Sze 212009
 

Eve-nél találkoztam ezzel a – számomra – kimondhatatlan nevű:) csokis süteménnyel és elsőre szimpatikus is lett. No nem csak azért, mert mindenki oda volt érte, hanem elsősorban az egyszerű kivitelezhetősége fogott meg. A képről az látszott, hogy nem egy fújtós, száraz kevert tésztáról van szó, ami lassan már a könyökömön jön ki. Ebben a tésztában nincs tojás, viszont van benne bőven lekvár, ez adja a pikantériáját, és persze a nagyon jó állagát.

Elnézést kérek Eve-től, de a decis számokat átváltottam grammra, nekem ez jobban fekszik. A tésztához még brandyt is adtam, és nem baracklekvárban, hanem szilvában utaztam. Hogy miért? Mert kíváló talaja lett az armagnac-ban pácolt szilvámnak ! Hát ezért!
Tényleg finom, nedvesebb állagú és szerintem azért nem túl nehéz sütemény. A szilva alól az armagnac-ból még rálöttyenthetünk egy keveset, na úgy még ütősebb lesz.
A mennyiségek egy fele tepsire szólnak (Eve receptjét elfeleztem), ez kb. 25×15 cm.

Az armagnac-os szilvát egyébként mousse au chocolat-hoz gondoltam, ahhoz valami isteni, de gyakorlatilag bármihez adhatjuk. Néhány hétig érdemes pácolni, bár én pár nap után nem bírtam magammal és megkóstoltam. Remek gasztroajándék, október végén viszont már neki is lehet állni.

csokissutemeny_szilvalekvar_armagnacszilva1

Szilvalekváros csokoládés sütemény armagnac-ban pácolt aszalt szilvával

A tésztához
150 g búzaliszt
135 g cukor (opcionálisan barna nádcukor)
150 ml tej
5 ek (kb. 160 g) házi szilvalekvár
1 lapos tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
1 lapos tk fahéj, őrölve
1 csipet só
1 tk brandy
A töltelékhez
100 g étcsokoládé (60-70%-os)
4 ek (kb. 135 g) házi szilvalekvár
1 ek brandy
A mázhoz
100 g étcsokoládé (60-70%-os)
2 ek vaj
1 ek narancsos olívaolaj
kevés porcukor, ha szükséges

1.  A sütőt alsó-felső állásban 180 °C-ra előmelegítem.
2.  A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálban (kézi robotgéppel) összekeverem – egy folyékonyabb állagú tésztát kapunk. Egy fele tepsinagyságú sütőformát alaposan kivajazok és beleöntöm a tészta felét. Betolom a középső sínre és 7-8 percig sütöm, amíg a tészta felülete megszilárdul.
3.  Egy kisebb lábasban vízfürdő fölött vagy a legalacsonyabb hőfokon épphogy megolvasztom a feltördelt csokoládét és hozzákeverem a lekvárt és a brandyt. Rásimítom a tésztalapra, úgy, hogy a széléig elérjen, aztán ráöntöm a maradék tésztát. Visszatolom a sütőbe és még 10-12 percig, tűpróbáig sütöm.  Kiveszem a sütőböl és hagyom, hogy teljesen kihűljön.
4.  A mázhoz max. 40 °C-ig felolvasztom a csokoládét, félrehúzom és belekeverem a vajat, majd a narancsos olívaolajat is. (Ennek hiányában növényi olaj és reszelt narancshéj is jó lesz.) Ha kihűlt a tészta, széles pengéjű, hideg vízbe mártott késsel rásimítom és hagyom megszáradni.
Felkockázom, és a kockák tetejére ültetek egy-egy szilvát. Az addigra édes, szirupszerű armagnac-ból a tetejére is lehet pár cseppet locsolni.

Armagnac-ban pácolt szilva
(Pruneaux à l’Armagnac)

200 g aszalt szilva
200 ml armagnac (Armagnac-ból származó borpárlat)
1 rúd fahéj
1-2 db csillagánizs

A szilvát meleg víz alatt megmosom és egy fél literes üvegbe teszem a fűszerekkel együtt. Felöntöm a párlattal és lezárom. Néha érdemes átforgatni és legalább 4 hétig érni hagyni.
1 db 500 ml-es üveg

  10 hozzászólás to “Szilvalekváros csokoládés sütemény armagnac-ban pácolt aszalt szilvával”

  1. Ez de mennyire jó lehet, elmentettem kipróbálásra.
    És kérünk egy kicsit nagyobb mozgást:)

  2. Gyönyörű lett! És biztosan isteni ez a szilvás-armagnacos variáció, alkalomadtán kipróbálom én is:) Örülök, hogy ízlett. Puszi

  3. Mamma, nekem rémlik csak úgy, hogy mindenhova becsempészel egy kis alkoholt ;)

  4. na végre! :) és micsoda recept! erre érdemes volt várni! :)

  5. Éváét én is megsütöttem – 2X , 2 verzióban -, most meg próbálhatom a következőt…

  6. Cserke, biztos ízleni fog:)
    Amúgy nem unalmas az életem, de abból most itt csak ennyi látszik :)). De vettem és igyekszem!

    Eva, örülök, hogy megtaláltam a recepted, köszönöm és megtartom!:))

    Hát Piszke, nekem is úgy rémlik :)))

    :) Chilii, ez egy könnyű kis süti:), csak ajánlani tudom!

    Igazán sajnálom, Kata .. :))) amikor megláttam, azonnal tudtam, hogy hamar megsütöm:)
    A Te verzióid is érdekelnének, engem mondjuk a lekváros csoki hozott leginkább lázba, az nagyon bejött, mert hasonlót már készítettem.

  7. mekkora az a “fele tepsinagyságú” forma? mert nekem momentán csak egy kisújjnyi vékony kis izéke van a sütömben!! :((

  8. Jaj, ne… mitől lett lapos?? Ahogy írtam, az enyémnek az aljamérete 26×16 cm, magassága 4 cm, ebbe pont egy normál, hagyományos tepsirecept fele fér bele, a sütemény pedig ugyanolyan magas lesz, mint a normálban. Nem lehet, hogy az én (fele)receptemet raktad az egész tepsibe??
    Együttérzek!:)

  9. most már látom, hogy én csak a kép alatti receptet nyomtattam ki, a felső leírást nem :( megcsináltam mégegyszer egy kisebb tepsiben, ebben már jobban néz ki az ügy, csak nekem olyan furcsa ez a tészta, kicsit ragacsos. nem kellett volna ebbe tojás? megnéztem az eredetit, tudom, hogy ott sem volt, csak nekem olyan hiányérzetem van :)

  10. Én meg csak most látom, hogy még nem válaszoltam:(
    Nem, ez tojás nélkül készült, én is kételkedtem az elején, de nálam kiválóan működött. A Lowfat süteményes receptjeimből már ismertem, hogy gyümölcsökkel, gyümölcspürével milyen jól lehet helyettesíteni a tojást és a zsírt, mert az is “összetart”:)). Ez amúgy mégsem Lowfat:)))
    Chilii, nekem nem lett ragacsos, a tészta könnyű, de nem szivacsos. Persze a lekvár állagától is függ:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.