Már 192009
 

Mindig rácsodálkozom, milyen fantasztikus dolgok sülhetnek ki egy egyszerű, hagyományos receptúrából is! Ezt pedig most szó szerint is vehetjük!:)

Több, mint egy éve tologattam magam előtt ezt a receptet, míg tavaly ősszel végül elkészült. Bárcsak ne vártam volna vele ennyi ideig, hisz azóta is többször sütöttem már. Egy olyan ír klasszikusról van szó (innen terjedt el az angol, az amerikai és az ausztrál konyhákban is), amit ezer- (mit ezer! millió)féle módon lehet variálni. (A deluxe magazin is ír arról, milyen édességet együnk egy ír pub-ban.) A Retro Food Recipes oldalán még számtalan, egyszerű klasszikust találunk, érdemes bogarászni benne!
Egyébként egy hasonló puding nemcsak az itáliai konyhában található meg (olyat is sütök majd), de a világ számos országában sütik a cukros tejbe áztatott, másnapos kenyereket, amiknek a fűszerek és a hozzávalók adják meg a nemzeti jellegét. (Hát nem érdekes, milyen kicsi a [gasztro]világ?)

Az alap valami elképesztően egyszerű: veszünk egy másnapos toastkenyeret (íme egy újabb ékes példa a múltbéli brit háziasszonyok takarékosságára), alaposan megkenjük jóféle vajjal és felszeleteljük. Innen ered a neve is, hogy ugye vajaskenyér-puding. A szeleteket egy tűzálló tálba fektetjük és rálocsolunk egy tojásos-tejes-cukros keveréket. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy megszívja magát és a kenyér átvegye az ízeket – ez akár néhány óra is lehet. Ennyi. Mehet a sütőbe, mikor átsült, már tálalhatjuk is. 

Ez az alapverzió aztán számtalan séfet is megihletett (akik valahogy mindig a saját verziójukként adják ezt tovább:):), hisz iszonyú jól fel lehet turbózni, gyümölccsel, tejszínnel, alkohollal, sőt, különböző szószokkal is fel lehet dobni. Adhatunk hozzá előzetesen alkoholba, vagy egyéb folyadékba áztatott aszalt gyümölcsöt is, akkor kevesebb cukor kell bele. Ízesíthetjük mézzel, barna cukorsziruppal is, vagy juharsziruppal, lekvárral is, a tetejére pedig csorgathatunk egyszerű, sűrű vaníliamártást, vagy karamellszószt is.
Gordon Ramsay pl. csokisan, baracklekvárral süti, Nigella nagymamájának gyömbéres receptjét adja közzé, J.O. banánnal és Bailey’s-szel nyomja, Rick Stein pedig narancslekvárral és fahéjjal ízesíti.

Ha a tojásfehérjét külön felverjük, már a nálunk is ismert felfújtat kapjuk, de így valóban a legegyszerűbb. Játszhatunk a kenyérrel, hisz a brit toast igazán unalmasnak mondható, vehetünk hozzá kalácsot, zsemlét, nota bene még félbarna kenyeret is, tej helyett vehetünk tejszínt, a felhasznált gyümölcsök tárházának pedig valóban csak a fantázia szab határt!  

Én most csavartam rajta egy kicsit. A puszta kenyér, még ha szikkadt is, szivacsszerűen megszívja magát, ezért a ciabatta-szeletkéket grill alatt enyhén megpirítottam, hogy egy vékony, perzselt réteget képezzek rajta. Annyit mondhatok, hogy csak a javára vált! Nem szabad nagyon, csak épphogy. Ahogy sülés közben szívja be a mártást, még éppen ropogós marad, de nem lesz szottyos. A kenyerek tetejét jó vastagon megkentem sós vajjal, ez is adott egyfajta pikantériát a dolognak.

