máj 052009
 

Tetszetősebb nevet is adhattam volna ennek a salátának, de végül is nem több, mint ami benne van: eper, rucola és zöldspárga. Megbújik benne még egy kevés olaj és balzsamecet, no meg só és bors – leginkább zöldbors. A legjobb benne pedig az, hogy a hozzávalókat bárhogy társíthatjuk egymással, mindig jó lesz! Jó matekosok nyugodtan kiszámolhatják, hány verziót ad ki ez a néhány alapanyag!
Rucola és spárga olívaolajjal? Eper és rucola dióolajjal? Spárga és eper olívaolajjal és zöldborssalEper zöldborssal vagy egyszerűen csak balzsamecettel?? Mindegyik nyerő, tessék csak kipróbálni!

Tíz évvel ezelőtt pedig legtöbbünk elképedve nézett volna az efféle párosításokra. De sok víz lecsorgott azóta a Dunán és az Arno-n is, mi pedig megszoktuk a számunkra szokatlannak tűnő triókat is. Jómagam úgy tíz évvel ezelőtt kóstoltam először eperrel megbolondított rucolát, és ha jól emlékszem, balzsamecet is volt rajta. Illetve azt mellé adták, némi tanakodás után azt magam locsoltam rá:)

Ehhez a salátához nincs is szükség receptre, annyira egyszerű. Bár most lemértem minden hozzávalót, a mennyiségeket azonban mindenki személyes ízlésére bíznám. Mindenből annyit tegyen bele, amennyi jólesik. Jobban szereted az epret? Nosza, legyen édesebb! Inkább a csípősebb, markáns rucolára szavazol? Ágyazz meg vele, és az epret keverd össze a párolt spárgarudakkal!

Ami nem maradhat el, az egy nagyon jó öntet, ami kikerekíti a salátánkat. A dressinget most dióolajjal és friss eperbalzsammal készítettem, de törökmogyoróolaj, vagy sima olívaolaj is jó hozzá, de ez utóbbi ne legyen túl markáns. A finom gyümölcsös ecetbalzsamok pedig tálcán kínálják magukat! Vehetünk hozzá méz- vagy mangó-, esetleg málnabalzsamot is, a végén én még sűrű balzsamecetet is belekevertem.

eper_sparga_rucola1

Eper, rucola és zöldspárga

80-100 g rucola
200-250 g eper (tisztítva mérve)
150-200 g zöldspárga (tisztítva mérve)
A dressinghez
3 ek dióolaj (vagy törökmogyoróolaj)
1,5 ek eperbalzsam (eperpürével dúsított ecetbalzsam)
kevés balzsamecet (Aceto balsamico di Modena)
só, feketebors

1. A spárga szárát megtöröm, ahol engedi magát és eltávolítom a fás részét, a szár alsó részéből esetleg lehámozok egy keveset. A szálakat 3 részre vágom és kevés sós-cukros-citromos vízben roppanósra párolom vagy kevés olívaolajban kisütöm.
Figyeljünk oda, hogy a spárgafejeket csak a végén kell beletenni, mivel ezek jóval gyorsabban puhulnak.
2. A rucolát megmosom és salátacentrifugában megszárítom. Az epret szintén megmosom, félbevágom és lecsumázom.
A dressinget összekeverem és közvetlen tálalás előtt beleforgatom a rucolába.
3. Tálalásnál összekeverem az eperrel és a spárgaszeletekkel tálalom.
2-3 személyre /

eper_sparga_rucola2

  5 hozzászólás to “Eper, rucola és zöldspárga”

 1. Ez nagyon finoman hangzik – mindegyik alkotóelemet szeretem, ki fogom próbálni, úgyis itt a saláta és az eperszezon!

 2. Estére hasonlót terveztem, csak eper helyett articsóka szívvel. Már megint egy rugóra jár az agyunk:-)))

 3. Biztos ízleni fog, ha minden darabját szereted:), érdemes is kihasználni a röpke szezont!

  Gabojsza, hát articsókaszívvel sem lesz szegényes vacsorátok, az biztos!:))) Majd jól gondolok Rátok!
  (Én málnabalzsamot locsolnék rá:))

 4. Kedves Mamma! Ez isteni lehetett! :)
  Azt hiszem, a Te változatodat fogom holnap elkészíteni, Férj ma szerzett végre finom epret is hozzá! (bár ő most lépett a dackorszakba, és nem kér az eper+spárgából :(. Nem baj, több marad nekem :) )

 5. Kedves Flat Cat, remélem nem csak Neked ízlik, de még Férjjel is megszeretteted a spárgát!:))
  (Jókat mosolygok a gasztróévődéseiteken:), néhol ismerős a helyzet:) Csak így tovább:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.