ápr 162009
 

Vacsorára kerestem ihletet a világhálón, így kalandozva találtam rá Haalo luxuskivitelű hasselback-burgonyá-jára. Nemcsak megtetszett, de egyből felvillanyzott, micsoda lehetőségek rejlenek egy egyszerű vacsorában is!
Azt is írhatnám, hogy a receptet a helyi körülményekre kellett adaptálnom (magyarul leegyszerűsítenem), de ez nem igaz, mert inkább feltúrbóztam egy kicsit a dolgot. Épp csak annyira, hogy belecsempészhessem kedvenc olajamat.
Írtam már ugyanis, hogy mostanában teljesen rabja lettem – na nem csak a sós csokoládénak -, de a mogyoróolajnak is. Szentelek majd a témának egy hosszabb kis írást, mert ezt az élményt kár lenne kihagyni! Mostanában mindenbe próbálom belecsempészni, ha pedig nem illik, akkor úgy csavarok a recepten, hogy menjen :)

További körte-sajt-kombinációk:
Gorgonzolával:
Sült mézes körte gorgonzolával és paradicsommal (körte-gorgonzola receptlista másoknál)
Szárnyas-terrine körtével, gorgonzolával és whiskyvel
Ricottával:
Radicchioban sült körte ricottával és balzsamecettel
Rucola karamellizált körtével és sült ricottával
Körtés ricottával és pecorinoval töltött rétes
Tagliatelle diós-körtés mártással
Kecskesajt:
Körtecarpaccio kecskesajttal és pezsgős narancsmártással
Sajtos Hasselback-burgonya körtével és mogyoróval
Sajtos hasselback-burgonya körtével és mogyoróval

6 db burgonya (nem szétfővő, pl. kifliburgonya, közepes méretű)
8-10  szelet camembert (vagy brie, illetve egyéb lágy sajt)
kb. 1 ek vaj

A körtéhez
1 db vilmoskörte
1 ek vaj/olívaolaj keveréke
1 nagy löttyintés fehérbor vagy vermouth (száraz Marsala, vagy Noilly Prat)
2-3 ek mogyoróolaj (Huile vierge de noisette)

1-2 tk sherryecet (vagy pl. mangós, körtés ecetbalzsam)
1 gerezd fokhagyma
só, feketebors, frissen őrölve
1 marék mogyoró (közönséges mogyoró)

A burgonyákat megmosom egy lapra ültetem, hogy lássam, hogy ülnek majd egyenesen szépen. Éles késsel fél centire egyenletesen bevagdosom őket, vigyázva, nehogy túlvágjam. Lágy vajjal mindegyiket körbe bekenem, majd olajozott fóliába lazán becsavarom és beteszem a 180 °C-os sütőbe. Jó 45 perc múlva, mikor már roppanósra sült, kiveszem, hagyom, hogy foghatóra hűljön és mindegyikbe teszek néhány szelet sajtot. Mielőtt tálalnék, pár percre visszadugom a sütőbe, hogy a sajt kissé megolvadjon.
A körtét megmosom és hájastól hosszában nyolc részre vágom, közben kimagozom. Az olajból és az ecetbalzsamból dressinget keverek, hozzáadom a zúzott fokhagymát és kerekre ízesítem. A mogyorót durvára töröm és száraz serpenyőben megpirítom, majd ebben kevés vajas/olajos keverékben, kevés fehérborral pár percig átsütöm a körtét. 
Ha megolvadt a sajt, már tálalható is. A félkemény körtékre szórom a mogyorót, meglocsolom a dressinggel, sózom és borsot tekerek rá.
2 személyre /
              Sajtos Hasselback -burgonya körtével és mogyoróval

  6 hozzászólás to “Sajtos hasselback-burgonya körtével és mogyoróval”

  1. Tetszik a sajt-körte kombiánció, bár camembert helyett jobban csípem a körtéhez a gorgonzolát.
    Sokkal egyszerűbb a krumplikat úgy bevágni, ha egy kanálra helyezed őket. A kanál pereme megakadályozza a kést abban, hogy teljesen átvágd a szeleteket ;) Én is sütöttem már így krumplit (ld. fokhagymás rozmaringos burgonya), csak akkor rozmaringgal és fokhagymával töltöttem meg a szeletek közti helyet ;)

  2. Beatbull, ha megnézed a -körte- cimkémet (most belinkeltem a körte-sajt recepteket is), látod, hogy szinte mindig sajttal társítom!:)) Gorgonzola nagyon nyerő nálam is, de egyrészt épp nem volt, másrészt olyan hangsúlyos volt a mogyorós körte, hogy túlzottnak találtam volna. Harmadrészt pedig több mint egy hónapja készült, és nem emlékszem már, milyen brie-t tettem közé :)) De nemrég kísérleteztem gorgonzola-mártással, szerintem az is óriási lenne benne! (hamarosan jön.)

    Nem a vágás a lényeg – az nagyon megy:) -, hanem ahogy Haalo a postjában is írja, hogy a szemek egyenesen üljenek, csak aztán vágjuk be őket: “find out the side in which it will lay the flattest”. Mondjuk ez csak esztétika:)) De ez a kanalas megoldás nem rossz!

  3. Kanálba téve nem kell a “megfelelő” oldalt keresni a krumplin, hogy megálljon ;) S a “nemátvágás” is magától megy ;)

  4. Hát az a helyzet, hogy végső esetben nem a kanálban szeretném prezentálni :)), hanem a tányéron :). A fenti képen látszik, hogy a bevágások a tányér vízszintesétől egyenes arányban futnak. Vagyis ha ülnek a krumplik, akkor mindkét oldalon egyenlően 3 mm magasságban kezdődnek a vágások.:) Ez nem látszik, de úgy van.

    Na, ennyire mérnöki pontossággal még nem magyaráztam el semmit ezen a blogon :)))

  5. Nem igazán értem az elkavarás okát… Miért kellene kanálban tálalni? Én csak arról beszéltem, hogy bevagdosni/szeletelni sokkal könnyebb egy kanálba téve – s mellesleg így nem kell sima oldalt sem keresni és tuti nem vágod át teljesen a szeleteket ;)

  6. Ezt én sem értem, hisz egyről beszélünk :))), de legközelebb kipróbálom ezt a módszert, mindig lehet tanulni valamit! :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.