ápr 242009
 

Strawberry fields forever (Beatles, akinek mond ez valamit) – számomra legkésőbb a zöldborsos eperlekvár óta eldőlt, hogy az eper valami zseniális duót alkot zöldborssal! Számtalan recept és összeállítás létezik erre a kombinációra és azt hiszem, ugyanolyan klasszikusnak mondható, mint a fetasajttal dúsított görögdinnye. (Ami mára egy eléggé elavult klasszikusnak számít, de ne hamarkodjuk el a dolgot!) Először meghökkent, aztán mindennapjaink gasztroszenvedélyévé válik!

Bár az tény, hogy a meghökkentő ízpárosítást szokni kell! Meg kell vele barátkozni, hogy epret nem édes, tejszínes habkorona fedi, NEM!, most irányt váltunk! A csípős zöldbors kézenfogva jár az édes-savanyú zöldcitromos kombinációval. A “légies” habbá vert édes, dekadens tejszínt pedig felváltja a még könnyebb ricotta-, joghurt, esetleg mascarponehab. Ha még nyitottabbak vagyunk, akkor valami más.

De megéri!! Lassan térdig benne járunk az eperszezonban (meg végre a spárgában is, juhéé :-), és le se merem írni, hogy ezt a szabadföldi olasz epret milyen potom pénzért vehettem magamhoz….
Legjobb a még nyers zöldbors lenne hozzá, amit nem szárítottak ki és nem lehet kizacskózva kapni a szuperpiacok polcain.

eper_zoldbors_zoldcitrom1cr

Eper zöldborssal és zöldcitrommal

350-400 g eper
1 – 1,5 tk üveges zöldbors
1,5 tk porcukor
1 db zöldcitrom forgácsolt héja
1-2 ek zöldcitromlé
mascarpone a tálaláshoz

1. A lecsöpögtetett zöldborsot mozsárban durvára töröm és hozzákeverem a porcukrot.
2. A (kezeletlen héjú) zöldcitromot alaposan megmosom és citromkaparóval hajszálvékony csíkokat vágok a héjából. Annyi levet keverek hozzá, hogy kellemes ízű legyen.
3. Az epret óvatosan megmosom, félbevágom és leszedem a zöldjét. Egy tálban összeforgatom a borsos mártással és ha van idő, egy kicsit állni hagyom.
Tányérokra szedem, esetleg porcukrot szórok még rá és ráteszem a citromhéjat.
Nagyon jó mellé vagy rá a krémesre kevert mascarpone.
2 személyre /

  6 hozzászólás to “Eper zöldborssal és zöldcitrommal”

  1. Jajj, Mamma, Mamma, te mindig romlasba dontesz engem. Most meg uveges zoldborsot vehetek. Miert teszed ezt velem? Miert?

  2. Ó, Zsuzska, a zöldborsos eper csupán a romlásba vezető út első állomása, vagy olyan (zöld)borsos az ára?:))
    Azért ha teheted, ne foszd meg magad az élménytől, a zöldbors pedig – ha marad -, sokáig eláll még a hűtőben!:)

  3. Itt még sajnos nincs helyi eper, május közepére mondják csak. Addig türelmeskedek inkább ;)
    Mi az az étteremalakítás – s mi köze az zöldborsos eperhez?

  4. Nemsokára mindenhol lesz eperszezon, nem kell már sokat várni! :) Ez a zöldborsos annyira ízlett, hogy tovább fogom még alakítani.

    Étteremalakítás egy játék, miszerint ezt a szót :) be kell illeszteni a poszt elejére:)
    Ízlésszindróma írt ma róla:
    http://izlesszindroma.blogspot.com/2009/04/nyeremeny-vacsi-lui-egy-nagyon-kellemes.html

  5. Ah, látom a műsorokat meg is lehet nézni neten – s jól látom, hogy Segal Viktor is közreműködik benne? A többit nem ismerem… ;) Belekukkantok este – úgy tűnik, mint a Kitchen Nightmares vagy a német Rach műsorának a magyar változata.
    Csak a bejegyzésed elejét olvasva azt hittem, hogy ott is zöldborsos eperrel dobták fel az étlapot ;)

  6. Annyira nem foglalkoztam a játékkal, gyakran el is felejtettem beírni… :) Valami olyasmi lehet, csak remélni lehet, hogy ez a műsor nem süllyed le a szintén átvett Vacsoracsata színvonalára… A háttérben közreműküdők okot adnak a reményre.

    Dobhatnák, mert ha Segal Viktor zöldborsot tesz az eperbe (biztos tett már:), azt nagyon szívesen megkóstolnám! :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.