feb 232010
 

Pár hete vacsoránál ültünk, mikor a férjem azt mondja, játszunk olyat, hogy mostantól egy ideig blogokból főzök. Ezzel tetemes időt is megtakarítanánk, de a poén csak ezután jön: ő meg kitalálja, honnan van.

Évek óta mutogatom, mesélem neki, ki mit főzött, jó pár bloggert felismer már a főztjéről:). Tudja, ha blogból sütök kekszet, az csak Kicsivú lehet, komoly húsétel Gabojsza Élete párja, Mr. ÍB, vagy akár Lorien dolgos kezeit dícséri, és azt is tudja, hogy Pepper nem szereti a leveseket. Ha egzotikus összeállítást teszek az asztalra, rákérdez, hogy Beatbullnál nézelődtem-e, halas dolgokat Gabahtól szoktam emlegetni és már Piszke macaroniája is elérte a konyhánkat. Ez persze csak a jéghegy csúcsa:), nem is sorolnám tovább, mert még azt az érzetet keltené, hogy egy kétlábon járó, mindenttudó bloggerférjjel állunk itten szemben, arról pedig szó sincsen!:)

Nem sokkal a játék felvetése után olvastam Eszter receptjét, amiről első ránézésre tudtam, hogy (szó szerint) minden ízében telitalálat. Hát mit mondjak, nem ez lesz Eszter emblematikus fogása, amivel egy megterített bloggerasztalon is azonnal be lehetne őt azonosítani, de máris bevonult családunk konyhatörténelmébe.
Ezt a tapeot nem ismertem, utánaolvasva tudtam meg, hogy Spanyolországban több fajta húsételt tartósítanak egy vastag olívaolajréteg alatt, amihez paradicsomot, olajbogyót és egyéb fűszereket is adnak. Általában fehérbabot és csicseriborsót is használnak. Akárcsak a híres spanyol mojo-mártásoknál (mint pl. a kanári-szigetekről származó Mojo Rojo esetén is) fogyasztásnál az olajat az étel alá keverik és azzal együtt eszik meg.

Nem túlzok, tényleg minden ízében teljesen ott van, de pont ezt vártam egy ételtől, amiben paradicsom, olíva, vörösbab és fokhagymás paprikás kolbász főtt. A kép önmagáért beszél.:) A férjem halk hümmögések közepette tunkolt és evett, gyakorlatilag megettük a négyfős adagot. Ami külön szimpatikus, hogy előre elkészíthető. Legközelebb, ha nem esünk azonnal neki:), állni hagyom egy-két, vagy akár több napig is.
Most spanyol olívaolajat öntöttem rá, legközelebb toszkán olajjal, esetleg vaddisznószalámival. Az biztos, hogy bármilyen kolbásszal, hússal kíválóan működik.

chorizos_bab_olivaolaj1

Olívaolajban pácolt paradicsomos-chorizos bab

1 ek-nyi olívaolaj
150 g kolbász (pl. Chorizo)
1 szál póréhagyma
2 fej fokhagyma
kevés száraz sherry (esetleg marsala)
1 szűk mk szegfűbors, őrölt
1 szűk mk köménymag, őrölt
kevés római kömény, őrölt
1 kis doboz vörösbab
400 ml paradicsom, darabolt
kb. 200 g fekete olívabogyó
1 kisebb chilipaprika (vagy csipet chilipehely, vagy chilis olaj)
kb. 150 ml (spanyol) olívaolaj
1 csokor petrezselyem
só, bors

