dec 112008
 

Puszedli, ez számunkra az adventi és karácsonyi hangulat legjellegzetesebb süteménye. Benne van minden íz, ha pedig kinyitom a bádogdobozt, amiben lapulnak a puhulni vágyó fűszeres kekszek, akkor még a karácsony illata is megcsapja orrunkat.

Csalóka a neve, mert egyáltalán nincs benne méz, a fűszerek együttes játéka adja ezt a mézközeli ízt. Nem használok készen vásárolt mézessütemény-keveréket, mivel házilag is könnyen össze lehet állítani. Aki kedveli az indiai konyhát és megfelelő fűszerkészlettel rendelkezik, az határozottan előnyt élvez! Legfőbb szempont a saját ízlésünk legyen! (Egyébként meg kiváló gasztroajándék is lehet belőle.)

Fűszeres mézes puszedli
Ez a mézeskalács, vagyis puszedli egészen más jellegű, mint a készen vásárolt, tüneményesen finom, omlós nürnbergi, lisztnélküli puszedlik, amik a hangzatos Elisenlebkuchen névre hallgatnak, feltalálójuk Elisabeth nevű lánya után kapta a nevét. A nürnbergi mézeskalács, a Nürnberger Lebkuchen a múlt század óta eredettvédett, és csak megfelelő kritériumok teljesítése után nevezhetők ennek: pl. legfeljebb 10% lisztet vagy keményítőt tartalmazhatnak, de természetesen egyáltalán nem szükséges bele. A nürnbergi puszedli tehát legfőképp csonthéjasból és aszalt gyümölcsökből áll.
Más az ízük, mint a mézes, lisztes daraboknak, de a maga módján ugyanolyan finom! Kétségtelen, hogy nem vetekedhet az üzemi, profi cukrászok által sütött példányokkal, érződik rajta a házi jelző, de aki eddig kóstolta, mind hatalmas hümmögések között nyilatkozott róla:-)
Több nekifutás, formálódás eredménye ez a saját, finomított receptúra, kisebb-nagyobb eltéréssel több helyen is megtaláljuk az alapreceptet, amit aztán ízlés szerint formálhatunk.
A receptben külön csoportokra szedtem a hozzávalókat, hogy ezen belül bárki ki-ki maga is kísérletezhessen. Diót is adhatunk hozzá, de ne sokat, hisz a puszedli a mandulából és a mogyoróból él, az, és a fűszerek finom együttese adja ezt az egyedi ízt!
Összekeverés után a tészta lazításához hamuzsírt, vagyis kálimkarbonátot használtam, ez a lazító azért jobb a sütőpornál, mert csak hőhatás által fejti ki a hatását és megemeli a süteményt. Ha nincs ilyen, akkor inkább ne tegyünk bele semmit, mert a tésztamasszának állnia kell.
Sütés után kissé kihűtöttem, majd likőrrel elkevert cukormázzal megkentem, megszárítottam és betettem egy bádogdobozba. Jó, ha pár napig ott pihen, puhább lesz tőle.

Fűszeres mézes puszedli
Fűszeres mézes puszedli

(Nürnberger Elisenlebkuchen)

2 db tojás (L, nagy méretű, vagy 2 ½ közepes tojás)
150 g porcukor
A fűszerekhez (össz. 1,5 tk)
1 mk fahéj, őrölve
1 mk szegfűszeg, őrölve
2 csipet szerecsendió, frissen reszelve
1 mk szerecsendióvirág, őrölve
1 mk koriander, őrölve
5 szem zöld kardamom magja megtörve
2 csipet gyömbér, őrölve
1 db citrom reszelt héja
2 csipet só
1 tk vaníliakivonat (vagy fél rúd vanília kikapart belseje)
½ tk hamuzsír (káliumkarbonát, elhagyható)
A csonthéjasokhoz (össz. 200 g)
100 g mandula, őrölve
100 g törökmogyoró, őrölve
A kandírozott gyümölcsökhöz (össz. 170 g)
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
50 g kandírozott mangó
20 g kandírozott gyömbér
A tetejére
kb. 200 g porcukor
3 ek maraschino-meggylikőr (vagy bármilyen egyéb folyadék)

