okt 272009
 

Tudom, nem leszek túl népszerű egy olyan bejegyzéssel, aminek szinte egyetlen hozzávalója elérhetetlen hazánkban. Érthető, paprikaországnak nincs nagy szüksége még egy paprikára, ami ráadásul nem is túl csípős.

Ezeket a pici kis zöld paprikákat Baszkföldtől nyugatra, Galíciában tapas-ként adják, szinte minden sarkon megtalálható. Még Kolumbusz hozta magával az Újvilágból és a Padrón környékén termesztett példányok a legfinomabbak. Máshol is kísérleteznek vele, de állítólag az nem az igazi. A Capsicum annuum, vagyis a közönséges paprika egyik pici, méregzöldszínű fajtájáról van szó, amelyeknek az a jellegzetességük, hogy finom, zamatos édesek, csak egy-egy példányba ugrott bele a csípős (unos pican y otros no). Gondoljunk csak bele, ahogy társaságban elénk tesznek egy nagy tál sült paprikát. Mindenki falatozik, szedi ki egymás után a pici paprikahüvelyeket, csúsznak a falatok, folyik a sör, aztán egyvalaki egyszercsak hirtelen rákvörös lesz:)

Az elkészítésük roppant egyszerű: egy nagy serpenyőben, bő olívaolajban, néhány perc alatt kisütjük őket, amíg hólyagos lesz a bőrük. Tálra szedve durvaszemcséjű sóval megszórjuk és kézzel megesszük. Mivel hogy tapas, sherry jár mellé, de a jéghideg sör is jól csúszik utána. Aztán egyszer csak akad egy-egy darab, amitől egyszerre kigúvad a szemünk, olyan csípős. Egy-egy darab állítólag jalapeño-erősségű is lehet.
Most fél kilónyit sütöttem ki, ebből két paprika füstölt a Scoville-skála felső határán, a többi valóban zsengén édes volt.

Előételként, de grillezett húsok, halak mellé köretnek is lehet csipegetni. Még melegen együk, úgy jó. Padróni paprika hiányában talán magyar, édes hegyes paprika is megteszi, egy próbát biztos megér. Azt a fajta paprikát nagyon szeretem kisütve, néha juhtúróval, ezzel-azzal megtöltve, pici borral átforralva.

Aki Baszkföldön, vagy Galíciában, Santiago közelében jár, ki ne hagyja! Bizonyára arrafelé a legfinomabb!

A Gusto-n Galíciáról.
Galícia gasztroszemmel,  pandoukht blogján.

pimientos_de_padron1

Galíciai sült zöldpaprika
(Pimientos de Padrón)

3-4 ek spanyol extraszűz olívaolaj
250 g pici zöld padróni paprika (Pimientos de Padrón)
durva tengeri só

A paprikákat megmosom és papírtörlővel megszárítom. Egy serpenyőben felforrósítom az olajat és beleteszem a paprikákat. Magas hőfokon többször átforgatva néhány percig sütöm, amíg hólyagos nem lesz a bőrük. Akkor kiszedem és sóval meghintem.

pimientos_de_padron2

 

  15 hozzászólás to “Pimientos de Padrón”

 1. “Baszkföldön, Santiago közelében jár”
  ????

  (meg a caldo gallego-t, na meg egy churros valamelyik teraszon, pl. Pontevedrában)

 2. Sasszemed van! Éjjel kettőkor nem fogott rendesen az agyam, de fentebb már írtam, hogy “Baszkföldtől nyugatra, Galíciában tapas-ként adják…”.

  Akkor pontosítok:
  Galícia, az autonóm közösség Baszkföld mellett nyugatra fekszik, az ibériai félsziget (http://hu.wikipedia.org/wiki/Ib%C3%A9riai-f%C3%A9lsziget) északnyugati csúcsában, a fővárosa Santiago de Compostela.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Galicia

  Mind a caldo gallegoban, mind pedig a churrosban igazad van és még sorolhatnánk tovább.
  A caldo gallego egyébként Kubára is átterjedt, jól beleillik a kubai konyhába. Ott általában szárított sertéshúst tesznek bele.
  Jó ötlet, ebben az őszi időben majd főzök is.

 3. guszta nagyon! magot kellene szerezni, akkor tudnék ültetni ilyet a kertembe :)

 4. Chilii, hmmm, ez azt jelenti, hogy a paprika magját ültetnéd el? Azt tavasszal kell, a paprika pedig mostanában ért be, nekem is ezért van.
  Írj levelet, megbeszéljük!:))

 5. Mamma! Elárulnád hol lehet ilyen paprikát szerezni??? Egyszer egy spanyolországi nyaralásom során volt szerencsém ilyet enni, és csak annyit mondhatok, mennyei volt, főleg az első harapás élvezete, hogy na, vajh leég a torkom, vagy nem! :)
  Szívesen csinálnék itthon is ilyet! :)

 6. Szívesen elárulnám, de sajnos nem mész vele sokra..:( véletlenül kaptam, meg is örültem neki. Ahogy utánaolvastam, Mo.-on sehol nem találni. Sajnos, mivel tényleg más kicsit az íze.

 7. írtam, csak nem tudom odaért-e?

 8. Nem kaptam semmit!! :(( Most meg már nem tudom, kapok-e még…

 9. az még a címed a régebben volt?

 10. Utánozhatatlan az íze, ez az egyik nagy spanyol kedvencem.
  Mamma jól értem, hogy magról vetve nálunk is megterem??? Mert régóta foglalkoztat a gondolat, hogy kipróbálnám a termesztését, de mióta befürödtem az articsóka termesztéssel, egy időre letettem a mediterrán őshonos növényekről…

 11. Igaz, Joa, hiába bizonygatjuk, hogy mennyire más ízű, meg kell kóstolni:))
  Azt nem tudom, hogy nálunk megteremne-e, de magról lehet termeszteni, ha legközelebb kapok paprikát (talán már csak jövőre), kiszedem a magját. Egy próbát megér!

 12. De régen keresem ennek a sült paprikának a nevét…és lám, most itt van a receptje is… Manuel kocsmájában, a GATO O NEGRO-ban a pulpo mellé kaptam…! Még most is érzem az ízét…

 13. Örülök ha segíthettem!:)) Egy kilónyit is meg lehetne belőle enni:)

 14. Én jártam Galíciában (Santiagóban is, igen:) és ezek voltak a kedvenceim! Van szerencsém holnap este ilyet készíteni..a legjobb sörkorcsolya!

 15. Igen, csak olyan gyorsan fogy és mindig egy nagy halom kell belőle! :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.