Egy serpenyőben olajat hevítek és beleteszem a nem túl vastag karikára vágott kolbászt. Közepes hőfokon kicsit pirítom, hogy zsírt engedjen, beleteszem a vékonyra karikázott póréhagymát, majd felöntöm egy kevés sherryvel és hozzáadom a fűszereket. A fokhagymafejek végét levágom és talpukra állítva beteszem a kolbászkarikák mellé. Ha fogy a lé, pótolgatom. Le is lehet fedni, akkor hamarabb lesz puha a fokhagyma. Akkor kész, ha a fokhagymát ujjakkal vajszerűen ki lehet nyomni a burkából.
Egy tálba öntöm a lecsöpögtetett babot, hozzákeverem a darabolt paradicsomot és az olívabogyót. Hozzákeverem a kolbászos masszát, valamennyi olívaolajat és kerekre fűszerezem. A fokhagymagerezdeket kinyomkodom a burkából és óvatosan azt is aláforgatom. Tálba teszem, megöntözöm olívaolajjal (én kevés chiliolajat öntöttem rá) és lefedve akár egy napra is behűtöm.
Tálalásnál petrezselymet adok hozzá és pirított kenyérrel tálalom.
4 személyre / 1 adag = 847 kcal / 68 g zsír / LF30 73%

chorizos_bab_olivaolaj2

  15 hozzászólás to “Olívaolajban pácolt paradicsomos-chorizos bab”

  1. Akkor most ez a krémleves-őrület, ami tombol nálunk, teljesen össze fogja zavarni szegényt:):)

  2. Ó, igen, de itt még nem tart:) Majd kíméletesen adagolom neki:))

  3. Örülök, hogy nektek is bejött :-)

  4. jól értelmezem, a paradicsommal már nem is főzted?

  5. De be ám:)

    Igen, így van, ezért kell elég jól fűszerezni, állni hagyni és ezért (is) kell bele az a sok olaj, mert attól nem lesz olyan “nyers” hatása. Nem, mintha anélkül az lenne, de sok, jóóóó olívaolaj kell bele. Próbáld csak ki, iszonyat finom!
    Ha lesz majd érett, zamatos paradicsom, apróra vágva azt teszek bele.

  6. Micsoda megtiszteltetés, hogy emlegettek!! ;-)
    A fenti tapas pedig nagyon brutál lehet! Nemrég kaptam egy épp csak lehelletnyire megfüstölt carniai szalámit, azzal fogom kipróbálni majd ha megjön a következő szállítmány -az elsőt ugyanis két nap alatt kivégeztük.

  7. Hogyne emlegetnénk, nem szoktál csuklani? Akkor az mindig mi vagyunk:)))) (Annát is mindig mutogatom:)))

    Gaba, tényleg az!! Esz-méé-let-len jó, csak ajánlani tudom! Persze, nagyban függ a kolbásztól, a paradicsomtól és az olajtól. Direkt spanyol olajat használtam, legközelebb szűretlen nyers toszkán olajat öntök rá:), azzal még jobb lesz.
    Azt hiszem, én legközelebb vadkolbásszal próbálom!

    (Készült ám “normális” fotó is, de amikor elkezdtük enni, visszarohantam a “stúdiomba” és lekaptam így is.)

  8. Épp most írtam egy soksoros hozzáaszólást a csuklásról, Annáról, az olajról, a kolbászról, és főleg a “stúdióba” való kivonulásról, de mivel elbaltáztam az e-mail címemet, az ok gomb megnyomása után a freeblog aszonta írjam újra. Hát nem.
    Vagy legalábbis nem most, mert Anna felébredt.
    A vadkolbászos verzió nagyon vad lesz!

  9. :(( reméltem, hogy a spameknél landolt, de sajnos nem:( Ha sokat írok, fel szoktam szívni az egérbe, és onnan átmásolom, ha eltűnt volna a komment.
    Hű, de kiváncsi vagyok most:)))
    Tényleg olyan finom, arra is kiváncsi vagyok, hogy Te mit hozol ki belőle!

