jan 192009
 

Tudod, kedves Olvasó, mi kell egy igazi csokoládés süteményhez? Csokoládé, még pedig minél jobb, az biztos. Vaj, ebből is minél jobb, hogy még bársonyosabb legyen. Tojás, ami megköti a tésztánkat. Cukor, hogy kellően édes legyen.
Rendben, ezek eddig a nélkülözhetetlen, alapvető hozzávalók. És mire lesz még szükségünk?

Nem! Máshogy kérdezek: kell egyáltalán még valami ezen kívül?
Persze, lehet, de ugyan minek? Tehetnénk hozzá fűszereket, cseppnyi alkoholt, de ez a négy hozzávaló pontosan elég, hogy egy gyors, de mégis felejthetetlen süteményt süssünk. Nem szeretném dícsérni, de tényleg. Ha valaki hiányolná belőle a lisztet, nem, nem felejtettem ki belőle, ugyanis nincs benne! A tészta krémje – ha lehet egyáltalán tésztának nevezni – annyira finom, hogy egy részét kikeverve el is nyalakodtam! (A szilikonlapátot pedig, amivel kiszedtem a krémet, versenyben nyaltuk le:)) Hisz nincs benne liszt, csak tömény gyönyörűség, főleg akkor, ha kiváló minőségű anyagokat használunk. Mivel ebből nem sok van benne, ez nem lehet túl nehéz :), de lehetőleg a vajból is a legjobbat szerezzük be, amit csak elérhetünk. Mint minden édes ételnek, egy csipet só ennek sem árt.

Ezt a receptet Trish Deseine csokoládés könyvében találtam, akinek az ugyanilyen karamelles könyvéről már tettem említést. (Pedig igazán eszembe juthatott volna nekem is, hisz a meleg, folyós csokitorta nem nagyon tér el ettől sem.) Mindössze száz recept szerepel a könyvben, de szinte mindegyik egyszerű, ugyanakkor igazán velős, kevés cirkalom, de annál több békebeli szeretet és kézművesség van bennük. Bár nem vagyok csokoládéfüggő, igazából elég kevés csokis édességet szoktam készíteni, azonban lehet, hogy mostantól rákapok.
Nem is igazán sütemény ez, ő maga a dupla adagból, nagyobb piteformában sütötte, a jellegzetessége pedig az, hogy nem lehet a formából kiborítani. Vagyis mindenki fog egy kanalat, és abból eszegeti ki a még remegős, kivülről kérges tésztát. Ami valami fantasztikusan finom…

Szerintem remek dolog vasárnap reggelre (délelőttre:) ágyban elköltött reggeli részeként! Gyorsan megvan, kevésbé morzsálódik, csak ki kell kapni a sütőből, ölbe venni és ketten máris egy tálból süteményezhetünk. Apropó, cseresznye! Egy kis gyümölcs azért nem árt, mellé, köré, rá, kinek hogy esik jól.

Akiknél elkészült:
Csokiszufflé (Vajaspánkó)

Legegyszerűbb csokoládés sütemény
Legegyszerűbb csokoládés sütemény

4 kis formához
3 db tojás
125 g cukor
125 g csokoládé (min. 70%-os)
125 g vaj

30 cm-es kerek tarte-formához
6 db tojás
250 g cukor
250 g csokoládé (min. 70%-os)
250 g vaj

1. Vízfürdő fölött vagy mikróban megolvasztom a vajat a csokoládéval. (Mikróban az edényt érdemes lefedni, a felolvasztós üzemmódban ez a mennyiség 2 perc alatt megolvad.) Közben a sütőt 180 °C-ra (légkeverésen 160 °C) előmelegítem.
2. A tojásokat beleütöm egy keverőtálba, hozzáadom a cukrot és kézi robotgéppel 6-8 percig keverem, amíg a krém majdnem a háromszorosára nem dagad és szépen kifehéredik.
3. Az olvadt csokis vajat beleöntöm a tojáskrémbe és fakanállal homogénné keverem.
4. A krémet beleöntöm egy akkora tűzálló formába, (vagy egyszemélyes tálkákba osztom szét) amiben lesz még helye kissé megdagadni. Betolom a sütő középső rácsára és 16-18 percig, illetve addig sütöm, míg kívül kérges lesz. (Eredetileg 190 °C-on 20 perc sütési időt ír a könyv.) Tovább is lehet, akkor jobban összeáll a tészta, így viszont belül még kissé krémes marad.
3-4 adagnyi /

