feb 202010
 

Eldöntöttem, hogy ír gulyást kell főznöm a skót zabpelyhes kekszek elé. Még életemben nem főztem, de úgy gondoltam, ennek pont akkor jött el az ideje, mikor jó nagy társaságot kell vendégül látnom. Már januárban nekiálltam a receptkeresésnek, átnéztem az összes ismert magyar, és rengeteg angol nyelvű receptet, de a keksszel ellentétben itt mégsem ejtettem meg a próbafőzést – ebben a mennyiségben kicsit bajos lett volna, tehát biztosra kellett mennem.
(Ha minden igaz, akkor nyáron eljutok Skóciába egy whiskytúrára:) és ott majd jól meg tudom kóstolni az igazit!)

Két dolog vált világossá: Az egyik, hogy az ír gulyás rettentően hasonlít a miénkre, az állaga pedig valahol a gulyássleves és a pörkölt között helyezkedik el, és egy igen egyszerű étel.
A másik felismerés technikai jellegű volt. Az ír gulyást arrafelé birkából készítik (pontosabban ürüből, ami a hímnemű, kiherélt kos neve, mivel ennek a húsa finomabb a nőstényénél), és nem bárányból. Az egyszerű skót ember soha nem áldozná fel a fiatal bárányt, hogy gulyást főzzön, hisz megélhetésének alapját vágná le és főzné el. Ez eddig rendben, én viszont nem mertem megkockáztatni, hogy tizenvalahány ember otthagyja a kész ételt és finnyásan eltolja magától a birkás tálat, mert a birka, az mégiscsak birka. Ezért kompromisszumot kötöttem, ami az eredmény szempontjából telitalálatnak bizonyult.

Egy rész bárányból és egy rész marhahúsból készült. Több hentest bejártam, míg összeállt a húsadag.
Egy nagy darab báránylapockát vettem és hozzá jó három kilónyi csontos húst. Az ír gulyás úgy készül, hogy a húsokat a feldarabolt zöldségekkel és fűszerekkel, mindennel együtt bepakoljuk egy nagy tálba és sütőben addig sütjük, amíg a csontról le nem olvad a hús. Kevergetésre, átfordításra nincs lehetőség. Én is így tettem, ezért a zöldségek látványra egy kicsit szétfőttek, de nem mertem kockáztatni. A hús valóban vajpuhára olvadt, még szerencse, hogy akkor fotóztam, mikor kivettem a sütőből, ugyanis ahogy kiemeltem a lapockát, azonnal kicsúszott belőle a szétomló hús.

Nagyon, nagyon jó lett! Remek ötlet lenne nyáron, bográcsban megfőzni. egyszer talán lesz rá alkalom. A receptet a nagy társaságra írom, mondjuk a lapocka miatt nehéz negyedelni, ebben az esetben akár báránybordát is vehetünk, de aki nem idegenkedik a báránytól, próbálja meg az egészet azzal. De akkor már legyen birka!

irish_stew1

Ír gulyás
(Irish stew)

1 db (kb. 800 g) báránylapocka
2,5 – 3 kg csontos marhahús (összesen kb. 2,5 kg tiszta hús maradjon)
150 g húsos szalonna
70 g zsír
1,5 kg burgonya
½ fej nagyobb fehérkáposzta
1,4 kg sárgarépa
3 szál póréhagyma
1,2 kg vöröshagyma
1,8 – 2 l marhaalaplé (jobb híján, legjobb lenne a juhból készült)
3-4 nagy ág kakukkfű
3 db babérlevél
2 csokor petrezselyem
só, bors

