feb 132009
 

Ha lenne olyan, hogy gombócnagyhatalom, akkor az minden bizonnyal Dél-Tirol lenne. Ebben az észak-olasz tartományban dívik a gombóckultúra, szinte nincs is étlap, amelyiken ne szerepelne ilyen vagy olyan görgetnivaló. Ahogy arról már többször írtam ezeken a hasábokon, a politika kényszeréből taljánokká vált osztrákok gasztrokultúrájuk egy részét az egykori osztrák konyhából vették át, de zseniális módon ötvözték a talján konyhával. Egyszerűen nem tudok betelni vele, annyira kerek, ugyanakkor a maga egyszerűségében is kifinomult.

Dél-tiroli céklás gombóc barna vajjal
A fent nevezett gombócok közül három fajta vezet (de természetesen ennél jóval több is létezik), ezeket szinte mindenhol megtaláljuk: a dobogós hely legfelső fokán áll nálunk a speck-kel formázott kenyérgombóc, ez majd külön posztot is érdemel, mert imádjuk! A spenótos is hasonlóan készül, de a kissé eltérő ricottás változata a már ismert és sokak kedvencévé avanzsált strangolapreti (és a hungarizált változat). A sajtos verzió Gruyère-rel készül, és ne feledkezzünk meg a gombás
gombócokról sem! Ezeket mind előételnek adják, rendszerint három hihetetlen nagyságú labda boldog tulajdonosai lehetünk, amelyet tocsogósan leöntenek barnára pirított vajjal és frissen reszelt parmezánnal hintik meg a tetejét. Ez a mennyiség azonban főételnek is beillik, úgyhogy nyugodtan kérhetjük ezek után a desszertes lapot is, senki nem fog csodálkozni:) Desszertként pedig gyakori a túrógombóc, amit arrafelé ricottából készítenek.
Ez lenne hát a jéghegy csúcsa, de a dél-tiroliak bűvészi módon értenek hozzá, hogy mindenből gombócokat gyúrjanak. (Szerintem Doctorpepper át is helyezhetné ide a székhelyét. Biztos tetszene néki, svejci típusú hegyek itt is vannak, túrázni és sielni is lehet, sőt a borozás sem megvetendő szabadidős tevékenység:))

A céklás gombóc is maradandó élményt ad Dél-Tirolban, nincs mit hozzáfűzni, tél van, sielős idő van, jó ilyenkor bebújni a kályha mellé és egy forró vajjal nyakonöntött céklás gombóccal múlatni az estét, amihez egy jó pohár dél-tiroli vörösbort kortyolgatunk. Például egy könnyű, gyümölcsös, savszegény vernaccia-t, amely az ősi dél-tiroli szőlőfajták közül mára is igen elterjedt.

Dél-tiroli céklás gombóc barna vajjal
Dél-tiroli céklás gombóc barna vajjal
(Canèderli di barbabietola con burro fuso)
(Rote-Beete-Knödel mit brauner Butter)

A gombócalaphoz
250 g szikkadt fehérkenyér
2 db tojás
100 ml tej
A céklás gombóchoz
2 ek vaj vagy olívaolaj
1 db salotta
1 gerezd fokhagyma
3 db cékla (300-400 g)
½ csokor petrezselyem
1 mk kömény, őrölve
½ mk só
feketebors
A tetejére
2 ek vaj


Parmigiano-Reggiano (parmezán, kb. 50-80 g)

A kenyeret apró kockára vágom és a tojással és a tejjel elkeverve állni hagyom.
Vajon vagy olívaolajon üvegesre pirítom a salottát és a fokhagymát. Közben a céklát meghámozom és vékony szeletekre, majd hasábokra vágva apró kockákra vágom. Hozzáadom a hagymához és kevergetve 15 perc alatt megpárolom.
Ha kész, hagyom kicsit hűlni és botmixerrel – több menetben – a kenyeres gombócalappal együtt pürésítem. Sűrű massza lesz, de még éppen elbír vele a mixer. Hozzáadom a felvágott petrezselymet és készre fűszerezem.

Közben egy fazékban vizet forralok. Nedves kézzel teniszlabda-nagyságú gombócokat formázok és az éppen gyöngyöző vízben 10-12 perc alatt készre főzöm. A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére.

Egy kisebb lábasban felhevítem a vajat és barnára pirítom. A kifőtt gombócokat szűrőlapáttal tányérokra szedem, leöntöm a barna vajjal és megszórom frissen reszelt parmezánnal.
2 személyre / 6 db gombóc /

  11 hozzászólás to “Dél-tiroli céklás gombóc”

  1. Jól mondod Mamma, minden igaz amit írtál, költöznék is, ha tehetném.. Mondjuk télen ott, nyáron meg Dél-Franciaországban tudnám elképzelni a gombócozást:) A sajtos és a gombás is felkerül majd? Mert nem kicsit érdekelne:)

  2. Sejtettem én, hogy nem hagyna hidegen a dolog:)) több szempontból remek hely, majd elregélünk róla egy flaska bor mellett, jó?
    Dél-Franciaországról meg Te mesélsz:)) Csinálhatnánk abszintot, mit szólsz??
    Igen, igen, a sajtos már kész, de én is úgy gondolom, hogy meg kell örökíteni ezeket a remekeket, mert tágabb körben alig ismertek!!

  3. klassz recept, ki is próbálom. A spenótos receptért meg én jelentkeznék

  4. Ez nagyon izgalmas! Az utóbbi időben rá kellett jöjjek: imádom a húsgombócot! Leveseket is egyre többet készítek olyanokat, amik húsgombóc-betétesek. Ki fogom próbálni! A céklát is nagyon szeretem.
    Köszi szépen a receptet!

  5. Keseredes, a spenótos is hasonlóan készül, de addig is belinkeltem a ricottás változatot, az nálunk még gyakrabban fordul elő:)

    Duende, az utóbbi időben mintha én is többször gyúrnék gombócokat:)) Mindenféléből:))
    Egy gombóc nem is lehet rossz, de ez a céklás meg kimondottan hhmmmm!:))

  6. Hát ez óriási! Nagyon tetszik ez a céklás knédli! Tudom, a férjed nem rajong érte, de én valahogy kívánnám bele azt a csipetnyi frissen reszelt gyömbért ;)

  7. Tényleg nagyon jó, van még benne potenciál az alakítgatásra:) Nem tartozik a hagyományos knédlik közé Dél-Tirolban sem, legalábbis semmilyen tájjellegű könyvben nincs benne a receptje. Szerintem valami kísérletező kedvű vendéglős alkotta:))), nem is ilyen volt az íze.

    Ejj, vele azért a gyömbérrel csínján bánnék, de most már tuti kipróbálom majd külön, a saját kedvemre:)))) Pedig egy gombócba külön tehettem volna:))

  8. Szia Mamma, kérlek nézz be hozzám, ide: http://garffyka.blogspot.com/2009/02/mi-lennek-ha.html
    Köszönöm!

  9. Mamma, ez nagyon érdekes, még nem találkoztam ezzel a változattal.
    És gombóc rlz!:)

  10. De sokkal vagyok Neked már adós, Garffyka:-)), igyekszem!

    Cserke, több mint érdekes, de tényleg nem szokványos! És majd jön még a többi, amíg tart a tél:-)))
    Piros hógolyó:-)))

  11. Én nagyon örülök, ha jön a többi is.
    De telet nem lehet lefújni már????

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.