feb 112009
 

Bizton állíthatom, hogy az édesség utáni vágy néha szárnyakat ad, de legalábbis előtör a – ha nem is túl magasfokú -, de kényszerű kreativitás. Ilyenkor ott hagyom a józan eszemet, ahol van, hogy tudniillik jobb lenne egy almát szép lassan elropogtatni, vagy egy darabka diétás keksszel lezárni a kései órákat és esti édesség gyanánt egy hitvesi csókkal ágyba bújni. 
Ó, nem ám, ilyenkor szabályosan belecsapok a levesbe, aztán két napig lelket marcangolóan gasztrotűrtöztetem magam, és jöhet az egész móka előlről:-)) És az egészet még élvezem is:)

Egyik este a többek által is jól ismert úúúúgyennékvalamiédesfinomat-érzés kerített hatalmába. Kerülgettem a konyhát, ami annyit tesz, hogy nyitogattam a hűtőt, vizet töltöttem, ittam két kortyot, hátha múlik az a piszok vágy, kivettem két tojást, megint két korty, közben a férjem megjegyezte, hogy jó lenne, ha lassan már fogható eredménye lenne a settenkedésemnek:). Ebből az látszik, hogy egy: jól ismer, kettő: nem utasítaná vissza, ha elétolnék valami könnyű, gyomrotlezáró édeset.

Hát kérem, így néz ki egy könnyű, vacsora utáni édesség mammáéknál:)
Az alapötlet a habos-krémesre felvert tojásokból ered, amit minden sütésnél el szoktam nyalakodni, annyira finom! (Aki még nem próbálta, annak melegen ajánlom!) Ebbe egy kis olvasztott fehércsokit tettem, persze a színe miatt a fehéret. Idáig kalória a köbön, no és mi kell még bele? Hát persze, alkohol és balzsamecet:))
A Metaxás üveg a végét járta, ebből töltöttem bele, amíg elég jónak nem éreztem az ízét, a végén pedig alaposan meglocsoltam valamelyik sűrű balzsamecettel. Ezek után kisebb poharakba töltöttem.

A variációk ezek után végtelenek, hisz ezt a prototípust a kényszer szülte.
A tél folyamán fűszeres vörösborredukciót öntök bele, esetleg keményebb biscottit merítek a sűrű habba.
Májusban elképzelhető, hogy felvágott eperszemeket teszek közé és karamellizált citromfűlevélkékkel szórom meg. 
Nyáron a sárgahúsú őszibarackot tudnám a fehércsokihoz elképzelni, legjobban egy kevés Southern Comfort társaságában, a tetejére sűrű calamansi almabalzsammal. (Ez írás közben jutott az eszembe, feltétlen kipróbálom!:)
Az íze egyébként töményen zseniális, de milyen is lehetne, amiben ennyi sok jóság van?:)

Az egész poharas tápértéke vetekszik az anno Zöld panna cotta néven futó édességgel, amiről Zsuzska rém kedvesen úgy írt, hogy: "Amikor annak idején néztem Mamma képét az ő marcipános változatáról, mondtam is magamban, milyen helyes pohárkát választott a képhez. Azóta tudom, hogy az az adag felnőtt, megtermett, esetleg arató, zsákhordó férfinak való." :) 
Zsuzska, ha a community végzett a zöld panna cottával, tessék, itt az utánpótlás!:))
                  Fehrécsokoládé-mousse brandyvel és balzsamecettel
Fehércsokoládé-mousse brandyval és balzsamecettel

2 db tojás (nagyméretű, friss legyen!)
1-2 ek barnacukor, vagy méz
100 g fehércsokoládé
5-6 ek brandy (Metaxa 5*, illetve bármilyen)
2-3 ek jó öreg balzsamecet (ABTM, min. 20 éves)

A fehércsokit beletördelem egy tálba és mikróban alacsony hőfokon vagy vízfürdő fölött megolvasztom.
A tojások héját alaposan megmosom, egy magasfalú keverőtálba ütöm, beleteszem a cukrot és kézi robotgéppel 8-10 percig fehér-habosra keverem, amíg légiesen meg nem duzzad.
A csokoládéba keverem a brandyt (ne legyen túl meleg, különben csomósodik, 28-30 °C-on még folyós. Még jobb, ha a felolvadt csokoládét a tojáshabhoz keverjük, úgy adagoljuk hozzá az alkoholt.), folyamatosan homogénné keverem és óvatosan hozzácsurgatom a tojáshabhoz.
Poharakba porciózom, a tetejére pedig sok – poharanként úgy egy teáskanálnyi – nagyon finom, sűrű, balzsamecetet csorgatok. Ízesített is lehet, úgy még jobb lesz!
2 pohárnyi / 548 kcal / 25,8 g zsír / LF30 42,3% 

