aug 032009
 

Még tavaly történt, hogy Ízbolygótól néhány szép üveg bor kíséretében kaptam egy üvegcse szarvasgombás szőlőmagolajat. Jól ismerte az ízlésemet, tudta, hogy nem csak a borral, de olajmániás révén a kis üveggel is telibe talál.

Ez a kis üveg szarvasgombás szőlőmagolaj (Aranyszarvas termék) ugyanarra a sorsra jutott, mint később a mogyoróolajas társa: rendületlenül nyitogattam, szagolgattam, alig bírtam betelni hihetetlen gazdag, egyedülálló illatával. Sokáig nem is vetettem be, hisz erénye egyben hátránya is volt: markáns íze kevés kombinációt tűrt meg maga mellett. Leginkább egyedül élveztem volna, ezért risottora került, mégpedig vargányával. Annak idején szárított gombát használtam, de aki teheti, használjon szezonban friss gombát.
A risottot a megszokott módon főztem, de az elején hozzátettem egy maréknyi, mozsárban összetört szárított erdei gombát. A kész rizsre pedig a tányéron locsoltam egy kevés olajat.
Ízorgia Ízbolygótól:)

Azóta az olajam elfogyott, most szarvasgombás olívaolajjal pótolom. Készült belőle szarvasgombás vaj, valami istenien lehet vele főzni, de tettem krémlevesbe, tésztába is.

Aki nem tudja, mihez használja szarvasgombás olaját, íme néhány recept az Aranyszarvas oldaláról:
Bermuda saláta
Csirkés Cézár saláta
Édesköményes rucolasaláta
Balzsamos sonkahagyma chilivel
Karfiolkrémleves
Hagymás sós kalács
Szarvasgombás csokoládés bon-bon

risotto_gomba_szarvasgombas_olaj1s

Risotto vargányával és szarvasgombás szőlőmagolajjal 

2 db salottahagyma
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
kb. 250 g risotto rizs
100 ml fehérbor, száraz
kb. 5 g szárított vargánya (kb. 100 g frissen)
750 ml 
zöldségalaplé (vagy marhaalaplé)
1-2 ek szarvasgombás szőlőmagolaj
só (amennyi szükséges)
bors, frissen őrölve
50 g parmezán vagy pecorino, reszelve és forgácsolva

A hagymát apróra felvágom. Egy lábasben felhevítem a vajat és az olajat és üvegesre pirítom benne a hagymát.
A rizst (mosatlanul) beleteszem a vajas olajba, és kissé kevergetve párolom, hogy minden rizsszemre tapadjon egy kevés olaj. Hozzáöntöm a fehérbor egy részét, kevés alaplevet és elpárologtatom.
A gombát egy mozsárban összetöröm és a rizs közzé keverem. (Szezonban persze legjobb a friss vargánya.)
Folyamatosan öntögetem a forró alaplével és közben kevergetem, amíg a rizs fogkeményre nem puhul: kívül legyen krémesen lágy, belül viszont még harapós, keményebb. Ekkor hozzákeverek egy kanálnyi reszelt sajtot.
Mély tányérokba teszem, ami tovább tartja a meleget és meglocsolom egy kevés olajjal. Durva borsot tekerek rá és sajtot forgácsolok a tetejére.
2 személyre /

  2 hozzászólás to “Risotto vargányával és szarvasgombás szőlőmagolajjal”

  1. Sosem ettem még szarvasgombát, gondolom az olajjal egy kis izelítőt kapok belőle? a receptet elmentettem:))

  2. Paloma, a szarvasgombának igen sajátságos íze van – bár a gombák családjába tartozik, én inkább fűszerként értelmezem, aszerint is használják.
    Igen, a szarvasgombás olajjal már jó úton jársz affelé, hogy megismerd az ízvilágát :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.