jún 092009
 

Szeretem a szárzellert és sokat használom. Ez eddig nem újdonság, az íze nem csak az itáliai ízeket határozza meg, de már magyaros ételekben is viszontláttam. Szinte azonos szerepet játszik, mint nálunk a fehérrépa. Kulisszák mögötti, csöndesen megbújó kis szereplő, aki, ha esélyt adunk neki, igazi hőssé válhat. Akárcsak a fehérrépa.

A szárzellert mindig kötegben vesszük. Így terem, így árusítják, de gyakran csak egy-két darab kell belőle. A többi megy a hűtőbe, hisz egy kisétkű családnál képtelenség elfogyasztani pár nap alatt.
Ilyenkor jönnek aztán a trükkök, mi is legyen a maradékkal.
Levest mindig lehet belőle főzni, de azt is megúnja az ember. Egy ideje olívaolajban és vajban pirítva készítek belőle köretet, könnyű vacsorát, és alaposan megszórom sajttal. Készült már belőle édes fagylalt és lekvár is, most pedig pestot kevertem belőle. Illetve nem a szárából, hanem csak a leveléből!

Most nem mozsárban törtem meg, ahogy illene, hisz a szárzeller levele sokkal keményebb, robusztusabb, erre kénytelen voltam elővenni az aprítót. Olívaolaj mellett pedig pirított szezámolajat kevertem hozzá. Ez szerencsére mindig van otthon, ázsiai ételekhez használom wokba. Markáns, égetett íze nagyon jól kiegészítette a kissé jellegtelen(ebb) levélkéket, így végül egy harmonikus, de ízekkel teli pesto lett a végeredmény. Nem olyan elegáns, mint a bazsalikomos, ligúr verzió, de ettől még szemernyit sem rosszabb! Sőt!
Bármihez ehetjük, tehetjük, amihez illik a pesto. Mi most pirított kenyérre kentük, érdemes a tetejére még extra szűz olívaolajat is locsolni ;) .

szarzellerpesto1

Szárzellerpesto
(Pesto di sedano)

1 köteg szárzeller zöldje (80-100 g)
4-5 ek olívaolaj
1 ek pirított szezámolaj
1 mk só
1 gerezd fokhagyma (vagy 1 salotta)
40 g törökmogyoró / mandula /  fenyőmag / dió
1 csipet szerecsendió, frissen reszelve
60-80 g grana padano (vagy parmezán)

1. A szárzellerről egyenként levágom a leveles részét, megmosom, megszabadítom a vastagabb szárától és kicentrifugázom. A leveleket durvára felvágom, hogy könnyebb legyen aprítani.
2. Adagonként aprítóba teszem az olajat, a fokhagymát, a mogyorót és a szerecsendiót, majd a végén beleteszem a szárzeller zöldjét is. Több olajjal folyékonyabb lesz.
Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük két kisebb üvegbe és öntsünk a tetejére egy kevés olívaolajat, így hűtve és lezárva 1 hónapig is eláll. Reszelt sajtot csak felhasználáskor tegyünk bele, vagy az étel tetejére.
kb. 150-200 ml pesto /

 

  5 hozzászólás to “Szárzellerpesto”

 1. A címet meglátva hirtelen azt híttem, hogy magát a zöldségszárat dolgoztad bele a pestoba ;) Errefelé jelenleg nincs helyi szárzeller, az importárun pedig alig van levél :( De hál ég a zellergumó zöldjéből is el lehet készíteni ezt a pestot ;)
  Amúgy kérdezd meg a piacon, hogy lehet-e csak 2 szárat is venni – az én zöldségesem mindig feláldoz 2-3 köteg szárzellert ilyen tépkedésre (nem én vagyok az egyetlen a piacon akinek csak 2 szár kell ;) ). Én alaplébe szoktam használni, mert a zellergumó nekem túl penetráns ízű, a szárzeller kifinomultabb. Alaplébe is 1-2 szár kell csak.

 2. Beatbull, a szárából is szokták készíteni, de pestonak mégis jobb a levél. (A szárzellerlevélpesto olyan sután hangzott volna:), meg aztán olaszul is így hívják).
  Eddig is felhasználtam néha összevágva, de nem annyira jellegzetes az íze, mint akár a petrezselyemé és kissé durvább is. Az tényleg igaz, hogy magának a gumós zeller levelének is hasonló az íze.

  Hú, erre még nem gondoltam, hogy száranként kérjem:)) pedig a füligérőszájú zöldségesem biztos lecsavarna néhányat:))) Rengeteg dologba teszek szárzellert, de ennyi azért nem fogy.

 3. Én még sosem gondoltam rá pestoként, pedig nagyon szeretem dióolajjal és pirított dióval finomra aprítva, salátákhoz, de én ennél tovább eddig nem is mentem! (igaz, ehhez a szüleim kertjében növő töménytelen mennyiségű zellergumó zöldjét használtam, nem szárzellert! :) )
  De ez így sokkal jobban tetszik! :)))

 4. A gumó zöldje is nagyon hasonló ízű, abból is lehet pestot keverni:). Dió szerintem is nagyon jól megy hozzá, most viszont azért tettem bele mogyorót, mert sok volt otthon:)).

  Dióolajjal csínyján bánok, mert az enyém (hidegen préselt, szűz) annyira markáns, intenzív, hogy uralja az egész fogást:)). Az viszont klassz lehet, ha a dióíz kicsit átsejlik.

 5. Hát az én dióolajommal sajnos nincs ilyen probléma…
  Mindenesetre az olajos magvak különböző ételekbe való felhasználásánál a motiváció nálam is hasonló szokott lenni! :) Én nem is értem, szerintem gyűjtöm őket :)))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.