aug 052009
 

Nemrég mesélte egy ismerősöm, hogy rohan haza, a frissiben várásolt limoncino egy részét elfőzi, a maradékot pedig megissza. Persze merő egy kiváncsiság lettem és megkérdeztem, mit is főz a likőrrel.
Sütésen kívül még sosem hallottam ilyet, és magam sem vetemedtem volna rá, hogy citromlikőrben pároljak egy-két szelet húst. De a hirtelen felvázolt recept teljesen felcsigázott, így én is átszaladtam a henteshez, magamhoz vettem a limoncinot és a receptet kissé átdolgozva elkészítettem a vacsorát.

Eredetileg szárnyas szerepelt a javaslatban, de ezt azonnal felváltottam borjúra. Hagymára és fűszerekre sem emlékszem, ez utóbbi tényleg sok és tolakodó is lenne.
A vacsora azonban remek lett, gyors is – ami az előkészületeket illeti, aromákkal teli is, szóval megtartjuk!

A kép mindenféle előkészület nélkül, hirtelen készült és messze nem tükrözi vacsoránk finomságát.:)

limoncinoban_parolt_borju2

Limoncinoban párolt borjúszelet balzsamecettel és sültburgonyával

2 ek citromos olívaolaj

2 vastagabb borjúszelet (vagy csirke-, pulykamellfilé, comb, összesen kb. 400 g)
2 db salottahagyma
kb. 200 ml limoncino (szicíliai citromlikőr)
kb. 120-160 ml száraz fehérbor, vagy száraz marsala, kevés alaplével vegyítve
só, feketebors, frissen őrölve
8-12 szem feszes, kisszemű újburgonya
sűrű balzsamecet

1. Először megmosom a hússzeletet, leitatom és belefektetem egy olajjal kikent, tűzálló tálba. Rá- és köré dobom az apróra vágott salottát, majd köréöntöm a limoncinot és a fehérbort is. (Kicsit több legyen az alapleves-boros folyadék, különben túl édes lesz a mártás!)
2. Lefedem, majd betolom a légkeverésen 160 °C-ra előmelegített sütő középső rácsára.
3. Jó fél óra múlva melléteszem a meghámozott, de egészben hagyott pici kis újburgonyákat. Ha szükséges, teszek még hozzá egy kevés bort, alaplevet, esetleg ásványvizet.
4. Bő másfél óra múlva kész, ekkor egy besűrűsödött, rendkívül finom mártást kapunk a hús alatt. Tányérokra szedem és meglocsolom a húst egy kevés sűrű balzsamecettel.
2 személyre /

limoncinoban_parolt_borju1

  6 hozzászólás to “Limoncinoban párolt borjúszelet balzsamecettel és sültburgonyával”

 1. csak ámulok és bámulok mennyi alkohol csordogál itt mostanában :)

 2. Nagyon tetszik! ;) Igaz én is inkább kacsával, libával, fürjjel vagy csirkével képzelném el. Kicsit úgy hangzik, mint a franciák narancsos mártásának a citromos változata ;)

  Egyébként mi a különbség a limoncello és limoncino között? Tudtommal annyi nem lehet, hogy szicíliai az egyik, mert mindkettő készül Szicílián.

 3. :) hát eddig sem honolt sivatagi szárazság itt a blogon :))

  Azért szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy az alkohol öt perc forralás után maradéktalanul távozik:)), tehát itt egyértelműen a fűszer szerepét tölti be :)) azt viszont példásan:))

 4. Fürj tényleg jól hangzik, legközelebb mással is kipróbálom! A francia narancsos kacsára nem is asszociáltam, de tényleg! Nekem amúgy a gyorsaság tetszett benne, és az, hogy mégis egy raffinált étel lesz belőle. Mondjuk a limoncino nem tartozik a valóban édes, szájbaragadós likőrök közé :)))

  A különbség a két likőr között csupán a citrom:)). Campaniában limoncello, Szicíliában (és Ligúriában is) limoncino a neve:)), egyébként ugyanaz.

 5. :) biztosan a globális felmelegedés az oka! :))) egyébként már kérdezni akartam, hogy mekkora bárszekrényed van? :) bár ennyi féle italhoz egy egész bár kellene :)))

 6. A bárszekrényemet pedig mindig olyan szűkösnek érzem, hogy a sufniban is bárszekrény van :). Áá, ez csak vicc volt, viszont a kedvencek mellett a többit gyakran váltogatjuk.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.