Trish Deseine: Je veux du chocolat! receptje alapján (FR/EN/DE)

  29 hozzászólás to “Legegyszerűbb csokoládés sütemény”

  1. Ez már bűnös élvezet…
    Nem ágyban elköltött reggelire, de mai ebéd desszertjeként kipróbálandó!:-)))

  2. El sem hiszem! Semmi szesz/alkohol? Semmi 25 éves ecet? ;)
    Kb. úgy hangzik, mint egy csoki mousse, ami a hűtő helyett a sütőbe került s szinte soufflé lett belőle ;)

  3. Gabojsza, pedig pont arra a legjobb:))
    De ebéd után sem lesz megvetendő, szerintem!:)

    :):):) Beatbull, gondoltam, kipróbálok valami póriasan egyszerűt! De egy balzsamecetes, likőrrel töltött csokival könnyen át lehet ezt az akadályt is ugrani!!:))))
    Igen, a meleg csokitortácska, a mousse, és ez a ragacsos, valahol rokonlelkek!

  4. Ez gyönyörűséges, ki kell próbálnom!

  5. engem a brownie-ra emlékeztet, csak annak nincs kérge. tennék rá tejszínhabot vastagon :)

  6. Szia Mamma, kérlek nézz be hozzám, van egy meglepetés számodra, http://garffyka.blogspot.com/2009/01/bartsg-szalag.html
    Köszönöm!

  7. Kedves Mamma! Ebben a vaj témában kiművelhetnél egy kicsit, nem vagyok benne túl járatos! Előre is köszi!

  8. Húúú, ez nagyon guszta! Kollégáim már szóltak, h csupa jó és kevésbé kalóriamentes dologgal vendégelem meg őket! Lehet, h ez lesz a következő? :)

  9. Ezt megvettem! (Hogy színházi szlenggel éljek.)
    Minden kritériumnak megfelel, ami nálam fontos. Egyszerű, gyors, isteni, édes, édes, édes … és nem túl drága.
    Csodás! :-) Tíz pontból nálam ez 12-t kapott! :-))
    Mamma, a ravioli kommentjéhez odaírtam az emilcímemet!

  10. Napmátka, már a tésztája is élvezet!

    teodora, ez így tényleg tömény, de attól jó:-))! Tejszínhabbal pláne:).

    Garffyka! Nagyon szépen köszönöm!!!:)

    Chilii! Már terveztem írni valamit a vajról, de többen megtették előttem is. (Az majd más lesz.) Addig is nézz be Bűvösékhez és Milliehez, ők már írtak róla. (Ide majd belinkelem.) Írok levelet!

    Itality, hát ez pontosan az a durva, kalóriát nem kímélő dolog, sokat nem is lehet enni belőle!:-)) Teodora tejszínhabjába tennék gyömbért, másik részébe gyümölcsöt, na úgy teljesen tuti:-))) A tésztájába pedig mehet még egy kis likőr is (pl. Kahlua), ki ne maradjon már a jó!:))
    De ahogy írtam, ez csak alap:-)))

  11. :-)) Köszi, Duende. Tényleg rémegyszerű, piszokgyors, nem olyan rizikós, mint a tortino és nem bírsz belőle sokat enni:-))) Viszont fontos, milyen csokit használsz hozzá:-), az felturbózhatja az árat. Sok sikert!!
    A címedet vettem, írok Neked!

  12. Mamma, ha a vajrol irsz barkinek, engem is jol beraksz kopiba? Koszonom!

    (zsnovak kukac mailbox pont hu)

  13. Igen, Zsuzska, majd jól:-))

  14. Tömör gyönyör!:-)
    Én most halasztom, mert léböjtölök.:-)

  15. Szia Mamma!

    Hát nem semmi ez a süti :) Épp most lett kész, nagyon tuti. Felkerült a kedvencek listájára! :)

  16. ÍB, nem mondod!:-)) Közben azért főzöl, ugye??:-) A narancsosodra most befizetnék!:-)

    Zsu, én szóltam! De ugye, milyen jó? Nálunk ezentúl már csak egyszemélyes tálkákban lesz sütve!:-))

  17. köszi, várom a tudományos ismeretterjesztést! :)

