ápr 292009
 

Mostantól műsorzárásig epret spárgával eszünk, ha pedig az nincs, akkor spárgát eperrel. Együtt, egymás után, vagy külön-külön, úgy is nagyon jó lesz.
Ahogy lecseng a medvehagyma, úgy nálam szinte egyszerre robbant be az eper és a spárga. Ha lenne ajtó a konyhámon, akkor szinte egymásnak adnák a kilincset, de kétség kívül lesz olyan nap is, hogy egymás mellé ültetem őket a tányéron.

Ennek a narancsos spárgának az ötlete Zsuzsától származik. Már akkor roppant megtetszett és a színe is lenyűgözött, ahogy a spárga alól elővillantak a narancssárga szeletek. Ahogy készült, csavartam is rajta, még a mártásokkal is elbabráltam egy kicsit, mert még a szám sem tudta eldönteni, melyik lenne hozzá a legjobb.
A narancsos spárga így – kicsit távolról :) – két olasz étel összefonódott változata lett. A főtt spárga főzött narancsmártással egy egyszerű és finom előétel, most pedig a sós, hagymás narancssalátát csempésztem a tetejére.
Azt a bizonyos pontot az i-re egyértelműen a fahéj tette, amit a mártásba kevertem. Nem sokat, csak épp egy leheletnyit, hogy kiérződjön. Sok nem is mehetett bele, a fahéj ugyanis még mindig Ingo Holland fantasztikus boszorkányboltjából való, abból pedig valóban elég egy csipetnyi is. Hagyományos szuperpiaci, zacskós fahéjból talán többet is beletehetünk, de kóstoljuk meg előtte! (mármint a mártást.)
A második mártás, amit kikevertem, inkább salátadressing, de ha nem savanyítjuk túl, akkor finom öntetként körülcsepegtethetjük vele a spárgát.

Markáns, kissé extrém, számomra azonban nagyon jó vacsora lett belőle! Előételnek, köretnek, könnyű vacsorának, grillezett húsok mellé kísérőnek mindenhogy jó. Ha a grillrostunk elég nagy, akkor lefedett alufóliatálkába téve a roston is megsüthetjük, de ebben az esetben ajánlatos a (zöld)spárgát előfőzni.
Csőben sült zöldspárga hagymás naranccsal
Csőben sült zöldspárga hagymás naranccsal
(Asparagi verdi con salsa all'arancia profumata di cannella)

kb. 600 g zöldspárga
1 ek olívaolaj
1 tk-nyi vaj
1-2 nagy löttyintés húslves
1 db nagy vagy 2 db kisebb, lédús narancs
2 db salotta (vagy 1 közepes lilahagyma)
1 nagy löttyintés marsala (vagy száraz vermut, esetleg fehérbor)
Mártás 1. (főzni kell)
1 db tojássárgája
2 ek alaplé
1 db narancs kifacsart leve
só, bors
2 csipet fahéj
Mártás 2. (keverni kell)
2 ek citromos olívaolaj
1 ek mézbalzsam
1 tk limoncello (elmaradhat)
só, feketebors
2 csipet fahéj

A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.
Egy megfelelő méretű tűzálló tálba olajat öntök és belemorzsolom a vajat. A zöldspárga végeit kicsit meghámozom (hogy biztos ne legyen fás), és a tálba ültetem. Meglocsolom egy nagyon kevés alaplével és lefedve 5-10 percre betolom a sütőbe.
Közben lereszelem a narancs héját, aztán meghámozom a narancsot és a fehér részeit is nagyvonalúan levágom. A hagymát hajszálvékony karikákra vágom, a spárgát kiszedem a sütőből, a fele hagymát rászórom a spárgára, enyhén sózom, rászórok egy kevés narancshéjat (mennyiségétől függ, most annyi lett belőle, hogy a fele elég volt), ráfektetem a narancsszeleteket a felfogott levével együtt és ráteszem a maradék hagymakarikát. (Annyi hagymát tegyünk rá, amennyit gondolunk, a lágyízű, édeskés salotta remek hozzá!)
Most locsolok a tetejére egy kevés vermutot vagy marsalát, esetleg fehér portóit, vagy fehérbort, kinek milye van, de a felsoroltakból kétség kívül a száraz marsala a legjobb. 

Visszateszem a sütőbe és összesen kb. 30 percig sütöm, közben egyszer meglocsolom a levével. Úgy lesz jó, ha a spárga roppanós marad, a leve pedig majdnem egészen elpárolódik. 

Közben elkészítem (valamelyik) mártást.
Az elsőnél egy kis lábasba teszem a tojássárgáját, belekeverem az alaplevet és a narancslevet, majd alacsony hőfokon, állandóan keverve besűrítem. Sózom, borsozom és fahéjjal ízesítem. Ha nem lenne sűrű, adhatunk hozzá egy pici keményítőt is, ha pedig sűrű, hígitjuk pár csepp alaplével. 
A második alapvetően egy dressing, csak össze kell keverni.
2 személyre /

  7 hozzászólás to “Csőben sült zöldspárga hagymás naranccsal és fahéjas mártással”

  1. De Jó! Nagyon várom az epres-spárgás receptet! Nekem is egyfolytában az jár a fejemben, hogy milyen finom lehet az eper, a spárga, meg esetleg némi lágy juhsajt együtt, salátának! :)
    Jó(jobb) spárga már van hozzá, most csak a jó eper hiányzik! :)
    És persze nagyon szuper ez a recept is!

  2. Régi kedvenc nálam is a spárga naranccsal – nálam mondjuk ehhez a pároshoz még bazsalikom is társul igazi triumvirátust alkotva.
    Tipp: imádom naranccsal is ugyan, de mangóval szerintem a narancsnál még egy fokkal jobban összeillik a spárga ;)

  3. Flat Cat, nagyon jó együtt! (és nagyon köszönöm!)
    Egy receptet már találsz itt:
    http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/06/09/Sult_epres_sparga_mezes_csirkevel/
    de lesz még. Friss eperrel persze minden zamatosabb, mint megpárolva.

    Egyébként épp tegnap készítettem epret brie-vel, azt is hamarosan felteszem. A lágy (tényleg lágy:)) juhsajtot is el tudnám hozzá képzelni! Kiváncsian várom a megvalósításodat!

  4. Beatbull, tudom!!:)) Ha lett volna hozzáillő zöldfűszerem, azt tettem volna bele, de a fahéj remek volt a narancshoz! A mangó jó ötlet, azt keletiesebbre venném. Én is imádom a mangót, színileg az is gyönyörű a spárgával!!

    Van egy egyszerű pezsgős narancsmártásom, gyakran össze szoktam keverni, mert igen gyors. Azt jól el tudnám képzelni mangóval, egy sült spárgához. Talán kevés rucolahabbal még.

  5. Mi-mi-mi? Spárga-mangó? Ígéretes….:-))) És zöld! Meg sárga persze:-)

  6. Igen, én is ázsiaiasan készítettem el 2 éve a spárgát mangóval – került bele minden jó: zöldhagyma, gyömbér, menta, szójaszósz… ;) De natúrként hagyva is nagyon jó spárgához. Amúgy a passiógyümölcs (marakuja) is jól megy spárgához.

  7. Ugye, hogy jól hangzik? :)) Hát még a színe!!

    A mangót és a maracuját is nagyon szeretem, ha kapok érettet, majd kísérletezem vele.
    Érett, sárgahúsú nektarin sem lenne rossz:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.