nov 252009
 

Errefelé még nincs igazán hideg. Ahogy visszaemlékszem gyerekkorom teleire, az időjárás előhírnökeit tekintve nehéz elhinni, hogy épp egy hónap múlva Karácsony. Akkoriban tapostuk még a méteres, jeges havat, mert volt még tél és volt még hó. És hideg is, orrfacsaró, lábzsibbasztó, kegyetlen hideg.

Azóta megváltozott egy-két dolog. A globális felmelegedésnek hála a hó már röptében elolvad, így esélye sincs arra, hogy finom szőnyegtakarót képezzen szerte a városban. A marketing minden évben rendre – és egyre korábban – visszatérő mechanizmusa viszont gondoskodik arról, nehogy véletlenül is elfelejtsünk szeretteinknek – vagy akinek akarunk – ajándékot tenni a – virtuális – fa alá.
Nem jó ez így sehogysem. Én a magam módján úgy védekezem lelkem háborgatása ellen, hogy egyszerűen tudomást sem veszek az őszi, meleg napsütésben kiállított csillogó karácsonyi díszekről. Értem én, mit diktál a kereskedők kasszája, de még sem lehet az idő kerekét folyton folyvást visszafelé tekerni. Egyszer csak berozsdál már az a fogaskerék.

Magam részéről úgy döntöttem, hogy november második felétől utat engedek a karácsonyi hangulatnak. Egy hét, és már a küszöbön az Advent. Addigra rá is tudunk hangolódni és önkénten be tudjuk engedni azt, amit valóban a miénknek érzünk.

Általában november végén sütöttem az első adventi kekszet. Ez most elmaradt, viszont a langyos időjárás mellett is kellett valami iható. Forralt bor? Ahhoz még tényleg túl meleg van, az csak akkor jó, mikor már fagytól gémberedett ujjakkal lehet markolászni a gőzölgő poharat, lehetőleg egy csinos kis ujjnélküli kesztyűben. Persze az utca hangos forgatagában, ahogy pustol a hó és betemetik arcunkat a puha hópelyhek. De nem írom le mégegyszer, hogy jó lenne forgatni azon a kereken vagy harmincegynehány esztendőt.

Ez a forró almás visszavezetett egy időre a gyerekkoromba. Almás rétes szürcsölve – ez most nagyon viccesen hangzik, de tényleg olyasmi az íze. Ha valaki megkérdezné, hol rejtőzik benne maga a rétes – nos, a forró almás itókába cantuccinit mártogattunk, az volt nekünk a rétes.
Mostanában napjában legalább kétszer összemelegítem és elkortyolgatom, néha még almalikőrt is teszek a tetejébe.
Sűrűn folyó, fűszeres, forró bársonyosság, nagyon finom!!

almas_retes_folyekonyan1

Almás rétes folyékonyan szürcsölve

kb. 200 ml rostos, natúr almalé (vagy préselt alma leve)
2 ek mazsola
2 ek mascarpone / (tejmentesen: sűrű kókuszkrém)
2-3 nagy csipet fahéj
Továbbá:
2 ek almalikőr (vagy Calvados, esetleg grappa, elhagyható)
cantuccini, vagy egyéb keksz

1. Egy lábasban megmelegítem az almalevet és beleteszem a leszárazott és megmosott mazsolát, hogy kissé megduzzadjon.
2. Kanállal vagy habverővel belekeverem a mascarponét és hagyom még pár percig állni. Mikor a mazsola szépen megduzzad, botmixerrel pürésítem. Cukor valószínűleg nem kell bele, a mazsolától megfelelően édes lesz.
3. Visszamelegítem iható forróságúra, üvegpohárba töltöm, a tetejét bőven megszórom őrölt fahéjjal és azonnal tálalom.
4. Alkoholos verzió esetén almalikőr, grappa, vagy Calvados is kerülhet bele ízlés szerint (almalikőrrel édesebb lesz), kimondottan jó lesz vele.
Cantuccinit vagy bármilyen más kekszet lehet bele mártogatni és a sűrű, habos almásrétest felváltva harapdálni vele.
1 személyes adag, nagyjából 250 ml

  6 hozzászólás to “Almás rétes folyékonyan szürcsölve”

  1. Forralt bor (meg bratwurst) “az utca hangos forgatagában, ahogy pustol a hó és betemetik arcunkat a puha hópelyhek”:-))) Eszembe juttattad a Müncheni és Nürnbergi karácsonyi vásárok hangulatát!

    Az almalikőr receptjét elárulod? Felettébb érdekelne:-)

  2. :)) gyerekkoromban még ilyen volt a tél, de akkor még nem ittam forralt bort!
    Az almalikőrt nem én készítettem, de egyszerű a receptje, majd beírom a posztba!

  3. Ez remek, még ma megcsinálom :-)

  4. Hűűű, ez nagyon klassz lehet, ráadásul tényleg “minimál” dolgok kellenek bele, feltétlenül kipróbálom.

  5. Kedves Katák:), én szóltam előre, hogy ez minimál anyagigény, de maximál finom:)!

  6. nagyon izgalmasan hangzik, szívesen megkóstolnám.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.