okt 182009
 

Ízével ellentétben ennek a sajtos fogásnak roppant egyszerű a története.
Minap vacsorázni voltunk és mivel a helyet jól ismerjük, már öltözködés során eldöntöttem, mit választok majd. Nagyon jók a halak, remek a risottó, de kétszer valami isteni burratát is ettem ott padlizsánraguval. (Azt is reprodukálnom kell még, talán sikerül megközelítenem.)

A séf azonban újított, az étlapon ugyanis megakadt a szemem ezen a salátán: leginkább a szarvasgombás olajjal megcsöpögtetett – vagy inkább leöntött – mangó keltette fel az érdeklődésemet. Soha nem jöttem volna rá magam erre a kombinációra, az előétel tehát adva volt.

Természetesen ezt választottam és nagyon ízlett! Amint lehetett, rekonstruáltam otthon, egy kicsit le is egyszerűsítettem, de valóban ütős, szokatlan trió! A mézes kecskesajttal régóta jóban vagyunk, most egy ajándékba kapott fanyar, szénaillatú, észak-olasz mézharmattal dúsított mézet használtam.
A kecskesajt ízlés – és néha pénztárca – kérdése is, a sütés miatt olyat válasszunk, aminek kérge van és a méz miatt ízre ne legyen tolakodó – véleményem szerint jobban járunk a részben tehéntejjel készült kecskesajttal.

A mangónál mindig gond, hogy sosem kapjuk elég éretten, nos, most az ilyen pont jó lesz nekünk.
Biztos vagyok benne, hogy a salátára is csorgattak egy kevés szarvasgombás olajat, mert egy óvatlan pillanatban, amikor lehetőleg senki nem figyelte az asztalunkat, alaposan megszaglásztam:). Így éreztem ki a narancsot, innen pedig egyenes út vezetett a salátadresszinghez is. Egy kevés frissen reszelt narancshéj azért még jót tett volna neki.
Szarvasgombás olajból széles a paletta, az egészen enyhe ízűtől (ezek általában napraforgó- vagy repceolajjal készülnek) a méregdrága, de rendkívül intenzív ízű és illatú olajig minden fellelhető a piacon.

Meglepő lehet és sokan nem is tudják, de valódi szarvasgombás olajat szinte csak az éttermek használnak frissen. Az érzékeny szarvasgomba már néhány nap alatt is megromlana az olajban, ha berendezkednénk az olaj hosszabb tárolására. A frissen a tésztára reszelt vagy bármilyen más ételhez használt szarvasgomba maradékát a konyhán olívaolajba áztatják és másnap már fel is használják az étlap szerinti menüben – sokat tehát nem áll, egy este alatt valószínűleg el is használják.
Ezért legyintenek a szakemberek, illetve a valódi ínyencek a szarvasgombás olaj hallatán, hisz a kereskedelemben kapható, kész üveges szarvasgombás olajak nem a drága, téli szarvasgombával készülnek, még csak nem is a nyáriból (azért ilyen is akad, hogy egészen apró, szárított reszeléket találunk benne). Az olaj előállítása során a rendkívül intenzív illatú szarvasgombát zárt helyen hosszabb ideig együtt tárolják az olajjal, amely így felveszi a gomba illatát, akárcsak a szarvasgombás vaj esetében. Ez így még nem lenne elég intenzív, a maradék “ízt” pedig aromával érik el. Ezért van igen nagy különbség a szarvasgombás olajok között, és ezért találunk olyat is, melyeknek bár igen markáns, tolakodó, de kissé művi és szúrós az illata.
Az üveges olajok fél év után kezdik elveszteni ízüket, de még így is jó alternatíva annak, aki néhanapján szeretne egy kevés szarvasgombás ízt az ételbe varázsolni.
Én is természetesen üvegben kapható olajat használok, mostanában pedig nagyon rákattantam, vagyis várható még néhány recept.

kecskesajt_mango_rucola2

Sült kecskesajt szarvasgombás-olajos mangóval és rucolával

2 kisebb guriga kecskesajt
2-3 ek jóminőségű méz (pl. fanyar erdei méz)
1 db félérett mangó
2 ek szarvasgombás (olíva)olaj
A salátához
2 maréknyi rucola
2 maréknyi madársaláta
2 ek narancsos olívaolaj
2 ek szarvasgombás (olíva)olaj
1-2 ek mézbalzsam
só, feketebors, frissen tekerve

Először megmosom, megtisztítom a salátákat és kicentrifugázom. Az öntetet összekeverem és egy tálban elvegyítem a salátával.
A mangót félbevágom, kiszedem a magját, meghámozom és felkockázom.
A sajtot egy tálon betolom a 160 °C-ra előmelegített sütőbe és addig sütöm, amíg épp nem folyik, ez sajttól és a hőmérséklettől függően nagyjából 5-10 perc.
Ha kész, tányérra szedem a sajtot, mellé teszem a mangókockákat, majd a salátát is melléhalmozom. A sajtra locsolok egy kevés mézet, a mangót megszórom egy csipet sóval és ráöntök egy kanálnyi szarvasgombás olívaolajat.
2 személyre /

kecskesajt_mango_rucola1

  2 hozzászólás to “Sült kecskesajt szarvasgombás-olajos mangóval és rucolával”

  1. Na mi lesz ma az előétel? :-)))
    Madársaláta az épp nincs itthon, de a többi van és alig várom a delet, hogy megkóstoljam!

  2. :)) Hátha még szarvasgombát is szeletelnél rá:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.