nov 252008
 

Említettem már, hogy szinte mindig van a hűtőmben valamilyen alaplé. Néha nekiállok és magam gyártom a szárított zöldségkeveréket, hogy áthidaljam azt az időt, amikor épp elfogyott a Lé, de többnyire csak zöldségből főzöm az alaplevet. Ennek roppant egyszerű az oka – meg voltam róla győződve, hogy a húslevesben főtt hús úgy sem fogyna el semmire. Célom sosem volt vele, semmi olyat nem terveztem, amibe levesben főtt hús kellene, ha mégis pont erre lenne szükségem, akkor azt azzal a céllal megfőzöm és kész. Egyszóval az ilyen dolog nálunk fölösleges melléktermék.

Így ment ez a dolog hosszú időn keresztül, meg is volt az alaplé főzésének a heti, begyakorolt menete. Egészen néhány héttel ezelőttig, amikor egy fogáshoz valóban finom húslevesre lett volna szükségem. Vettem aprólékot, combot, szárnyat, összesen másfél kilót, ugyanúgy rengeteg zöldséget, ahogy szoktam és megfőztem a csirkelevest. A húst félretettem a hűtőbe, és szóltam a férjemnek (kutyánk nincs), hogy van ott valami, de nekem nincs vele célom. A csirkehús-egyveleg, szószerint szőröstűl-bőröstül pár órán belül eltűnt a hűtőből.

Mivel a húsleves mégis csak nagyon finom lett, a következő héten megismételtem ezt a procedúrát. A hús újfent bekerült a hűtőbe, ahonnan másnap estére megint csak nyoma veszett. Lassan úgy érzem magam, mint viccmesélés közben, de tény, hogy harmadik héten a férjem már rá is kérdezett, hogy ugye főzök megint csirkehúslevest, sőt, neki jobb ötlete is van, mi lenne, ha most marhahúst vennénk? Lehet abból húslevest főzni? Bólintottam, ó, persze, abból lesz csak az igazán finom húsleves! De az ötlettől nem ugrottam az egekig, mert mi a szöszt csináljak én másfél kiló főtt marhahússal?? Még az is eltűnik nekem úgy a hűtőből, mint a kámfor…

Azóta főztem már marhahúslevest, a hús egy részét pedig tejszínes-tormás mártással meg is ettük. Az biztos, hogy nem válik heti rutinná, de néha belefér az életembe, bár továbbra is azon elmélkedek, mit kezdjek ennyi temérdek hússal….

Gombás húsleves konyakkal és zöldfűszeres tojáskocsonyával

Az ötfogásos postromantikus vacsorához pedig kézenfekvő volt, hogy a könnyű húslevest feldobom valamivel, ami épp beleillik a menüsorba is. Csupán kevés leves, igazán kevés levesbetéttel, amelynél elsődleges szempont volt, hogy gyorsan el is készüljön. Utólag jöttem rá, hogy hányszor nyúltam a rozmaring után – szinte mindig van otthon, mert mindketten nagyon szeretjük. Tésztát nem akartam belefőzni, ezért tojásból készítettem kocsonyát, amit épp a főzés pillanatában alakítottam ilyenre, amilyen lett. Tényleg nagyon gyors, pillanatok alatt készen is van. 
Mivel konyakot tettem bele, elmondanám, hogy mennyire kulcsfontosságú a jó minőségű borpárlat! Bizonyára sokan vannak, akik nem ismerik ki magukat az alkohol terén, nincs otthon komoly készletük, és nem is főznek rendszeresen alkohollal. Azokat kérném, hogy ne szaladjanak le a sarki közértbe, ne emeljék le valamelyik üveget a polcról, csak akkor, ha jól ismerik a tartalmát. Ebbe a levesbe személyenként másfél kanálnyit tettem, és a borpárlat íze annyira meghatározó, hogy kár lenne elrontani bele nem illő alkohollal. Nagyon jó konyakkal, spanyol brandyvel, vagy akár calvadossal is, ezekkel mennyei lesz a leves!

A rozmaringos menü a következő volt:
Amuse bouche balzsamecetes hagymával és tojással
Gombás húsleves konyakkal és zöldfűszeres tojáskocsonyával
– Gnocchi alla romana olvasztott fontinával és olajban eltett paradicsommal
– Saltimbocca hagymás és diós baguette-tel
– Karamelles-rozmaringos fordított almás sütemény formában
 
  fehérbor, pezsgő zsályalikőrrel, grappa

                      Gombás húsleves konyakkal és zöldfűszeres tojáskocsonával

Gombás húsleves konyakkal és fűszeres tojáskocsonyával

A tojáskocsonyához
1 ½ db tojás
pici só
2 fej champignon (közepes méretű)
1 mk konyak (jófajta borpárlat, vagy Calvados)
1 tk-nyi petrezselyem
A leveshez
300-350 ml húsleves (lehetőleg erős marhahúsleves)
4 fej champignon (közepes méretű)
2 ek konyak
1 ág rozmaring