  18. Én viszont sajnos csokifüggő vagyok, ezért bármikor jöhet egy ilyen recept. Mivel több, mint két kiló (jajj, leírva még rosszabb) étcsokoládé tartózkodik nálunk így felhasználási dátum szerint szelektáltam, és ezek narancsosak voltak. Szuper így is, félig fagyott málnával, fél pohár tokaji fordítással. A tészta valóban nyersen is igen veszélyes…

  19. Zsuzsa, így kezdődik a turbózás:-)), örülök, hogy bejött!
    Amúgy pont erre gondoltam, narancsos csoki, plusz egy kis desszertbor a tésztába, rá meg egy kis fűszeres almakompót… ahogy szépen becsurog a résekbe:-)))
    A veszélyes nem is kifejezés:-), nem is tudom, mi mennyit nyaltunk el nyersen:-))

  20. A párom csokifüggő. Ezzel fogom meglepni szombaton. Fantasztikus!
    Köszönöm !

  21. Borsó, remélem, pozitív meglepetés lesz neki is:-))

  22. Mamma, megcsináltam, bár én kevesebb cukorral, és issteni finom! Köszönet a receptért :)

  23. Örülök, Kriszta! Ugye, milyen veszélyes? :)
    Azóta egyszer sütöttem én is, de a negyed tésztát a sütőig elnyalakodom!!:))

  24. Ahogy mondod! :D Én csak a keverőtálban hagyok jó sok nyalakodnivalót, mondván ezt már úgyse tudom jobban kikaparni :)

  25. Kriszta, nincs szilikonlapátod? Azzal úgy ki tudsz szedni mindent, hogy mosogatni se kellene!:) Én mindent azzal kaparok ki!!
    És van még egy trükköm: ha lehet, mindig több masszát keverek ki (arányosan érzésre), mint ami a receptben áll, mert menetközben is fogy!!:))

  26. Óóó, nem, olyanom nincsen :( De akkor asszem veszek egyet, ha olyan jól működik! Soha nem gondoltam még bele, hogy mi jó lehet egy szilikon lapátban…
    Ez a több alapanyag meg kifejezetten jó ötlet! Amúgy nem vagyok egy nyers süti evő (a liszt miatt ugye), de ez a csokicsoda hihetetlenjó nyersen is :)

  27. Nem gondoltam végig, mire lehet még jó egy szilikonlapát, miután kikapirgálod vele az összes krémes pitlit és szószos lábast, de arra remek!:)

    ja, ja, a több alapanyag a tojásnál kicsit nehéz, de alapjában nálam bevált!:))

  28. Mamma!
    remélem még látogatod az oldalt -.-”
    én 13 vok, (már azért sok sütit csináltam xD) és nekem az istenért se akar olyan lenni mint a képen (ott falnám fel)
    nekem nincs semmi kérge (vagy csak nem látom), nem folyós sehol se, hanem csak ragacsos és olyan mint egy vizes szivacslabda állagra
    mit ronthattam el?
    pls segits

  29. Levike, hogyne, minden beírt kommentről kapok értesítést, akármilyen régi is a poszt :)). Csak a válaszokra nincs mostanában sok időm… elnézést.
    Nagyon támogatom az ifjúság főzési kedvét, ezért külön emelem a kalapom Előtted, hogy ilyen fiatalon már a konyhában forgolódsz!! Csak így tovább!
    Viszont nem tudom távilag eldönteni, mi sülhetett el rosszul. A kéreg a magasabb hőfoktól keletkezett és attól, hogy NEM vízfürdőben sütöttem. Így nagyon finom volt, kissé ropogott, de a belseje még hígabb maradt. Isteni finom csokiláva…. Ha pont ezeket a hozzávalókat vetted, akkor nem értem a szivacsos állagot… Addig verted a tojásokat a cukorral, míg fehér és légiesen habos nem lett?? Ez fontos!
    Ne add fel! Milyen a sütő? Villany vagy gáz? Villanynál vedd le kisebbre, gáznál nem tudok segíteni. Esetleg fedd le a tetejét fóliával, és csak a végén vedd le, hogy kissé kérges legyen.
    A csokoládé minősége is jelenthet gondot. Talán, bár szerintem bármilyen jó csokival nagyon jó lesz az állaga.
    Próbálkozz újra, meglátod, menni fog!! Sok sikert! :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.