okt 282009
 

Az ősznek is megvannak a maga szépséges oldalai, csak felé kell fordítani a fejünket. Tudom, magamnak is nehéz búcsút mondani a melegnek, de a konyhában tüsténkedve könnyebb elviselni. Sütöttem már céklát, itt az új alma, sütőtök, gesztenye, gombák hada sorakozik és lassan készülhetünk karácsonyra is.

No, az azért még odébb van, de a friss, ropogós saláták után fejben is kezdünk átállni a fűszeres, melengető ételekre. Ezt a marokkói mandulakrémet már gyakran kikevertem, de nyár derekán még sem illett bele a repertoárba – most azonban finom aranyló-barnás színei is az őszt sugallják, nem?

Az amlou Marokkóban igen elterjedt krém, amit a berberek lepénykenyérre kenve reggelire fogyasztanak. Egyszerű, tartalmas, és nagyon finom! Alapja az argánolaj, ami Marokkóban is csak egy kis helyen állítható elő. Az argánolajról nem is írnék sokat, Zsófi a foodblogján (ahol az amlou-ról ír) és Zsófi marokkói gasztrobeszámolójában már megtették előttem, tessék őket elolvasni!

Aki teheti, annak javaslom, szerezzen be egy kis üveggel, borsos ára ellenére is egy remek, igen hatékony olaj, külsőleg és belsőleg egyaránt (miért van az, hogy többnyire csak két és fél decis kiszerelésben árulják??). E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban gazdag, bőrre kenve pedig használhatjuk száraz bőr esetén, sőt a narancsbőr leküzdésében is segíthet.
Előállításánál két módszert alkalmaznak: az egyiknél a magokat natúr préselik, ennek az íze enyhébb, de ez a fajta megfelelőbb, ha külsőre, bőrre kenve használnánk. A másik – elterjedtebb – módszernél a magokat először megpörkölik, ettől amúgy is viszonylag jellegzetes íze még intenzívebbé válik, ami kiváló étkezéshez, fűszerezéshez, de bőrápolásra már kevésbé. Ha argánolajat veszünk, nézzük meg, mi áll a csomagoláson!

Az amlou alapreceptje csupán pirított mandula, argánolaj és méz, de tehetünk bele kevés fahéjat, vagy kardamomot is. Természetesen kipróbáltam ezt a krémet mogyoróolajjal is (ezért szerepel a hozzávalók listájában), bár úgy nem autentikus, de nagyon-nagyon finom úgy is! Mogyorót, vagy egy kevés diót is törhetünk hozzá, úgy már egész jó nutellaszerűséget kapunk. A nutelláról majd szeretnék írni egyszer, ott majd ezt is felvázolom részletesebben.

Az argánolajról még:
Argánolajos bio masszázskrém (Madonna.hu)
Argánolaj – egy sokoldalú szépségápolási csodaszer (Lifemagazin)

amlou_beldi1

Amlou beldi
(Marokkói mandulakrém)

50 g mandula (vagy törökmogyoró, egészben vagy őrölt)
50 g (2 ek) méz (vagy egyéb édesítő)
2 csipet fahéj
1 csipet só
50 ml (bő 3 ek) argánolaj (vagy törökmogyoróolaj)

Az egész mandulát egy serpenyőben szárazon megpirítom és egész finomra őrlöm. Őrölt mandula esetén azt is szárazon megpirítom, ebben az esetben legyünk résen, mivel hamar odakap.
Egy mozsárba teszem, hozzáadom a többi hozzávalót és pasztává nyomom.
Ha nincs kéznél argánolaj, használhatunk mogyoróolajat is, mandula helyett pedig mogyorót. Dióval és dióolajjal azonban túl intenzív és markáns ízű lesz.

  5 hozzászólás to “Amlou beldi – marokkói mandulakrém”

  1. Van nekem egy Discovery Travel&Living nevű csatornám, ott ment tavaly egy nagyon tuti sorozat, a Feast Bazaar. Na abban találkoztam az argánolajjal, nagyon érdekes volt.

  2. én is találkoztam már vele és nagyon tetszett az íze, sajnos az ára itt is tényleg nagyon borsos.

  3. Nokedli, az argánolaj mindenhol igen drága! Közvetlen Marokkóban talán olcsóbb, ott viszont nem érdemes venni, illetve csak annak, aki biztonsággal kiismeri magát, ugyanis ismerve az “értékét”, egyéb olajakkal hígítják…

  4. mandulaolajjal is jó lehet?

  5. Persze, azzal is jó lehet, de a mandulaolaj sokkal visszafogottabb ízű. Azzal készítve szerintem csak a mandula és a fahéj dominálna. Azért egy próbát megér.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.