Először az összes alapanyagot felvágom.
A zöldséget megmosom, megtisztítom és megfelelő, falatnyi méretűre vágom. A burgonyát, a répát karikára, a póréhagymát vékony szeletekre, a káposztát negyedbe, majd igen vékony csíkokra, a hagymát félbe és vékony szeletekre vágom. A húsokat megmosom. A lapocka egyben marad, a csontos szeleteket is egyben hagyom, a többi húst nagyobb pörköltnagyságú kockákra vágom. A szalonnát felkockázom.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítem. Előveszek egy akkora sütőtálat, amibe majd belefér az egész. A zsírban kiolvasztom a szalonnát és kiveszem a pörcöket. Egymás után megpirítom a húsdarabokat, kiveszem és rétegesen felváltva beleteszem a húst az összes zöldséggel és fűszerekkel. Ha kész, annyi alaplevet öntök hozzá, hogy ellepje, akkor lefedem és betolom a sütőbe. Jó két óráig biztos kell sütni, néha érdemes megnézni  és kóstolni, esetleg öntsünk hozzá még alaplevet, ha kevés lenne alatta.
Ha a hús puha, kiveszem az egészet, a csontokról lefejtem a húsokat és darabokra vágom, majd az egészet visszateszem a tálba.
Tányérokon meghintem petrezselyemmel és kenyérrel tálalom.
16-20 adag lesz belőle /

irish_stew_inwork1

irish_stew_inwork2

  6 hozzászólás to “Ír gulyás”

 1. Nagyon jól hangzik, azt kérdezném, hogy milyen csontos marhahúsokat vettél hozzá? (lábszár?)

 2. Moha, beírtam volna, de sajnos nem emlékszem:(. Kétfajta marhahús volt, az egyik biztosan lábszár (a másik talán szegy vagy fartő). A hentes még külön adott felvágott velős csontokat is, de a végén a velővel már nem pepecseltem:) Legközelebb megjegyzem a húsokat:))
  Nagyon ajánlom, Moha, több lett, mint finom!

 3. Azt áruld el kérlek, hogy bárányhúst hol vettél.
  Tavaly kinéztünk egy bárányos receptet, de húst nem találunk hozzá. Eddig csak a Metroban láttunk bárányt, de az volt jó.

 4. Az én beszerzési helyem Neked sajnos nem releváns:(, különben írtam volna.
  Viszont többektől hallottam, hogy a Magyar utcai török hentesnél szokott lenni, illetve itt a kommenteknél is szétnézhetsz:
  http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/03/20/sirtam_a_baranytol
  http://sajatleveben.blogspot.com/2008/03/zlsek-s-brnyok.html
  http://tajkep.blog.hu/2008/12/20/karacsonyi_barany

  Sok sikert!

 5. Szia Mamma!
  Doki már rengeteget mesélt Rólad, most végre mi is belekezdtünk a blogok felfedezésébe és a saját blogunk írásába is.
  Most találtam rá erre a receptre és annyit szeretnék kérdezni, hogy ez az a fajta stew, amit szoktak úgy is tálalni, hogy egyszemélyes adagok tetejére kenyértésztát(?) sütnek? Ha igen, erről tudsz valamit, hogy hogyan kell?

  Köszi! Niki

 6. Szia, Rupi,
  nahát, milyen huncut ez a Doki! Remélem, csupa rosszat hallottál rólam:))
  Gratulálok a blogotokhoz, megnéztem, igényes, tartalmas, csak így tovább! (Mellesleg a tesztelt szilvás tortához én is hozzájárulhatok, mint többszörös tesztalany, tökéletesen sikerül mindig!:)

  No, a lényeg: Húsvétkor Dublinban kóstoltam hagyományos ír gulyást, Guinness stew-t is, meg egy harmadikat is (Dublinnál jobb helyet el sem lehet erre képzelni:), de sehol nem adták sült kenyérsipkával, hanem mellé.
  Tudom, mire gondolsz. Én ezt a francia konyhában láttam, inkább ottani hagyomány. Készítettem már ilyet régen, nagyon jó, mert a kenyértésztába szépen belesülnek az ízek, valami isteni kavalkád lesz belőle. Sütőtálas raguk tetejére szokták tenni, ha egyszemélyes a tál (pl. francia hagymalevesnél is láttam már), vagy a fedő köré, ha nagyméretű sütőről van szó, ha jól emlékszem, elzászi húsos ragut készítettem akkor rizlinggel. (De jó, hogy emlékeztetsz rá, ezer éve nem főztem!:)

  Úgy kell csinálni, hogy készítesz egy legszimplább kenyértészát, copffá fonod (2,3) és egy órával a sütés vége előtt a lezárt tál köré tekered a fedőnél. A tészta közben szépen rásül és kész.

  Remélem, tudtam valamit segíteni! Ha kérdésed van, írj nyugodtan!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.