Ropogós almát (Pink Lady, vagy Golden, de semmiképpen se tegyünk rá kásás almát!) tettem a kenyerek tetejére, megszórtam puha, nagyszemű mazsolával és leöntöttem a tejes-tojásos keverékkel. Itt vigyázzunk, hogy a mazsolaszemek ne legyenek felül, különben még lefedve is megégnek, ahogy a képen látszik. (Direkt meghagytam, hogy mások is okuljanak a hibámból:).
Hozzá egy whiskymártást készítettem, azt került a tetejére. Húsvétkor akár tojáslikőr-szósszal is el lehet készíteni, szerintem fantasztikus lenne, be is tervezem magamnak!

Mások így:
Bread and butter pudding (KM konyhája)
Kalácspuding (Ízbolygó)
Kenyérpuding banánnal és Bailey’s-szel (Chilii&Csoki)
Almás kenyérpuding (Stíluskereső)
Anglo-indiai kenyérpuding (Jé India)
Szilvás zsemlepuding (Égigérő paszuly)
Kalácspuding almával (Mirelle)
Kenyérpuding narancslekvárral és whiskykrémmel (Hotdog-magazin)

Kenyérpuding vaj nélkül (Fakanál)
Mazsolás-áfonyás kenyérpuding vaj nélkül (Ízbolygó)
Régimódi fűszeres kenyérpuding vaj nélkül (Babafalva)
Máglyarakás almával vaj nélkül (Kísérleti konyha)
Csokis kenyérpuding (5perc)
Vajaskenyérpuding almával és whiskymártással
Vajaskenyérpuding almával és whiskymártással
(Bread and butter pudding with whiskysauce)

80 g aranymazsola
3 ek rum (Havana Club, 3 años), vagy Calvados
12 szelet rusztikus, másnapos ciabatta, enyhén pirítva
50 g vaj (jóminőségű, esetleg enyhén sós)
A tejes-tojásos keverékhez
250 ml tej (2,8%)
½ db vaníliarúd
250 ml tejszín (30%)
4 db tojás (M, közepes méretű)
1-2 db tojássárgája
150 g cukor (lehetőleg barna nádcukor)
1 db narancs reszelt héja
Az összeállításhoz
vaj a forma kikenéséhez
2 db alma (pl. Pink Lady, Golden)
kevés barnacukor
A whiskeyvel ízesített vajhoz
50 g
vaj
100 g porcukor
50 ml tejszín (30%)
2-5 ek forró víz, ízlés szerint
3 ek whisky (lehetőleg ír whiskey)

Először beáztatom a rumba a mazsolát, hogy kellően megpuhuljon. A tejet egy lábasban megmelegítem és beleteszek egy félbevágott, felhasított vaníliarudat. Kicsit hagyom ázni benne, majd villával felverem a tojásokat és a tejbe öntöm (a sárgáját elhagyhatjuk, de nem érdemes). Ha kellően vaníliás lett a tej, átszűröm, belekeverem a cukrot és a narancs héját is.

A kenyeret enyhén megpirítom, bőven megkenem vajjal és felszeletelem. Az almát meghámozom és vékonyra felszelem. A formát alaposan kivajazom és belefektetek egy réteg kenyeret, majd almát és megszórom a rumos/calvados-os mazsolával. Ráöntöm a keverék felét és újra megismétlem a rétegzést. Arra ügyeljünk, hogy a tetejére ne kerüljön mazsola, különben megég.

Most állni hagyom egy kicsit, a sütőt pedig 180 °C-ra előmelegítem. Lefedve betolom a sütőbe, és egy tepsibe állítva, az edényt félig ellepve vízfürdőben jó félórát sütöm. A végén leveszem a fóliát és addig sütöm, amíg aranylóbarna nem lesz.