  10. Nos, először is nem jött meg akkor a füstölt szalámi, és egy itteni boltban vettem vaddisznószalámit, ami nagyon rossz választásnak bizonyult. Őszintén szólva meg sem néztem, hogy mit veszek (sokan dicsérik a boltot, eszembe sem jutott megkérdezni az eladótól, hogy mutassa meg v. adjon kóstolót belőle), és csak itthon vettem észre, hogy Pick szalámi szerű akármit vettem -nem olcsón. Aztán úgy döntöttem, mégis nekiállok, de engem becsapott a “ha fogy a lé, pótolgatom” mondat, mert fogyott, és én pótolgattam, aztán a végén, amikor a paradicsomot is hozzáadtam,már teljesen “leveses” lett az egész, míg én valami jó, olajos, csúszós, csöpögős alapot vártam.
    Egyébként nagyon finom lett, elfogyott, megettük hipp-hopp, de legközelebb valahogy mindenképp megpróbálom elkerülni, hogy lé maradjon az étel alatt.
    Pl. az elején sütőben sütöm meg a fokhagymát, aztán keményhúsú paradicsomot fogok használni magok nélkül, jól lecsöpögtetve, és valami karakteres ízű, jó zsíros szalámit…
    …mint pl. a későn -2 hete- ideért ovaroi szalámi, amivel eredetileg szerettem volna dolgozni, és ami most tömény zsír, mert állítólag későn készült, és ilyenkor több zsírt kell, hogy beledaráljanak, egyébként nem tudják sokáig eltartani. Kár, hogy fogyózok. :-(
    Egyszer azért mindenképp megismétlem majd!
    :-)

  11. No, most tudok válaszolni, mert hosszú lesz:)

    Amióta Eszter ezt feltette, azóta legalább ötször készült, de kétszer nálam sem volt igazán jó. Teljesen jól érzed, a titka a megfelelő szalámi vagy kolbász! Ha beválasztasz, oda az egész. Egyszer teljesen katasztrófa lett emiatt, de a többieknek ízlett, mert nem ismerték az etalont.
    A lényeg, hogy nagyon zamatos, zsírosabb lé oldódjon ki a kolbászból. Erre a kolbász és a szalámi közti állapot a legjobb, én gyakorlatilag mind az ötször mást vettem, csak sajnos elfelejtettem felírni :)).
    Szóval az a fogy a lé és pótolgatom, az ül, de csak megfelelő húsnemű esetén:) és a végén tényleg egy sűrű, olajos, nagyon intenzív alap marad, amit iszonyú jó kitunkolni.

    Fokhagyma. Nekem nagyon bevált a zsírban puhított, talpát levágott fej (teszek fel egy képet is ide), 10 perc múlva már puha, de a sütősre is kiváncsi lennék. Paradicsomból mindenképpen húsos kell, épp a légond miatt, de a darabos konzerv is nagyon jó erre a célra, sőt.

    Gabah, ne add fel, mert tényleg nagyon finom!! :))

  12. Na, jó, meggyőztél! Mihelyst megtalálom a megfelelő kolbász/szalámi alanyt, újra terítékre kerül a tap.
    A fokhagymát, amíg volt időm, a legtöbb ételhez a sütőben készítettem elő. Az íze páratlan! A fokhagymalevesbe nálam csak így kerülhet fokhagyma, de az utóbbi időben a padlizsánkrémbe is. Megyek is, mert ahogy itt a sült fokhagyma illatát próbálom felidézni, egyre éhesebb leszek…:-(
    Ha van fejlemény, jelentkezem!

  13. Ez volt a célom:))). Tényleg csak a kolbászon múlik!
    Ki fogom próbálni a sütőben fokhagymást, most meg Te győztél meg, azt hiszem, eddig nem csináltam ilyet. Csak serpernyőben sütöttem folyadékban, az is nagyon jó! Már terveztem, hogy rizottót is készítek sült fokhagymával, friss új még van. Mondjuk tányéronként úgy egy fej fokhagyma kellene bele:))
    Okés, várom a fejleményeket!:)

  14. Meglátod, a szomszédok is sorbanállnak majd! Amikor fokhagymát sütök, tudja az egész utca…;-)

  15. :) Elég hosszú az utcánk, de majd kipróbálom!!:) Teljesen felvillanyoztál, hétvégén sütök is. Kipróbálom grillen, hátha úgy is működik.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.