máj 112009
 

Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Nem először történt meg, de néha rájövök erre a bölcs igazságra és újra és újra rácsodálkozom, hogy milyen fantasztkus ételeket és íztalálkozókat varázsolhatunk a szánkban néhány hihetetlen finom hozzávalóval!

Még pácnak is alig nevezném ezt az öntetet, olyan szimplán egyszerű, pedig az. A kecskesajtot egész napra bedugtam egy remek, markáns olívaolajból és grappából álló pácba, amibe csupán kevés rucolát tettem. Merész? Ó, dehogy is, bár a grappa először túl meghatározó ízű, de nem kell kóstolgatni, várjunk csak türelemmel, amíg szépen elül az íze és egybeolvad a kecskesajttal. Ami marad, azt tunkoljuk ki fehérkenyérrel és eszegessünk hozzá paradicsomot és olívabogyót. 
Vagy bármit, ami jólesik.

Vigyázat, naggyyon finom !
Grappában pácolt kecskesajt rucolás olívaolajjal
Grappában pácolt kecskesajt

1 guriga (200 g) kecskesajt (félérett, brie-szerű sajt)
kb. 100 ml olívaolaj
30 ml grappa (középerős olasz törkölypálinka) 
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi rucola
só, feketebors
Az összeállításhoz
olajban eltett szárított paradicsom
fekete olajbogyó
fehérkenyér

A páchoz összekeverem az olajat a grappával, beleteszem a zúzott fokhagymagerezdet, (egy elég lesz, ne tegyünk bele többet!) kissé sózom és beleteszem a felvágott rucolát. A sajtot szeletekre vágom. Egy lapos tál aljára csorgatok egy kevés olajat és ecsettel szétkenem, így nem tapadnak oda a korongok. Ráültetem a korongokat és leöntöm a páccal, hogy mindenhol érje. Legalább fél napra, de inkább egy egészre lefedve hidegre teszem.
Tálalásnál olajbogyót, szárított paradicsomot és enyhén pirított fehérkenyeret adok mellé.
3-4 személyre /
              Grappában pácolt kecskesajt rucolás olívaolajjal

  5 hozzászólás to “Grappában pácolt kecskesajt rucolás olívaolajjal”

  1. Mamma, ez már megint olyan, de olyan jó:-)
    A középerős grappa az hány fokos??? magyarul hány fokra kell szelídítenem az 52 fokos törkölypálinkánkat?

  2. Gabojsza, ez tényleg olyan, de olyan jó!:))
    Nem volt időm kifejteni, de majd beírom. (Gépproblémám van.)
    Lemennék 42 fokig, de inkább a grappa intenzitására gondoltam. Ne legyen túl lágy, se túl erős, én Chardonnayt használtam. De függ a kecskesajttól is persze, abból se a kemenekülős ízű legyen :))) utánanézek, mit használtam!
    De egy napot jó a pácban hagyni! Horvát olívaolajjal is kíváló!:))

  3. Hááát, Chardonnay törkölyöm, az nincs, be kell érnem egy bio biankával, vagy egy bio cserszegi fűszeressel. Ez utóbbi tűnik jobbnak, mert közelebb áll a Chardonnay-hoz. Horvát olivaolaj fogytán, de egy pácnak való még akad:-)

  4. Nagggyon megkóstolnám :)

  5. A bianka nincs előttem, de a cserszegi valóban jobbnak tűnik. Persze a sajt intenzitásától is függ :)
    Olajból ehhez egy friss toszkán novello lenne jó (még forgalmazzák), azért említettem azt a horvát olajat:)))

    Vesta, sajnos már küldeni sem tudok, elfogyott!:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.