  14 hozzászólás to “Fehércsokoládé-mousse brandyval és balzsamecettel”

  1. Hiába, élni tudni kell!:-)))

  2. Ablaküveg vagy zselatinlapocska? :))

  3. :)), Gabojszám, mi már csak tudjuk:-))

    SL, egyik sem, de gondoltam, hogy valaki rákérdez!:) A képet kicsit unalmasnak találam, így felrácsoztam:)), de a zselatin határozottan eszembe jutott!

  4. Ez a vízkortyolgatás ismerős!:-) Én is hasonló hatásfokkal űzöm.:)

  5. Mér nincs itthon fehércsoki???
    Ha lenne, már mennék is a konyhába. Juj, de guszta, ajaj.

    Asszem elvesztem.

    Megyek a boltba.

    Csao Mamma. :))

  6. Vú, de Neked nem árt meg annyira:-))

    Duende, nagggyon finom volt, de kötelességem felhívni a figyelmed, hogy eme kis pohárka lehörpintése után másnap délig nem bírtam enni:)))
    Rendes csokiból is jó, csak nem ennyire hercig és nem érvényesül a balzsamecet:))

  7. Aaa, csak irigyled tolunk az elmenyt, en latom, azert ijesztegetsz. Ez az egesz csak egy naaaagy, levegos hab! Ez nem lehet olyan tomeny. Es egyebkent is, a feher kajak konnyuek, nem tudtad? :)
    Majd jol ki is probalom, aztan majd megmondom a tutifrankot!
    (hihi, Mamma engem idezett! Engem! Idezett!)

  8. Ennyire csalóka lenne? Nekem is olyan kis könnyed édességnek tűnik:) Gyönyörű!!! Én mondjuk ilyen téren megnyugtatom magam,kicsit többet tekerem a szobabiciklit, de ki nem hagynám!

    Mamma,
    off leszek: nem, nem játékra hívlak, csak kérdezni szeretnék Tőled, aki minden olasz titkok tudója.
    Ma éjjel tettem fel egy spagettit, ami a kisfiam kedvence és évekkel ezelőtt Szicíliában ettük(jajj, azok a boldog, szép napok…)Nos, biztos van mit javítani a receptemen. Ha esetleg ismered az eredetit, elárulnád, mit csináljak másképpen? Előre is köszönöm!!!!

  9. Köszi a figyelmeztetetést, Mamma! De imádom, ha egy édesség tömény! :))

    Van nálam egy meghívód játékra, Mi lennék? címmel. :)

  10. Szia Mamma! Vár rád még egy kérdés nálam: gyerekkori ízek címszó alatt találod. És köszönöm! :)

  11. Zsuzska, mélységesen elhinném, hogy a fehér szín csak lég a köbön:)), magam is ezen elmélet szerint étkezem:)) nyilvánvaló, hogy a tejtermékekből ered, az legalább egészséges.
    Zsuzska, ha ilyen üdítően írsz, kénytelen vagyok idézni:))

    Ó de, Trinity, ennyire csalóka! Egy pohárban egy tojás és fél tábla csoki van benne, eztán jön rá az alkohol:)) Én gyakorlatilag másnap délutánig nem bírtam enni, annyira el voltam tőle:))
    De csak nyugodtan tessék kipróbálni, nagyon finom!!

    Láttam a citromos tésztádat, majd ott is válaszolok de épp a héten főztem én is, és majd bővebben kifejtem.

    Duende, akkor megnyugodtam! Neked címzem majd a szupertömény krémjeimet:))
    Köszönöm a játékot, jó pár körrel adós vagyok sokmindenkinek, de ez a Mi lennék igazán kedves:)

  12. Köszi Mamma,
    várok türelmesen!
    A tömény édességek pedig(sajna) de vonzanak:))

  13. :-) akkor kimondottan kettőtöknek ajánlom majd őket, hát lesz még ilyen roboráló típusú desszert:-)))

  14. Köszi, Mamma! :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.