dec 172008
 

Egyre jobban nekibátorkodom a marhahúslevesnek. Nem a főzéssel van a baj, tudok én húslevest főzni, de ahogy már írtam róla, nehezen fogyna el a főtt marhahús. Sokan vannak, akik szósz vagy egyéb köret társaságában azért csak eleszegetik a húst, így már én is gyakrabban főzöm. Csupán a velejárót kell hozzá kitalálni, a leves pedig megmarad nagyon finom alaplének. Azért egy tányérral most is ettünk előtte, de nem ez lesz nálam a húsleves főzésének a célja.

Újabban felfedeztem magamnak a zellert, mármint a zellergumót. Annyi finom, jófajta zöldség van mostanában, hogy képtelen vagyok mindegyikre sort keríteni, így a zellerrel is mostohán bántam. Még mondja azt valaki, hogy jön a tél és nincs friss zöldség és gyümölcs! Csak végig kell menni a piacon, és néha úgy érzem magam, mintha nyár lenne, alig tudok választani az éppen érő, színes zöldségek közül! Zöldell a kelbimbó, itt van rég a gesztenye, a sütőtök, édes már a szőlő, és rendkívül finom a zeller is.
Teljesen belehabarodtam, már másodszorra készül zelleres vacsora, közben egy szeletet mindig elrágcsálok csak úgy magában, főzés közben, egy pohárka fehérbor társaságában. Közben utánaolvastam, hogy a zeller hihetetlen egészséges is, szóval nem ártana mindennap ennünk, igazi női zöldség. (Sok női bajra jó, többek között idegeskedésre is, már akit ez érint:-)

Gyerekkoromban hetente ettünk húslevesben főtt marhahúst, többnyire meggyszósszal, de ilyet már nem tehetek az asztalra, mert senki sem szereti. Jött hát a zeller, amit a maga természetességében egy pici finom vajban és Calvadosban ropogósra megpároltam – semmi több. Annyi mindennel lehetne még turbózni, de most így maradt, és nagyon élveztük a friss zellerízt. Mellé hiányzott még valami, ezért szőlőt pároltam szintén vajban, egy kevés zöldfűszerrel. Annyit csavartam rajta, hogy
tettem bele egy kis édes-savanyú játékot, a szokásos agresto és méz formájában, de ezeket mással is bátran lehet helyettesíteni.
A zellert és a szőlőt még sosem próbáltam együtt, de remekül kiegészítették egymást, mint törvényes társak, akár be is kerülhetnének a foodpairing-es oldalakra:-)

marhahus_zeller_szölö1

Húslevesben főtt marhaszelet zellerrel és szőlővel

A párolt zellerhez
1 tk vaj
½ db zellergumó (közepes fej)
1 ek Calvados
50-80 ml marhahúsleves
só, bors
A szőlőhöz
1 tk vaj
2 maréknyi fehérszőlő (édes, nagyszemű, magtalan)
1 ek brandy
1 tk agresto (verjus, vagy 3%-os szőlőbalzsam)
1 tk méz (rozmaringméz)
só, leheletnyi bors
½ tk rozmaring vagy kakukkfű

A zellert egy nagy késsel minden oldalról meghámozom és letisztítom. Megmosom, fél centi vékony szeletekre, majd csíkokra és kockákra vágom. Egy kis lábasban felforrósítom a vajat, beleteszem a zellerkockákat és pár perc alatt félpuhára párolom, közben hozzáöntöm a Calvadost, később a húslevest is. Sózom és borsot tekerek rá. Úgy lesz jó, ha még ropogós marad.
A szőlőt megmosom, a szemeket hosszában kettévágom és ha szüksége, egy pici kanállal kiszedem a magjait. Vajat hevítek, beleöntöm a folyadékokat és összeforralom, közben ízesítem. Megforgatom benne a szőlőt, épp annyira, hogy átforrósodjon. Legyen alatta egy kis mártás, sós-savanykás is legyen, de ne túl édes. A végén kevés apróra vágott rozmaringot vagy kakukkfüvet szórok a tetejére.
2 személyre /

  4 hozzászólás to “Húslevesben főtt marhaszelet zellerrel és szőlővel”

  1. Ej, pedig még kommentet is írtál nálam a szőlős ánizskapor-zellerlevesemhez ;) Szerintem is jól illik össze a zellergyökér és a szőlő – bár a zellergyökérért nem rajongok annyira, levesbe is inkább angolzellert teszek.
    Ha tényleg ilyen nagy mizéria, hogy mihez kezdjél a leveshússal, akkor próbálj majd egyszer csak csontból alaplevet főzni (hosszú időn át szépen rotyogtatva). Mondjuk ez a szőlős zelleres ötlet nagyon tetszik a leveshúsra ;)

  2. :-)) igen, már megtaláltam:-), biztos fennakadt valamelyik hátsó fogaskereken, onnan bányásztam elő:-). De most már én is tanúsíthatom, hogy remek páros.

    Tényleg gond, Beatbull, nincs kedvem hetente kétszer főtt marhahúst enni, máshogy pedig nem fogyna el, bár gondolkoztam még egyéb továbbadási verzión is, de arra azért sajnálom:-) Aztán valamilyen szószt, köretet mindig kitalálok hozzá.

    Kompromisszumot kötöttem magammal, havonta egyszer-kétszer lesz, de megpróbálom marhacsonttal és csirkehússal, az nem olyan sok. De ez legyen a legnagyobb gondom, azt mondom!:-))

  3. mondtam már: becsomagol, küld fény post! :)

  4. Keresek szállítót:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.