Már 252009
 

Ritkán veszek avokádót, nem is tudom, miért. Pedig évente egyszer-kétszer még a mára kissé unalmassá vált guacamolét is kikeverem (bárki keresi, nincs rajta a blogon), vagy pirított garnéla társaságában aiolival tálalom (ez sincs), bár a leggyakrabban még mindig ricottával elkeverve tésztára vagy pirított kenyérre pakolom. (Ezekkel már féléves elmaradásban vagyok, így ezek lesznek:)

Hát ez igazán nem sok, pedig az avokádó, ha buján érett, mély vaníliasárgán mosolyog ránk, vajpuha és illatos, akkor igazi csemege! Nem kell hozzá semmi más, csak tekerjünk rá egy kevés feketeborsot és igyunk hozzá egy pohár száraz pezsgőt – fantasztikus kulináris élményt nyújt és még azokat is leveszi a lábáról, akik örök háborút esküdtek az avokádónak!
Na de hol kapunk mi manapság buján ránkvigyorgó, mélyen napsárga és bódult illatú avokádót??

Be kell vallanom, hogy az avokádóval kötött ebbéli ismeretségemet nem a vén Európában kötöttem. Annak idején Dél-Amerikában szerettem meg az avokádót, és persze hazatérve kutattam, kerestem, de a szinte nyers, élvezhetetlen, fanyar ízű példányok hosszú időkre elvették a kedvemet. Pedig arrafelé – főleg Mexikóban és Peruban – az avokádó mindennapos étel, olyasmi, mint nálunk a burgonya vagy az alma. Máig nem tisztázott, hogy gyümölcs-e, vagy zöldség, (ezért mindkettővel felcimkéztem). Szinte önmagában is egy komplett fogás, hisz vitamindús, tápláló, rendkívül magas a zsírtartalma, ezért igen értékes olajat is préselnek belőle. Olaját a kozmetikában gyakran használják alapnak száraz és ráncos bőr elleni krémekben, a konyhában pedig a legjobb semleges sütőolaj: 240 °C-ig hevíthető és bő egy évig is eltartható avasodás nélkül.
Nyers, fehérhúsú tengeri hal társaságában a híres ceviche készül belőle, ami Peru talán legismertebb nemzeti fogása, de készítenek belőle levest, de leggyakrabban csak úgy, a héjából kikanalazva eszik, előtte pedig alaposan meglocsolják zöldcitrommal. Egyszerűen fenséges!

Egykori barátnőm pár évet élt Peruban, ő mesélte, hogyan eszik a peruiak és mit lehet vele kezdeni.
Nagy gond amúgy sincs, hisz az avokádó utóérő típus, vagyis ha állni hagyjuk (papírzacskóba vagy újságpapírba csomagolva hagyjuk szobahőmérsékleten, lehetőleg egy banán társaságában), néhány nap, egy hét alatt szépen puhábbá érik. Sajnos a hozzánk eljutó példányok még nyomában sincsenek azoknak az avokádóknak, amiket kóstoltunk, de azért érdemes kipróbálni.

Avokádó és banán paradicsomos salsával
Nemrég egy egész szép példánnyal találkoztam és egyből felötlöttek a régi (íz)élmények. Külső, haragoszöld burkának nyomására vajpuhának ígérkezett (vagyis ez az érettség próbája), ezért hazavittem. A szokásos kombinációkat már meglehetősen untam, ezért ez az előétel-saláta kerekedett belőle, ami kissé szokatlan, eléggé bizarr, de a második falatnál (inkább harmadiknál, hisz szokni kell az újat) végképp a szívünkbe (és repertoárunkba) zártuk!
De tényleg csak rendkívül érett, vajpuha avokádóból érdemes elkészíteni, különben az egész szeánsz visszavet bennünket majd tíz évvel. Azért meg igen kár lenne.

Nagyon jó, hidegen préselt dióolajat vegyünk hozzá, ehhez én birsből készült ecetbalzsamot vegyítettem, de ha ez nincs, akkor érlelt borecetet adjunk hozzá. A magos mustárral ne tegyünk engedményeket, hálásak leszünk még érte.
Remek, ütős előétel, különböző formában még jól variálható. Száraz fehérbort ittunk mellé.

Hasznosságok:
Avokádó (Wikipedia, tápanyagismertetővel)
Avokádó (Terebess)
Avokádó: gyümölcs, zöldség és gyógynövény (Házipatika)
Avokádó.lap.hu
Avokádó-banánfagylalt joghurttal (Flat-Cat)

Avokádó és banán paradicsomos salsával
Avokádó és banán paradicsomos salsával

1 db avokádó (érett, vajpuha)
1 db banán (közepes méretű)
A paradicsomos salsához
1 db paradicsom (keményebb, nagy méretű, vagy 3 koktélparadicsom)
2 db salotta
1,5 – 2 ek dióolaj, hidegen préselt
1,5 ek birsbalzsam (birsalmás ecetbalzsam, vagy körtebalzsam), vagy érlelt borecet
1 tk magos francia mustár
só, feketebors

Először elkészítem a salsát.
A paradicsomot apró kockákra vágom. (A paradicsom héját meghagyom, félbevágom, kivágom a zöldjét, majd éles késsel fél centis szeletekre, azokat csíkokra, végezetül kockákra szelem.) A salottát szintén apróra vágom és egy tálkába halmozom. Kikeverem a dressing hozzávalóit, kerekre ízesítem és óvatosan összekeverem a paradicsommal. 15 percre állni hagyom.
A banánt lehéjazom és vékony, ferde szeletekben egy tányérra fektetem. Az avokádót kettévágom, kiszedem a magját és meghámozva, felszeletelve a banánszeletekhez fektetem. Ráöntöm az öntetet, feketeborsot tekerek rá és azonnal tálalom.

Úgy is adhatjuk, hogy a kockára vágott banánt a paradicsom közé keverjük és belekanalazzuk az avokádó üregébe. Kiskanállal a vajlágyságú avokádót a mártással együtt könnyen ki lehet kanalazni.
2 személyre /
1 adag: 467 kcal / 39 g zsír / 23 g CH / LF30: 75,2%

  4 hozzászólás to “Avokádó és banán paradicsomos salsával”

  1. Ez annyira szép, hogy csak jó lehet :-)

  2. :) Tényleg az, Kata, izgalmas és kissé vagány, nyári, mélypiros paradicsomból pedig még szebb – és izgalmasabb -:) lesz!!

  3. Azt a ricottás-avokádós cuccot még azelőtt kérem szépen posztolni, hogy a zacskóban érlelt avokádóim bemondják az unalmast és guacamoleként végzik. Uszkve 3 nap…

  4. Gyorsabb lesz, mint a poszt, ezért képpel együtt levélben elküldtem Neked:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.