon jó a narancs héja és leve, de a gyümölcs maga, ezt most próbáltam, ha jól emlékszem, először.

  4. Na ja, de hát a kórós mákfüggőség amúgy is a 30-on túli férfiaknál szignifikáns :) És mint ilyennek, muszáj mindent kipróbálni :)

  5. Hát, Lorien, a 30-on túli férfiak egyéb kísértéseknek és függőségeknek is ki vannak téve, kérdés, hogy Te melyikbe esel bele:-) már értem harmincon túl:-)))

  6. Hát, mint mindig, most is igazat szóltál, jobb is, ha nem, sorolom fel… Már harmincon túl sem :))))) De a kóros mákfüggőség ezek egyike, azt elárulhatom :)

  7. Szia Mamma!

    Ez a süti igenis jól néz ki, tudod rusztikus. Szerintem manapság éppúgy hódítanak a házias, fotelbe kucorodós ételek, mint a csúcsgasztronómia csúcskészítményei – amik vitathatatlanul gyönyörűek. De mikor hazaérünk a téli hidegben, a csorba elszíneződött bögréből mennyire jól tud esni egy forró tea vagy kakaó … pedig az a bögre nem szép, de a lelkünknek arra van szüksége.

    A mák – narancs tényleg kiváló együtt, pedig nem vagyok híve a máknak. A nyáron Niki csinált egy irtó jó mákfagyit (annak már a híve vagyok :)) és most el is képzeltem mennyire fantasztikus párosítás lehetne egy narancsos öntettel. De karácsonyi aprósütinek is a tésztába reszelt narancshéjjal, kívülről mákkal megszórva. Sajnálom, mostanában csak aprósütikben tudok gondolkodni.

    Orsi

  8. Orsi, ez olyan kedves, hogy így felépíted szegény kis süti romokban heverő önbizalmát:-). Semmilyen versengésen nem tudna megjelenni, hacsak egyen nem, azon, ahol az ízét mérik!:-)) Pont olyan, amilyennek leírod, engem határozottan megvigasztalt.
    Másrészt délután óra azon jár a fejem, miben párosíthatnám a mákot naranccsal. Már jó pár ötletem is van.
    Kekszben is simán el tudnám képzelni:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.