1. Először mindent előkészítek. A mandulát durvára töröm (szerencsés esetben csak felnyitom a csomagolást), a mogyorót megőrlöm. A kandírozott gyümölcsöket egy széles késsel lehetőleg nagyon apró darabokra vágom, a fűszereket egy tálkában összekeverem, hogy másfél teáskanálnyi legyen. (A kandírozott gyümölcsöket kevés mandulával aprítóban is meg lehet darálni, úgy nem ragad annyira. Akinek rengeteg ideje van, vegyen egész fűszereket és szárazon pirítsa, majd őrölje meg – sokkal jobb lesz úgy -, én most csak a kardamomot és a szerecsendiót használtam egészben.)
2. Egy keverőedényben a tojásokat (először csak két tojást) a cukorral kézi robotgéppel 8-10 percig keverem, amíg kifehéredik és a duplájára nem nő. Hozzáadom a fűszereket, a mandulát, mogyorót és a gyümölcsöket, de ezeket már csak fakanállal keverem bele. A tészta legyen sűrű, kanállal adagolható, csak ha tényleg elbírja még, akkor ajduk hozzá most a fél tojást.
3. Az edényt lefedem és egy napra hideg helyre teszem – mehet a hűtőbe vagy (télen) a teraszra .
4. Másnap a sütőt alsó-felső állásban 200 °C-ra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek és ha van ostyalapom, arra két, mindig vízbe mártott kiskanál segítségével kis halmokat teszek, de nem túl szorosan, mert a korongok szétterülnek. (Én a már bevált kilökőkaros fagylaltoskanalamat szoktam használni, azt is vizezve.) Ostya hiányában közvetlenül a sütőpapírra megy, de a szilikonos sütőlap is nagyon jó.
5. Betolom a sütő középső sínjére és addig sütöm (15-20 perc), amíg barnulni és szilárdulni nem kezd a teteje. Nem kell teljesen átsütni, úgy lesz jó, ha a közepe még nedves és még a széle se kezdjen barnulni. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.
6. Aki gondolja, csokimázat is tehet a tetejére, de ez a fajta – szerintem – natúron a legjobb, bár én most maraschino-likőrrel készült, rózsaszínű mázt kentem rá.
25-30 puszedli /

* Változatok:
Hogyan tedd cukormentessé: –  Cseréld le a cukrot természetes édesítőre.

  2 hozzászólás to “Fűszeres mézes puszedli”

  1. Itt Nürnberg mellől írva azért meg kell védenem a helyi 25% ill. annál is magasabb magtartalmú Elisenlebkuchent ;) Egyik magyar ismerősömmel (germanisztikus) vitázgattunk arról, hogy a Lebkuchen puszedlinek fordítható-e, de végül arra jutottunk, hogy semmiképp sem. A magyar mézes puszedli teljesen más sütemény, mint az Elisenlebkuchen, amit itt bemutatsz. Lisztet is tehetsz egyébként bele, ez csak némely pékség specialitása, hogy liszt nélkül és még töményebbre készíti. A “mézes” jelző egyébként onnan ered, hogy korábban mézzel édesítették. Nürnbergben a középkorban különösen sok méz is volt kapható. Másrészt pedig Nürnberg jelentős fűszerkereskedő város volt – ebből is keletkezett végül a nürnbergi Lebkuchen.
    Az ostyára való rákenésnél van egy tipp, mégpedig az ostyát helyezd egy befőttesüveg vagy korsó tetejére, aminek az átmérője kb. akkora, mint az ostyáé. Aztán szépen precízen el tudod oszlatni az ostyán a ragacsos masszát, hisz minden oldalra van helyed lehúzogatni a kanalat.
    Ja és még külön meg szeretném köszönni a házi Lebkuchengewürz összeállításához szükséges receptet ;)

  2. Ó, dehogy kell megvédened, nem hiszem, hogy “lenemesítettem” volna:-))
    Az valóban igaz, hogy a puszedli inkább a lisztes kekszekre értendő, de annyira szép ez a név, hogy inkább megtartom. Remélem, hogy a nürnbergi nővér nem haragszik meg érte:-))
    Nagyon köszi a fontos infókat, hát igen, ilyet csak a bennfentesek tudhatnak:-)))
    Az ostyát én amúgy kézbe vettem, úgy kentem rá a masszát, őszintén szólva nem pepecselgettem vele, azt hiszem, ez látszik is a lefolyó eredményen:-))

    Örülök, ha hasznosítani tudod a Lebkuchengewürz receptjét, bár ez saját receptúra, de nekem nagyon bevált!:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.