jan 252009
 

Aki eddig úgy gondolta, hogy a vöröskáposztát csupán köretként lehet elkészíteni, annak íme a bizonyság, hogy akár egytálételként is tökéletesen megállja a helyét! Igaz, kicsit elő kell párolni, de aztán a csirkecombok vígan puhulnak benne tovább, a végén az egész egy fantasztikus, zamatos elegyet alkot.
Az ízáradatért nem utolsó sorban majdnem egy egész, testes vörösbor is felelős, de ne féljünk, alkohol már semmi nem lesz benne!

A káposztának ez az elkészítési módja az észak-olasz régiókból származik. Az alaprecept a csodálatos Marcella Hazant dícséri, bár eléggé megváltoztattam, de ez semmiképp sem vált kárára. 
             
Vöröskáposztában párolt csirkecomb
(Coscia di pollo brasata con cavolo rosso)

2 ek olívaolaj
2 db salotta
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröskáposzta
100 ml húsleves (elhagyható)
1 tk só
3 db babérlevél
10 szem borókabogyó
kb. 600 ml vörösbor (testes, savszegény fajta)
2 ek olívaolaj
4 db csirkecomb

feketebors
3-4 maréknyi dió
balzsamecet

Az olajban üvegesre pirítom az apróra vágott salottát, beleteszem a zúzott fokhagymát majd a vékony csíkokra vágott vöröskáposztát. Babérlevelet és borókabogyót teszek bele és többször megkeverve párolni kezdem. Kevés húslevest öntök hozzá, ha az már elpárolgott a káposzta alól, folyamatosan vörösborral öntögetem föl. Szűk egy órát párolom, akkor hozzáteszem a csirkét.

A csirkecombokat megmosom, leitatom és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalon hirtelen megsütöm, hogy bezáruljanak a pórusok és színt kapjanak. Akkor leveszek valamennyit a káposztából, belefektetem a csirkecombokat és ráteszem a káposztát, hogy teljesen befedje. Tovább locsolgatom a borral és alacsony hőfokon még egy órát párolom. Lefedve sütőbe is be lehet tenni, de locsolgatni mindig kell. Akkor lesz jó, ha a csirke szinte leomlik a csontjáról, a káposzta szinte szétmállik, alatta pedig sűrű lé marad.

Néhány maréknyi diót durvára török és száraz serpenyőben megpirítom. Tálalásnál tányérokra szedem a káposztás csirkét, diót szórok rá (de a káposztába is lehet keverni) és a tetejét bőven meglocsolom balzsamecettel.
Legjobb, ha fehérkenyeret és testes vörösbort adunk mellé. 
4-6 adagnyi /

  13 hozzászólás to “Vöröskáposztában párolt csirkecomb”

  1. Ez nekem való, abszolút. A párolt káposztát hetente meg tudom enni. Így együtt pedig egészen különleges lehet.
    Szuper! :-)

  2. Duende, amilyen egyszerűen néz ki, annyira klassz!!:) Nagy titkokat tud ez a konyha:))

  3. El is hiszem. Valójában szerintem az egyszerűség egyben nagyszerűség is. Sokszor tényleg a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak, mert érvényesülhetnek benne a hozzávalók, úgy igazán. Semmi sincs elnyomva, vagy agyonöntözve mártásokkal (az is jó persze), de az egyszerűséget nagyra becsülöm mindenben, az mán biztos. :-))

  4. jéééé, a tiramisùs poharam!!!! :-)))))

  5. Ez így igaz! Az egyszerű ételeknél csupán arra kell(ene) odafigyelni, hogy a hozzávalók igazán jóízűek legyenek! Ez néha nem is olyan egyszerű…:))

    Gabah, egy kicsit kölcsönvettem a poharadat, nem baj?? :))))
    (Whiskys pohárként árulták, de ilyen krémekhez a legjobb:)))

  6. Szia Mamma! Újabb körkérdés, az Utazás gasztronómiában cím alatt találod nálam.
    Köszi! :-)

  7. Mamma, és itt egy újabb – vagy tán ugyanaz? :)
    http://grenadinegasztro.blogspot.com/2009/01/konyvek

  8. nagyon tetszik (ez is), imádom a párolt káposztát, és már egyre bátrabban dobálok bele ezt-azt. ebbe édesítés nem is kell?

  9. Duende, köszi, kicsit el vagyunk árasztva játékokkal:)))

    Szerintem az lesz, Grenadine, már más is kérdezete, örülök, ha kiváncsi vagy rá, majd én is!!:)))

    Chilii, tényleg egész más, mint amit megszoktunk! Itt a blogokon is igen bátrak lettünk káposzta-ügyben, ez egy újabb verzió.
    Tényleg, most vettem észre, hogy nincs is benne édes, de nem tettem bele, szeritnem nem is kéri!
    Összejátszik a borral, de tényleg az a fontos, hogy savszegény vörösbort használj! A magyar borok általában elég savasak, akkor bizony kelhet az édes ízlés szempontjából, de inkább a bor!!:)))

  10. Mamma miaaa! fantasztikus lehet! ki fogom próbálni, egyébként is nagy káposzta fan vagyok. Múlthéten lekvárt főztem belőle:P

  11. Lekvárt?:)) Na ezt menten el kell mesélned nekem!:)
    Nekünk egyébként tényleg fantasztikus, a receptet – ha párolt vöröskáposztát keresel, megtalálod, azt évek óta így főzöm, és szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy mások sem csalódtak még. Sőt:))
    http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/12/22/Parolt_voroskaposzta_almaval_es_feketeribizlidzsemmel/
    A csirkés sem sokkalta más, csak hát más, jellege erősen a felhasznált bortól függ és mint ilyen, valami álom lehet!

  12. Közepes méretű káposztát vékonyra szeletelek, meglocsolom balzsamecettel, sózom, csurgatok rá egy kis mézet és állni hagyom 1 órát.
    2-3 (inkább 4, mert 2 kevés, páratlan számokat nem szeretem) lila hagymát szeletelek, só helyett porcukorral megszórom és pihen a káposztával.
    Kinyomkodom a levüket és összekeverem. Olívaolajon erős tűzön átforgatom, majd alacsonyabb hőfokon párolom, közben száraz vörösborral locsolgatom, hogy ne piruljon nagyon.
    Lekvár sűrűségűre főzöm.
    Húsfüggő, hogy milyen más fűszert teszek még hozzá. Vadakhoz csipkebogyó lekvár-jujj nem jut hirtelen eszembe a másik neve-, de az új évi malachoz például kakukkfüvet adok hozzá.

    Jól hangzik a párolt káposztád, almával már próbáltam, amikor véletlen mellé nyúltam és fahéj került bele, gondoltam rajtam ne múljék,így került bele alma is:)

  13. Ez tényleg izgalmas. Jó sokáig kell párolni, hogy összezuhanjon:)
    Köszönöm, egyszer kipróbálom, talán még valami más gyümölcs is megy majd hozzá!

Leave a Reply to Culinartz Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.