máj 132009
 

Aki únná az epret, az lapozzon nyugodtan, nyugodtan menjen át olvasgatni a bloggertársakhoz :) vagy várja meg a következő bejegyzést – lehet, hogy az nem eper lesz:).

Egyszóval még mindig eper, és még mindig nem édes. Ezúttal sajttal készült, egészen pontosan brie-vel, a tetejére frissen forgácsolt narancshéjat tettem, a mártást pedig finom, de ezúttal nem túl markáns olívaolajból, de nagyon markáns, gyümölcsös málnabalzsamból kevertem.
A brie minősége igen fontos, ne vegyünk hozzá holmi sápadt ízű, jellegtelen sajtot, de túl intenzív se legyen: az eper és a sajt maradjon egyensúlyban. Én először Isigny Ste Mère-ből származó camembert-t vegyítettem hozzá, no azt nem kellett volna! Ez a csodálatos, rendkívül intenzív sajt teljesen elnyomta az epret, ezt a sajtot inkább csak kenyérrel és egy pohár borral fogyasszuk:)
A második alkalommal azonban középerős francia brie ment bele, és úgy fantasztikus lett!

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a megszelidített egzotikus ízeket, érdemes kipróbálni! Rusztikus fehérkenyérrel akár könnyű vacsora is lehet, előételnek pedig kíváló, de nem véletlen a Reggeli-cimke sem! A zöldbors ennek a salátának sem árthat, de most nem tettem bele.
Ha lecseng az eperszezon, málnával is kipróbálom. 

Eper és sajt még itt:
Epersaláta Crema di Balsamico-val (Gabriella konyhája)
Epersaláta rucolával, kecskesajttal, avokádóval (Domestic Goddess)
Eper kecskesajttal (Domestic Goddess)
              Eper olívaolajas-málnabalzsamos brie-vel
Eper olívás-málnabalzsamos brie-vel

200 g eper (vagy szamóca)
120 g brie (francia, 50%-os)
A dressinghez
2 ek citromos olívaolaj
1 ek erdei málnabalzsam (erdei málnás ecetbalzsam)
1 tk limoncino (olasz citromlikőr, elhagyható)
pár tekerés só
pár tekerés feketebors
½ db narancs frissen reszelt héja

Az epret óvatosan megmosom, szűrőbe teszem, majd félbevágom és kicsippentem a bajuszát. Tálalótálba teszem.
Közben szeletekre, majd csíkokra vagy falatokra vágom a szobahőmérsékletű brie-t.
A dressinget pezsgőhabverővel vagy zárt üvegben egyneműre keverem és először összevegyítem a sajttal, majd a tálban az eperrel. Jó, ha állni hagyjuk negyedórát.
1 személyre / 788 kcal / 62 g / LF30 71,4% 

  6 hozzászólás to “Eper olívás-málnabalzsamos brie-vel”

  1. Ezt feltétlenül meg kell kóstolnom, ragyogó ötlet, mamma. Egyszerű, de zseniális! :)

    A pogácsáid is gyönyörűek lettek! :))

  2. Tényleg nagyon klassz, Duende!:), szerintem ízlene!
    Csak ne ess abba a hibába, hogy túl markáns brie-t veszel hozzá:))
    Köszönöm a pogácsa nevében, mostantól átmegyek pogácsasütőbe!:))

  3. Majd igyekszem. Ahogy én elképzelem, az eperhez valóban egy krémes, sima sajt illene, ahogy írtad is. Hogy ne nyomja el az epret.

    Pogácsa? Nagy kedvencem. Gakran sütök, imádom gyümölccsel, például… :)) Sajtos pogácsa körtével, dinnyével (görög), almával, szilvával, barackkal. Mennyei.

  4. Igen, és lágy kecskesajttal is nagyon harmonikus. De kiváncsi vagyok, hogy ízlik!:))
    Most már én is sütök pogácsát! Gabojsza káposztását már ki is néztem!
    Gyümölccsel?? Már semmin nem csodálkozom!!:))

  5. Aha! Gyümölccsel szeretem a legjobban a pogit.
    Mint ahogy a görögdinnyét meg zsíroskenyérrel. Isteni!

  6. Görögdinnyét már hallottam csupasz kenyérrel, de a pogit gyümölccsel!:)) nahát:) A héten ettünk görögdinnyét (mézédes volt), de ahhoz rozét ittam:). Ez is egy más ízvilág, de érdemes lesz kipróbálnom! Pirítok hozzá kenyeret!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.