Júl 122009
 

Azt hiszem, a nyárról legtöbbünknek mindenképp a saláta jut az eszébe. Nyers, vagy csak épphogy roppanósra főtt zöldséget képezik az alapját, ha ezeket elvegyítjük egy jófajta, tartalmas salátaöntettel, van mellé ropogós héjú fehérkenyér egy pohárka hűs fehérbor, máris kapunk egy finom vacsorát.

Nyáron hetente rádobunk a grillre valamilyen húst, zöldséget, mellé pedig salátát eszünk. Így történt ez most is. Nálam különben is mindig nyerő a saláta, hogy előétel, köret, vagy grillhúsok kísérőjeként ad számot magáról, az nagyjából teljesen mindegy. Fontos, hogy finom, változatos, tartalmas, de egyben egészséges is legyen.
A mostani gombás salátánk az összes követelménynek eleget tesz. Ezt az egyszerű összeállítást – mármint a gombával vegyített zöldsalátát – próbáltam feldobni, így jutottam el a mangóhoz. Magam is csodálkoztam, milyen klassz párost alkotnak, persze ennek az is a feltétele, hogy a gomba, de főleg a mangó igen finom, érett példány legyen. Olajként mogyoróolajat használtam, ami tökéletesen feldobta a salátadressinget. Számomra tényleg hihetetlen, mi mindent ki lehet hozni egy-egy jól megválasztott hozzávalóból.
ITT írtam bővebben a torokmogyoróolajról.

zoldsalata_champignon1

Nyári zöldsaláta mangós csiperkével

½ fej jéghegysaláta (kb. 150 g tisztítva mérve)
½ fej endívia vagy cikória (kb. 100 g tisztítva mérve)
kb. 200 g fehér champignon (8-10 közepes darab), vékony szeletekre szelve
A dressinghez
½ db mangó (lehetőleg jó érett legyen)
2 ek mangóbalzsam
1 ek jófajta fehérborecet
5 ek mogyoróolaj
1 tk méz (ízlés szerint)
2 db salottahagyma, apróra vágva
¼ csokornyi petrezselyem, apróra vágva
1 tk só és bors keveréke

A kétfajta salátát megmosom, falatnyi darabokra tépkedem és kicentrifugázom. A gomba lábait letöröm (ezt másra lehet majd használni, másnap főzzünk belőle például levest), a héját lehúzom, megmosom és igen vékony szeletekre metélem.
A finoman érett mangót keresztben elvágom, kiszedem a magját és meghámozom. A húsát éles késsel apróra vágom. Úgy jó, ha egy kicsit darabos marad.
Az öntethez minden hozzávalót összekeverek és beleforgatom a durvára vágott mangót is. Összeforgatom a gombával és egy kis időre állni hagyom.
A salátát tányérokra szedem és ráhalmozom a mangós gombasalátát.
Aki gondolja, a zöldsalátát előtte ízesítheti is egy kevés olajjal és fehérborecettel, de szerintem bőven elég, amennyit átad a gomba.
4 szeméyre 

  2 hozzászólás to “Nyári zöldsaláta mangós csiperkével”

  1. Izgalmasan hangzik, de szerintem semmilyen gombát nem jó megmosni, mert nagyon megszívja magát vízzel. Pláne ha úgyis lehúzod a kalapbőrét … teljesen fölösleges. Ha elég fiatal és friss példányokat választasz, annak a lemezei zártak tehát oda nem megy föld, de ha mégis tartasz a homoszemcséktől inkább egy puha kefével töröld át.
    Szerintem :)

    A receptet köszi, biztosan kipróbálom, bár inkább valami ízletesebb gombával, császárgalócával például.

  2. Kedves Lord, sajnos egyáltalán nem értek így a gombákhoz, mint Te, inkább elővigyázatosságból mosom. Héjával együtt szoktam, így nem szívja meg magát, majd lehántom. Mindent mosok:), nehezen tudnám magam rávenni, hogy mosatlanul egyem, ráadásul nyersen.
    Eddig csak a csiperkéről tudtam, hogy nyersen is lehet enni, nagyon szeretem így, persze szívesen kipróbálnám mással is, ha lehetne:)
    Köszönöm a hozzászólást, ezt a mangós változatot pedig szívesen ajánlom, igazán üdítő a gombával.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.