A sütőt alsó-felső állásban 180 °C-ra előmelegítem és beleteszek egy kétujjnyi vízzel teli tűzálló tálat.
A kocsonyához egy tálkában villával felverem a tojásokat és sózom. (A fél tojás megmaradt az előételből.) A gomákról lehántom a héjat, két gombát pedig apró darabkákra vágok és a petrezselyemmel együtt a tojáshoz keverem. Teszek bele egy nagyon kevés konyakot is. Kis tűzálló formákba szétosztom (én két, 3 cm átmérőjű dariolformákba tettem) és a sütőben a vízfürdőbe teszem. Kb. 10 perc alatt a széle már kocsonyásodik, de nekem úgy volt jó, ha a közepe még remeg.
Közben a maradék gombát vékony szeletekre vágom és a húslevesben 3-4 perc alatt közepes hőfokon felforralom és a végén beleöntöm ízlés szerint a konyakot. Egy-két percet lehet még vele forralni, hogy az alkohol elpárologjon, én most nem tettem. 
Ha kész a kocsonya, kiveszem a formát, műanyag késsel meglazítom az oldalát és egy tányért a tetejére téve ráborítom a tányérra. Ha szerencsénk van, nem folyik és szépen megáll magától. Ha nem, az sem baj. Körbeöntöm a levessel, a tetejére pedig felvágott rozmaringot szórok. Egy pici konyakot önthetünk a tetejére is.
2 személyre /

  7 hozzászólás to “Gombás húsleves konyakkal és fűszeres tojáskocsonyával”

 1. Nagyon szépek a fényképek ;) Azt hiszem 111 alkoholos bejegyzés után elhisszük Neked, hogy ismered a szeszes italokat ;)
  Finom lesz a marhaalaplé akkor is, ha szép csontokból főzöd (s akkor még olcsóbb is), s nem is kell a megmaradt hússal bíbelődni. Én ehhez alaposan megpörkölöm (kb. 30 perc) a csontokat (ha szagosak, előtte felforralom őket vízben), aztán mehet hozzá a zöldség, azt is pörkölöm, s utána mehet hozzá a zöldfűszer. Só szigorúan nem, mert leszűrés után is kb. még elfőzöm a felét, hogy szép demi glace-ként kerüljön a hűtőbe. Ja és egész éjszaka (8-10 óra) hagyom szépen rotyogni. Mondjuk a húslevesbe spec. tennék húst is, kivételesen ;) De egy jó léhez szerintem nem feltétlenül szükséges a hús. Nagy konyhákon is a “maradékokból” fő, nem?

 2. Ez nagyon jó kis leves!

  A temérdek húst csak szaftosra főzd, hagyd a lében kihűlni, és akkor fel lehet tálalni főételnek is, de hidegen is jó uzsonnára vagy ebédre. Táfelspicc és társai nem rosszak ám :)

 3. 1. megjegyzés: Húú! 2. megjegyzés: vitello tonnatot (vitello nélkül) próbáltam alkotni a múltkor a leveshúsfelhasználás optimalizálása céljából vagy még vadast lehetne. De szerintem a legjobb, ha csak úgy beteszed a hűtőbe…

 4. temérdek főtt marhahúst tessék átküldeni nekem! az egyetlen menza behatású étel amit szeretek, az a főtt marha alma mártással és pirított krumplival!
  a levesed meg olyan gyönyörűséges, hogy még én is megkívántam, pedig nem is vagyok nagy levesevő!

 5. Köszönöm a tanácsokat a nagy *húslevesfőzőktől*:-), egy kevés csont volt is benne, de rengeteg hús maradt…
  Beatbull, a zöldséget én is megpirítom előtte, de a csontot nem gondoltam, hogy érdemes:-))

  Főzök még konkrét felhasználási cél nélkül is, az biztos, hát majd variálom ezzel-azzal, vagy Eszter, igen, bentfelejtem a hűtőben, onnan biztos eltűnik hamar!!:-))

  Beatbull, nehogy félreértsd, az alkoholos megjegyzést nem a saját fényezésem végett írtam:-)), hanem azoknak, akik nem ismerik ki magukat. Tapasztalatból tudom, hogy sokan vannak, akiknek ha azt mondod, vegyél egy jóminőségű valamit, vesznek egy középszerű rosszat, abban a tudatban, hogy a drágább jobb is és tökéletesen megfelel a célra. Az igazán jóminőségű szesz – mint tudjuk – sajnos drága, de nem is kell belőle literszámra inni.

 6. …de ha meg literszámra, jobbak az esélyek a másnap elkerülésére:-)
  Jó ez a tojáskocsonya!
  Én is alkoholos húsleveseket főzök:-) Most mondta egy borász ismerősöm, hogy ő egyáltalán nem tesz az ételekbe vizet CSAK bort! És minden finom!:-)))

 7. :-)) vannak napok az életben, amiket a legszívesebben kitörölnénk a naptárból??:-)))
  ÍB, jó is ez a szeszes húsleves, kár hogy ritkán eszünk, de inkább tologatom a húst a hűtőben egy ilyen levesért!:-
  !!
  Hogy milyen igaza van a borászodnak! Azóta tudom, amióta nálunk beleborult a bográcsba két üveg vörösbor!:-)) Arról meg, hogy víz helyett sörrel is főzök, még nem is meséltem:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.