feb 072010
 

Ősz tájékán már alig várom, hogy megjelenjen az új cékla. Ilyenkor sorra elkészül néhány céklás örökzöld (a dobogó legfelső fokán még mindig a megunhatatlan céklás gombóc áll, őt szorosan a fűszeres sültburgonyához tálalt sült cékla követi).

Talán már írtam, hogy hogyan sütöm ilyenkor a céklát. A receptnél pontosan leírom, a lényeg azonban az, hogy viszonylag kevés munkával egyszerre igazán sokat meg lehet sütni és a hűtőben, vagy később a fagyasztóban tárolni. Két kiló alatt csak kivételesen (értsd sürgősségi ellátás ürügyén) kezdek hozzá, ez pedig megvan jó félóra alatt. Az egy kilós mennyiséget azért kellett megnövelnem, mert hipphopp elfogyott egy nap alatt. Egészen egyszerűen kiettük a hűtőből.

A cékla és vörösbab kettőse szükségből jött létre, de ősz óta teljesen beépült az menünkbe. Jobb lenne beáztatni és megfőzni a babot, akinek van rá ideje, ezt javaslom, én mostanában konzervet használok. Egyszer próbáltam pici, fehér cannellini babból. Ízre sokkal jobb volt, na de a látvány …. :). Maradjunk inkább a vörösnél, vagy együk sötétben.

A rávaló önteteket is mindig variáltam. Ez a saláta többet kíván egy egyszerű olívaolaj-citrom kettősén, bár úgy sem rossz, de a cékla földes ízét mindenképp érdemes valamivel aláfesteni. (Vagy kiemelni? Elnyomni? Válassz ízlés szerint:)

Túlvagyok a tökmagolaj-almaecet-ribizlilikőr trión, nagyon jó volt az is. Egy ideje felfedeztem a sült céklához a pisztáciaolajat, na ez valami fantasztikus! A pisztáciaolaj már önmagában is egy aha-effektust csal elő az emberből, így együtt, meggybalzsammal, vörösbabbal és átlátszó vékonyságú nyers sonkával pedig igazán maradandó élményt nyújt. Pesten is lehet kapni, igaz, nem olcsó, dehát pisztáciáért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A legelegánsabb olaj, amit ismerek, ez a legjobb szó rá. Kicsit mogyorós, visszafogott, kifinomult. Tettem már fagylaltra is, ha majd odajutok, írok még róla.

cekla_vorosbab_sonka(04)b

 

Céklás vörösbabsaláta sonkával

A sült céklához
2 db céklagumó
kb. 2 ek olívaolaj
só, bors
gyömbér, reszelve
szerecsendió, reszelve
2 korty száraz marsala (egyéb desszertbor)
A salátához
1 konzerv vörösbab (250 g vörösbab)
1 fej salotta
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
zöldsaláta (pl. madárbegy, rucola)
10 szelet levegőn szárított sonka
3-4 szál újhagyma
A dressinghez
2 ek pisztáciaolaj
1 ek meggybalzsam (meggyes ecetbalzsam)
1 löttyintés szárazabb Port (portói bor)
1 cm gyömbér, reszelve (esetleg gyömbérpor)
só, bors

A céklát először megsütöm.
A cékla sütése
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem.
Ehhez levágom a céklák két végét és hámozóval meghámozom a héját (aki gondolja, vehet fel gumikesztyűt, mivel kissé fog, de nem vészes), majd megmosom, félbevágom. Kiterítek egy alufóliadarabot, a közepét vastagon kipemzlizem olívaolajjal, sót és borsot tekerek rá, esetleg mehet még rá kevés reszelt szerecsendió és gyömbér is, majd mint egy pecsétet, ráfektetem és kissé átdörzsölöm az olajban a fél céklákat. Összenyomom, rájuk löttyintek egy kortynyi száraz desszertbort és lazán, mint egy batyut, belecsavarom a fóliába, úgy, hogy ne folyjon ki semmi. (A sütés végén ugyanis egy koncentrált, zamatos lé marad alatta.) Fontos, hogy az olaj mindenhol érje a céklagumókat. A csomagokat beteszem a sütőbe és bő óráig sütöm. Ha nem használom fel azonnal, a sütőben hagyom kihűlni és másnap reggel beteszem az összes céklacsomagot a hűtőbe. (Ne felejtsük el kivenni a sütőből!:)) Hihetetlen jó vésztartalék lesz belőle, ami legalább egy hétig eláll, utána a maradék átvándorolhat a fagyasztóba.

A saláta
Előveszek két sült céklát. Negyedelem, majd vékony szeletekbe vágom. Egy tálba teszem és hozzáöntöm a lecsöpögtetett vörösbabot. A salottát és a fokhagymát megtisztítom és hajszálvékony szeletekre vágom őket. A pisztáciaolajból és a balzsamból dressinget keverek, sóborsozom és az egészet összeforgatom. Legjobb egy órát állni hagyni.

Megmosott, kicentrifugázott madárbegysalátát teszek egy tálba, ráhalmozom a céklás vörösbabot és meghintem vékonyra felvágott újhagymával. Köré hajszálvékony sonkaszeleteket teszek és olívaolajjal meglocsolt pirított kenyérrel (vagy serpenyőben, olívaolajban kisütött kenyérrel) tálalom.
2 személyre /

  8 hozzászólás to “Céklás vörösbabsaláta sonkával”

  1. Huuu, Mamma, ez nagyon durvan jol hangzik…
    Vegre kiprobalom mar en is a pisztaciaolajat.

  2. :)) nem csak hangzik, Gabojsza:)! A céklaszezon óta nem elég a kezem, hogy összeszámoljam, hányszor dobtam össze. Ez a dressing lett most a befutó:))), de a többi sem volt megvetendő!
    Ó, a pisztáciaolajat a férjem csak úgy, kiskanállal is eszi :)))

  3. De jól néz ki!! Kár, hogy nem szeretem a céklát :)

  4. Piszke! Te ebben egészen biztos vagy?:))

  5. Mivel úgyis céklafüggő vagyok, ezt jó lesz kipróbálnom :) Már csak pisztáciaolaj kell, majd nézek a bioboltban, hátha tartanak. Bár a zöldsalátával gondban leszek, 20 centis hóban nem igazán aktuális …

  6. Lorien, első körben kipróbálhatod tökmagolajjal is, azzal is nagyon finom. A pisztáciaolaj már csak hab a céklán:))
    A lényeg itt a cékla és a vörösbab, nyugodtan várhatsz, míg elolvad a hó:))

  7. Na, arra asszem még várhatók, még a hétre megint jósolnak havat. Habár nem bánom, végül is szeretem a havat télen.
    Ja, amúgy meggybalzsam sincs, de mint tudjuk, a balzsam egy rendkívül veszélyes állat :)

  8. Akárhonnan is nézzük, Lorien, azt hiszem, mindenképpen ki kell várni, amíg kibújik az ibolya:))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.