Közben összekeverem a whiskymártást és a langyos pudinggal tálalom.
A porcukrot kézi robotgéppel habosra keverem a kézmeleg vajjal és beledolgozom a tejszínt és a whiskyt. Ha folyékony mártást szeretnénk, ízlésünk szerint adjunk még hozzá forró vizet vagy tejszínt. Ha marad a mártásból, azt mindig melegítsük fel, úgy tálaljuk.
4 személyre /
Vajaskenyérpuding almával és whiskymártással

  14 hozzászólás to “Vajaskenyérpuding almával és whiskymártással”

  1. Milyen nagyszerű ötlet!

  2. De jó, rajta vagyok a listán én is :) Ugye, hogy nem kell annyira leszólni az ír konyhát? Valamit tudnak azért ők is :)

  3. Máglyarakás irlandese :-) Ezzel a whiskeys mártással nagyon finom lehet!

  4. Tényleg az, Napmátka!:)

    Sylvi, Te még tőlem nem hallottad, hogy leszóltam volna az ír konyhát!!:)) Egyik kedvencem a Kilkenny, szeretem a kelta zenét és tíz éve szeretnék eljutni Dublinba illetve élvezni azt a tipikus, ír vidéki életet!:))

    Gaba, az a mártás tényleg nagyon finom!!:))) Magában is!!))))
    Még kiderül erről a pudingról, hogy világreceptről van szó!!:)

  5. A jó öreg Rick Stein is mókolt valami hasonlót a BBC-n, akkor én is eldönttötem, hogy csinálni kéne valami hasonlót, de még nem jutottam odáig. Különben ha nem szigorúan vesszük, akkor Beatbull újragondolt máglyarakása is ez a kategória. http://kiserletikonyha.blogspot.com/2009/01/vkf-222-mglyaraks.html

  6. Aham, magában is…;-)
    Ugye, ugye, hogy világrecept! :-)

  7. Lorien, milyen igaz, még kommenteltem is Beatbullnál akkor!!:)))
    Rick Steint köszönöm, fel is tettem valami hasonlót. Szerintem próbáld ki, biztos megtalálod az tízezer nyolcvanharmadik verziót!!:))

    Gabah! az csak úgy itatja magát!!:))

  8. Azt hiszem, ezen a hétvégén eljön ennek is az ideje :) Pénteken sütök egy kalácsot direkt maradékos célzattal, aztán vasárnap… :)

  9. Oké, mikor indulunk Írországba? :)

  10. Chilii, nem véletlenül írtam én azt Sylviának, tényleg mennék! Szeretem az ilyen nyersszépségű tájat és egyszerű helyeket (is):))
    De előbb még tárkonyos vadmalaclevest kell ennünk!!, csak utána jöhet Írország!!:))

  11. Én is vágyom oda réges-rég, majd egyeztessünk időpontot! :)

  12. Szóval ez az a neves kenyérpuding? Whiskey nélkül nem is lenne Mammás ;) (S milyen helyesen is írtad whiskey-nek az írt, a skót whisky-vel szemben ;) ) Én amúgy jócskán le szoktam önteni a mazsolákat rummal, hogy ne csak megpuhuljanak, hanem meg is szívják magukat s fel is duzzadjanak. Így felpuffasztva még magában is jó kis nasi ;)

  13. Nagyon jól néz ki! Én a legutóbb épp azt állapítottam meg, hogy milyen finomak a tetején a kicsit megégett, ropogós mazsolák.:-) De lehet, hogy ez már perverzió.:)

  14. Hogy neves-e, nem tudom:), de nagyon finom lett! Szerintem két dolognak köszönhető, egyik a kenyérpirítás, másik meg a whisk(e)yszósz!:)))
    Ha a mazsolát jóóóó sokáig állni hagyod a rumban, akkor tényleg ütős egy nasi!:)) Na meg a rumtól is függ, ugye:))
    Nekem még mindig van a grappában eltett mazsolából, de elég belőle egy kanálka is!:))

    Vú, hát tényleg finomak az égett kis szemek (mint mindenben), csak nem egészségesek, ezért nem illene propagálnom!:))) De egyetértek!:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.